Kolesarji, previdno na cesti

Kolesarji morajo varnost vselej postaviti na prvo mesto, zato predstavljamo nekaj nasvetov, ki bodo poskrbeli za varnejše kolesarske dogodivščine.

Vanja Žižmond

Ne glede na to, ali se s kolesom vozite v službo ali se odpravljate na kolesarski družinski izlet, se pred odhodom prepričajte, da je vaše kolo tehnično brezhibno. Bodite pozorni na ustrezno napolnjenost pnevmatik in pravilno delovanje zavor ter ne pozabite na svetila in odsevnike, ki so izjemnega pomena za vožnjo ob zmanjšani vidljivosti.

Eden izmed očitnih, a pogosto zanemarjenih dejavnikov zagotavljanja varnosti so primerna oblačila. Dolge poletne obleke ali plapolajoča krila niso najbolj primerna kolesarska odprava, saj se nam med vožnjo lahko mimogrede zapletejo v pedala ali kolesa. Za vsak primer s seboj vzemite pelerino in nikoli ne kolesarite z dežnikom v roki. Obenem pa ne pozabite na čelado, ki vam lahko v primeru nesreče reši življenje.

Med vožnjo pozorno spremljajte dogajanje v prometu ter upoštevajte pešce in druge udeležence v prometu ter nikoli ne uporabljajte mobilnih telefonov, slušalk ali naprav, ki bi lahko zmanjševale vašo varnost.

Še posebej previdni bodite pri kolesarjenju po cesti brez kolesarske steze, kjer kolesarite čim bolj na desni, praviloma največ do enega metra od roba. Pred vsakim premikom se prepričajte, ali ga lahko varno opravite, in to pravočasno in jasno nakažite z bočno iztegnjeno roko. Ker kolo nima zavornih luči, tudi na kolesu upoštevajte varnostno razdaljo. Če se želite ustaviti se najprej prepričajte, ali lahko to varno storite, nakažite smer in potopoma zmanjšajte hitrost.

Spoštujmo cestno prometna pravila
O tem, da odrasli velikokrat pozabimo na spoštovanje prometnih pravil, govori podatek o kršitvah cestnoprometnih predpisov. Na generalni policijski upravi so v letu 2018 zabeležili 4.365 kršitev, največ zaradi nepravilne strani oz. smeri vožnje, vožnje pod vplivom alkohola, neupoštevanja rdeče luči, uporabe telefona med vožnjo, neuporabe luči in nepravilnosti na kolesu.

Ozaveščanju o kolesarski varnosti mladih veliko pozornosti posveča program Varno na kolesu, ki že sedmo leto združuje šolarje po Sloveniji, jih spodbuja k spoznavanju in utrjevanju prometnih pravil in se zavzema za celovito razumevanje prometne varnosti. Letos je pri programu sodelovalo več kot 3300 učencev iz 90 šol in čeprav je primarno namenjen šolarjem, ki se pripravljajo na kolesarski izpit, k varni udeležbi v prometu pa spodbuja prav vse.
Tudi letos so osnovnošolci pridobljeno teoretično znanje okrepili s pomočjo praktičnih nalog, ki zajemajo opazovanje prometa ter analizo prometnih situacij in prometne infrastrukture v svojem kraju. Vseslovenski zmagovalci so bili razglašeni konec maja na zaključni prireditvi v Ljubljani. Pri opravljanju razpisanih nalog se je najbolje odrezala OŠ Bršljin, ki si je prislužila glavno nagrado v višini 1.000 evrov. Drugo mesto je osvojila OŠ Prestranek, tretje pa OŠ Dobje. Skupni nagradni sklad projekta je v letošnjem letu presegal 25 tisoč evrov.
Vzgoja na področju prometne varnosti je izjemno pomembna in prav tu imamo odrasli pomembno vlogo in moč, saj ozaveščamo tudi o kolesarski oziroma prometni kulturi in smo s svojimi dejanji mlajšim vzor.

Ostali članki iz teme rekreacija

Dec 03, 2019 80

Izboljšajte vaše treninge

Na trgu je veliko športnih zapestnih in pametnih ur, zanje se najpogosteje odločajo…
Nov 12, 2019 186

Ura, ki na novo definira klasično obliko

Pametne od tradicionalnih ur ločijo razširjene zmogljivosti, ki preoblikujejo definicijo…
Oct 14, 2019 90

Kako moški začnejo dan?

Ne vem, ali tudi vi spadate v skupino upokojencev, ki se ne morejo odpovedati jutranjemu…
Sep 24, 2019 94

Huawei Watch GT 2: Več avtonomije, več beleženja in klicanje

Huawei je v Münchnu predstavil naslednjo generacijo pametnih ur Watch GT 2 s čipom Kirin…
Sep 17, 2019 246

Eksotična zima - "Nor" razgled z visokega Burj Khalifa, poležavanje na rajskem Phuketu in vroča samba na karnevalu v Rio de Janeiru!

Kaj ko bi bila letošnja zima sončna, topla, razburljiva, polna doživetij? Južna Amerika,…