Joga za dojenčke in otroke

Joga za najmlajše, s tem mislim jogo za otroke in dojenčke, se od joge za odrasle razlikuje predvsem v tem, da je namenjena prav tej skupini. V vsakem obdobju človek potrebuje drugačne prijeme in tehnike, s katerimi skrbi za vitalnost telesa in za zdravje na sploh.

Ana Kersnik Žvab, jogistka, avtorica petih jogijskih knjižnih uspešnic, Deyayani

Pri dojenčkih je joga namenjena v prvi vrsti spoznavanju mamice in dojenčka, da navežeta prvi stik na drugačen, malce globlji način. Ko se dojenček rodi, pride na njemu tuj in nepoznan svet, zato mu je potrebno nuditi ljubezen, toplino in občutek varnosti. Pri jogi se dojenček dobro pregiba, mamica ga dobro zmasira in s tem pospeši pretok energije po telesu, predvsem pa se z mamico »pocrklja« in poigra.
Pri jogi za otroke pa je v ospredju pravilna drža otrok in učenje položajev preko igre in pravljic. Kot že rečeno, je tudi tukaj vse odvisno od starosti otrok in od skupine, saj je pri jogi za otroke potrebno vzdrževati koncentracijo s pomočjo različnih prijemov. Pri mlajših otrocih se lahko poslužimo plišastih igrač, medtem ko pri starejših joga kartic, iger in drugih načinov, s katerimi poskrbimo, da so otroci ves čas skoncentrirani in izvajajo jogijske položaje.

Kdaj začeti?
Za dojenčke (koncept joga bejbi po knjižni uspešnici Joga za najmlajše) je primerno nekje od tretjega meseca naprej oziroma ko glavica že samostojno stoji in je ni več potrebno podpirati, medtem ko je joga za mamice z dojenčki (po konceptu iz knjige Joga mami in dojenček) priporočljiva že od rojstva, ko je večji poudarek na vadbi mamice in dojenček prve mesece počiva na blazini ob njej. Pri tem konceptu je v ospredju izoblikovanje telesa mamice, okrevanje po porodu in navezovanje prvega stika.
Joga za otroke je odlična za predšolske otroke, da se čim prej priučijo in osvojijo zdrav način življenja, in sicer ljubezen do gibanja, osvojitev pravilne drže in pravilnega dihanja ter tehnik umirjanja. Nato je dobro, da otroci z jogo nadaljujejo tudi v šoli, saj veliko sedijo, nepravilno dihajo in so tudi že pod stresom. Za otroke ni lepšega darila, ki jim ga lahko starši poklonijo, kot je zdrav odnos do sebe, svojega telesa, pri čemer imajo zdrav način življenja in jogijski prijemi veliko vlogo pri njihovem razvoju in odraščanju.
Kako poteka ura joge za dojenčke in kako za otroke?
Ura za dojenčke poteka tako, da se najprej zberemo vse mamice z dojenčki, najmlajši jogisti se preoblečejo, včasih tudi nahranijo, nato pa se prične z masažnimi tehnikami, spoznavanjem osnov baby handlinga, ki je nujno potreben tudi pri jogi, ko se dojenčka dviguje, polaga oz., ko se dojenčka prestavlja iz položaja v položaj. Nato preidemo na jogijske položaje in na koncu umirjanje ob glasbi, ki odpira energetske centre ali čakre.
Ura joge za otroke pa poteka bolj razigrano in pravljično. Vsako uro se ponovno predstavimo in izvedemo igrico spoznavanja, saj je dobro, da se otroci počutijo sproščeno na uri joge, saj le tako vlada dobra atmosfera tako v prostoru, kot tudi med otroci.

Pravilno dihanje
Dihanje se vzpostavi ob rojstvu in poteka celo življenje. Dihanje nam omogoča, da živimo. Poteka nezavedno in redkokdaj se zavemo, da dihamo plitko. Problem nastane, ko smo pod stresom, predvsem dalj časa in s tem telo ne dobi dovolj kisika, kar onemogoča normalno delovanje organov in s tem se poruši delovanje celotnega telesa. To vpliva na počutje in zdravje. Koliko migren, slabega počutja, padec imunskega sistema, se zgodi ravno zaradi nepravilnega dihanja. Zakaj je pomembno, da se otroci tega zgodaj naučijo? Zato, ker je pravilno dihanje recept za bolj zdravo, bolj sproščeno in srečno življenje. Otroci so zelo hitro podvrženi stresnim situacijam ali težjim telesnim izzivom in s pravilnim dihanjem in gibanjem lahko vse to lažje premagujejo. Najboljši primer je, ko smo v osnovni šoli tekli in nas je pričelo ščipati v trupu. To je le eden od konkretnih primerov nepravilnega dihanja. Koliko krat nas je glava bolela v službi, ko smo plitko dihali ali pa smo se slabo počutili. Jogijske tehnike dihanja pa so odlične za osvojitev zavednega kontroliranega dihanja, kar omogoča boljše počutje in zdravje.

