Tek-prinašalec sreče

Gibanje nam prinaša zdravje, temu ne moremo oporekati. A ne glede na to, da smo seznanjeni s tem dejstvom, dandanes vse preveč časa preživimo v sedečem položaju. Bolj bi morali prisluhniti strokovnjakom, ki zatrjujejo, da pol ure gibanja na dan prežene zdravnika stran.
Tia Kemperle

Zakaj je tek tako priljubljen? Ker z njim poskrbimo za zdravje, dobro počutje in ker je poceni, saj vse kar potrebujemo za to aktivnost so športni copati in trenerka. Že dvajset minut teka na dan, trikrat tedensko, bo pozitivno vplivalo na vas.
Tek naj bi poskrbel za boljšo telesno pripravljenost, psihično in fizično kondicijo. In ne le to! Mnogi so prepričani, da je tek prinašalec sreče. Odganjal naj bi depresijo, žalost, privabljal pa naj bi vedre misli. Tek je koristen za ohranjanje naše telesne teže, saj se z izgubljanjem kalorij izognemo kopičenju odvečnih kilogramov. Od omenjenega športa pridobimo tudi dolgoročne koristi, saj redna rekreacija omogoči bolj kakovostno preživeto starostno obdobje in nam pomaga, da živimo ne le bolje, temveč tudi dlje.

Ne pretiravajte
Vsaka aktivnost je dobra, če le z njo ne pretiravamo. Tako je tudi pri teku. Potruditi se moramo, da se nam med tekom poviša srčni utrip, ne smemo pa se gnati do te meje, da med aktivnostjo težko govorimo. Tek poskrbi za večjo elastičnost naših žil in močnejše srce, poleg tega aerobna vadba spodbuja rast možganskih celic na področju, ki je rezervirano za učenje in, hkrati pa razvija mesta v možganih, ki kontrolirajo gibanje, koordinacijo in dolgoročni spomin.

Ostali članki iz teme rekreacija

May 13, 2019 232

Joga na stolu

Joga je starodavna tradicija, ki Izvira iz Indije. Znanje in praksa se prenaša in…
Mar 29, 2019 218

Nočni tek po ulicah Kranja

V soboto, 11. maja 2019 bo noč v Kranju zopet tekaško obarvana. Nočni tek po ulicah…
Mar 27, 2019 194

Planica je »roza kraljica«

Najboljše smučarske letalce na svetu je v Planici v štirih dneh letos občudovalo in…
Default Image
Mar 17, 2019 247

Tek-prinašalec sreče

Gibanje nam prinaša zdravje, temu ne moremo oporekati. A ne glede na to, da smo…
Mar 15, 2019 220

Imamo več kot 100 bodočih skakalcev!

Skoči z nami! je vabilo, ki je združilo kar 133 mladih iz vse Slovenije, ki so se v…