Večna pomlad sredi oceana

Če smo se v minuli številki naše revije potepali po Franciji in Španiji, se tokrat podajamo še bolj proti zahodu. Kot »Zdravilno destinacijo« smo tokrat za vas namreč izbrali Azore. Portugalsko otočje, ki se nahaja nekje na pol poti med Evropo in Severno Ameriko, je med popotniki morda nekoliko manj poznano, a zanj velja, da prav nikogar ne pusti ravnodušnega. Ta skriti košček raja se namreč lahko pohvali z izjemnimi naravnimi lepotami. Večna pomlad, ki je posledica tamkajšnje mile klime, ustvarja pogoje za bujno otoško zelenje, mogočni slapovi, nešteti termalni vrelci in visoki klifi pa poskrbijo za zares dih jemajočo kuliso. In še ena stvar je, s katero je to otočje neločljivo povezano. Prav ste ugotovili: to je voda.

 Darjan Lapanje

Čeprav gre za arhipelag, sestavljen iz devetih otokov, se bomo tokrat potepali le po največjem, ki sliši na ime São Miguel. Slednji (pravijo mu tudi Zeleni otok) je navadno tudi vstopna točka za vse popotnike, sej se na njem nahaja mestece Ponta Delgada, prestolnica Azorskega otočja. Prikupno obmorsko mesto obiskovalca očara s čudovito arhitekturo, med prebivalci pa je kaj hitro zaznati neločljivo povezanost z večstoletno tradicijo. Ta se precej razlikuje od tiste na celini, saj so prebivalci Azorov zaradi izoliranosti razvili drugačen, samosvoj način življenja.

Otočani se večinoma ukvarjajo s kmetijstvom in mlekarstvom, seveda pa v zadnjih letih vse pomembnejša panoga postaja tudi turizem. Za turiste je otočje še toliko bolj mikavno predvsem zaradi dejstva, da je vse do danes uspelo ohraniti svojo prvinskost in neokrnjeno naravo. Tamkajšnjo pokrajino je skozi zgodovino izoblikovala zlasti vulkanska aktivnost, ki je zaslužna za številne vrhove, kraterje, jezera, slapove in klife. Posledica vulkanskega delovanja so tudi mnogi termalni vrelci, ki so obenem tudi razlog, da smo Azore tokrat uvrstili med zdravilne destinacije.

Neprijeten vonj, a blagodejni učinki

São Miguel se s takimi in drugačnimi termalnimi vrelci lahko pohvali skorajda na vsakem koraku. Če se boste kdaj potepali po otoku, se zaradi bujnega rastja kaj hitro lahko zgodi, da boste katerega izmed njih spregledali. A naj vam prišepnemo, da jih zgrešili vseeno ne bose, saj jih navadno izda vonj po žveplu oz. kot radi rečemo – vonj po gnilih jajcih.

Čeprav ta morda ni najbolj prijeten, naj vas nikar ne odvrne. Znano je namreč, da ima tamkajšnja termalna voda izjemne zdravilne učinke na človeški organizem. Še bolje pa je to, da vam za to ne bo potrebno obiskati velikih termalnih kompleksov, pač pa boste v brbotajočih vrelcih lahko uživali kar sredi neokrnjene narave. Naj za droben namig pripomnimo le, da za kopanje nikar ne izberite belih kopalnih oblačil, saj se vsebnosti žvepla v vodi utegnejo precej obarvati.

Jezera, reke in slapovi

Če boste na otoku iskali točko s pravim razgledom za nepozabno fotografijo, prav težkega dela ne boste imeli. Spektakularni pogledi vam bodo na voljo praktično na vsakem koraku. A med najbolj fotogenične med vsemi zagotovo sodi vasica Sete Cidades. Ta je skrita na obali dveh jezer (Modro in Zeleno jezero), ki se nahajata sredi vulkanskega kraterja in sta verjetno tudi najbolj prepoznavna točka na otoku. Poleg naravnih lepot bodo gostoljubni domačini tu zagotovo poskrbeli za vaše brbončice, okrepčali pa se boste lahko tudi z odličnimi lokalnimi vini.

Seveda pa to še zdaleč nista edini jezeri na otoku. Vulkanski kraterji si namreč tu kar sledijo, številni med njimi pa »gostijo« tudi slikovita jezera. Tu so še čudoviti slapovi in reke, bučanje atlantskih valov pa vodnemu izobilju otoka doda le še piko na i.

Zares zanimivo je tudi otoško rastje. Tu boste našli ananas, banane, plantaže zelenega čaja, kavo, guavo in številne druge eksotične rastline oz. sadeže.

Otočju pravzaprav delamo krivico, saj vseh lepot Azorov enostavno ni mogoče opisati le na dveh straneh. Če boste kdaj imeli priložnost, vam vsekakor priporočamo, da se o napisanem prepričate sami. Zagotovimo vam lahko, da vam ne bo žal.

Ostali članki iz teme rekreacija

Mar 12, 2021 447

Pot z veliko začetnico

Destinaciji, ki jo predstavljamo tokrat, pridevnika »zdravilna« nismo dali zato, ker bi…
Feb 18, 2021 276

Otok ognja in ledu

Če smo se v minuli sezoni potepali predvsem po skritih kotičkih naše male, a prekrasne…
Feb 17, 2021 278

Ideja za prvi pomladni izlet: obiščite slovensko Toskano!

Komaj smo že čakali te prve spomladanske vikende, ko nas bosta sonček in toplejše ozračje…
Feb 03, 2021 2594

Februar je. Še vedno držimo novoletno zaobljubo?

Novoletni cilji, ki si jih zastavimo, so nemalokrat povezani z odločitvijo, da bomo v…
Dec 14, 2020 324

Izlet v pravljični svet

Četudi ste bralci zdaj že vajeni, da se vsak mesec podamo na aktivni oddih v kraje po…