Pozitivni učinki joge na dojenčke
Vadba vpliva na dojenčke na različnih nivojih. Ne le da aktivno preživijo nepozaben čas s svojo mamico, se zabavajo in premigajo, temveč vpliva blagodejno tudi na njihov imunski sistem, prekrvavitev, jogijski položaji jih motivirajo in na koncu sprostijo. S tem dojenčki boljše in dlje spijo, so bolj umirjeni in nasmejani, kar vpliva na boljše počutje in razvoj dojenčka. Ko vadimo v skupini, dojenčki postanejo tudi bolj družabni, samozavestni in razigrani. Pri tem spoznavajo komunikacijske tehnike, se že pričenjajo socializirati in postanejo tudi radovedni, kaj se dogaja v njihovi okolici. Družba drugih otrok pa vpliva tudi na hitrejši razvoj, saj se med seboj posnemajo in tako prevzemajo navade drugih malčkov.
Z jogijskimi tehnikami in znanji lahko otroka pomirimo, ko to najbolj potrebuje. Z določenimi tehnikami ga lahko vzpodbudimo in mu vlijemo dodatno energijo, predvsem pa mu pomagamo, ko prehaja skozi različne procese, ki se dogajajo v njegovem majhnem telesu, vse od rasti zobkov, krčev in drugih bolečin, ki jih prestaja, ko tako hitro raste in se razvija. Strokovnjaki dokazujejo, tudi zdravstvene stroke, da so dojenčki, ki se gibljejo z mamico in skupaj izvajajo jogijske položaje in druge jogijske tehnike, bolj umirjeni, sproščeni, kar se kot pozitivna posledica vidi pri boljšem, daljšem in trdnejšem spanju, nasmejanih obrazih, samem počutju in razvoju dojenčkov.

Prednosti joge za otroke
Joga za otroke je namenjena otrokom vseh starosti. Otroci so razvrščeni v skupine po starosti in zmogljivosti, da dosegajo čim boljše rezultate in uživajo ob svojih osebnih dosežkih na vadbi joge. Glede na starost pa so prilagojene tudi same urice joge. V skupini za najmlajše, to so otroci od enega leta in pol do treh let, vadijo otroci s starši ali skrbniki. V starejših skupinah pa otroci vadijo že sami, saj se bolj sprostijo, lažje komunicirajo z vrstniki in tudi več osvojijo.

Pri vadbi otroci:
✔ razvijajo motorične in koordinacijske sposobnosti;
✔ krepijo nadzor nad čustvi;
✔ poskrbijo za bolj pravilno držo;
✔ izboljšajo imunski sistem;
✔ povečajo kapaciteto pljuč, kar omogoča bolj globoko in lažje dihanje;
✔ pridobijo bolj skladno in gibljivo telo;
✔ izboljšajo kontrola nad telesom;
✔ okrepijo mišice;
✔ pospešijo regeneracijo telesa in
✔ spodbujajo ustvarjalnost.

Ostali članki iz teme rekreacija

Jul 03, 2020 184

Od družinskega do potovalnega šotora

Med nakupovanjem šotora boste kaj hitro opazili, da obstaja veliko različnih modelov, a…
Jun 16, 2020 201

Slikovita avantura med gorami

Razmere so letos marsikoga prepričale, da se bo v času poletnih dopustov raje kot na tuje…
May 29, 2020 207

Zakaj je med vadbo priporočljivo poslušati glasbo?

Nekateri nikdar ne vadite brez slušalk. Pravilno izbrana glasba pomaga višati tempo ali…
May 01, 2020 300

S prvim majem Kobilarna Lipica ponovno odpira svoja vrata

S 1. majem Kobilarna Lipica ponovno odpira svoja vrata, za obiskovalce bo odprta vsak dan…
Apr 05, 2020 391

Narejeni za gibanje

Trenutne razmere od nas zahtevajo veliko prilagajanja novi situaciji, kar nas lahko…