Tek-prinašalec sreče

Gibanje nam prinaša zdravje, temu ne moremo oporekati. A ne glede na to, da smo seznanjeni s tem dejstvom, dandanes vse preveč časa preživimo v sedečem položaju. Bolj bi morali prisluhniti strokovnjakom, ki zatrjujejo, da pol ure gibanja na dan prežene zdravnika stran.
Tia Kemperle

Zakaj je tek tako priljubljen? Ker z njim poskrbimo za zdravje, dobro počutje in ker je poceni, saj vse kar potrebujemo za to aktivnost so športni copati in trenerka. Že dvajset minut teka na dan, trikrat tedensko, bo pozitivno vplivalo na vas.
Tek naj bi poskrbel za boljšo telesno pripravljenost, psihično in fizično kondicijo. In ne le to! Mnogi so prepričani, da je tek prinašalec sreče. Odganjal naj bi depresijo, žalost, privabljal pa naj bi vedre misli. Tek je koristen za ohranjanje naše telesne teže, saj se z izgubljanjem kalorij izognemo kopičenju odvečnih kilogramov. Od omenjenega športa pridobimo tudi dolgoročne koristi, saj redna rekreacija omogoči bolj kakovostno preživeto starostno obdobje in nam pomaga, da živimo ne le bolje, temveč tudi dlje.

Ne pretiravajte
Vsaka aktivnost je dobra, če le z njo ne pretiravamo. Tako je tudi pri teku. Potruditi se moramo, da se nam med tekom poviša srčni utrip, ne smemo pa se gnati do te meje, da med aktivnostjo težko govorimo. Tek poskrbi za večjo elastičnost naših žil in močnejše srce, poleg tega aerobna vadba spodbuja rast možganskih celic na področju, ki je rezervirano za učenje in, hkrati pa razvija mesta v možganih, ki kontrolirajo gibanje, koordinacijo in dolgoročni spomin.

Ostali članki iz teme rekreacija

Sep 17, 2019 141

Eksotična zima - "Nor" razgled z visokega Burj Khalifa, poležavanje na rajskem Phuketu in vroča samba na karnevalu v Rio de Janeiru!

Kaj ko bi bila letošnja zima sončna, topla, razburljiva, polna doživetij? Južna Amerika,…
Sep 10, 2019 66

Zmerna doza stresa telesu koristi

Osebni trener Boris Stojakovič iz celjskega Sport-fita nam je odgovoril na nekaj vprašanj…
Jul 21, 2019 92

Kolesarji, previdno na cesti

Kolesarji morajo varnost vselej postaviti na prvo mesto, zato predstavljamo nekaj…
Jul 16, 2019 89

Joga za dojenčke in otroke

Joga za najmlajše, s tem mislim jogo za otroke in dojenčke, se od joge za odrasle…
Jun 16, 2019 221

Nad izgorelost in stres z jogo

Moderen način življenja prinaša mnogo situacij, ki posameznika spravljajo v stres. Stres…