Kako moški začnejo dan?

Ne vem, ali tudi vi spadate v skupino upokojencev, ki se ne morejo odpovedati jutranjemu obisku bližnje kavarne ali ste le bolj zaspani in se vam dan začne z nekajurnim zamikom. Težave – slabša koordinacija, debelost, nestabilnost, neredna prebava, osamljenost, depresija in mnoge druge pestijo tudi moške vendar je njihov odziv največkrat – zanikanje.

Mimi Šegina
Srečni so tisti, ki imajo partnerko na katero se lahko zanesejo, a vendarle se morajo vprašati, ali se v primeru bolezni tudi one lahko zanesejo nanje? Zdravo in srečno življenje se ne dobi na recept, zanj se mora potruditi vsak sam. Navada je železna srajca in jo je težko sleči. Tisti, ki hodijo k jutranji vadbi, so svetel primer, da se ta miselnost lahko premaga. Namesto strahu pred upokojitvijo, ki pesti mnoge aktivne ljudi, sploh pa tiste, ki zunaj dela niso poznali nobenih aktivnosti, je bolje, da že pred upokojitvijo v svoji skupnosti poskrbijo za več vsebin pomembnih za starejše. Lahko gre za organiziranje skupnih prostorov namenjenih medgeneracijskemu sodelovanju, za ureditev boljše zdravstvene oskrbe, za bolj prijazno ureditev okolja in dostopov za manj mobilne, pravšnjo ureditev javnih prevozov in še in še – saj vsak na svojem delovnem področju ima določene pristojnosti in možnosti, da ta svet naredi boljši. Ne le za mlade in aktivne temveč tudi za starejše, ki si po upokojitvi želijo ostati aktivni. Torej, na potrebe starejših je treba misliti že v aktivni dobi!
Ko je Društvo Šola zdravja pred več kot desetimi leti začelo voditi vadbo na prostem, je bil njihov glavni cilj – ponuditi starejšim dostopno, brezplačno in strokovno vodeno vadbo, vsak dan, v vsakem kraju, vasi, krajevni skupnosti. Izkušnje kažejo, da je ponudba za tovrstne aktivnosti starejših bila slaba, ali nikakršna. Danes društvo združuje več kot 4200 članic in članov v 76 slovenskih občinah v 192 skupinah, ki j ih je vsak dan več. Poznate jih po oranžnih majicah in dobri volji, s katero po jutranjem razgibavanju začnejo dan. Med njimi je vedno več mož, ki si tam ustvarijo nove prijateljske vezi in se naučijo bolj zdravo gledati na življenje – brez slabe volje, pasivnosti in iskanja krivcev za vse, kar jih teži.
Pogosto se za tem, ko nad spremembo vihamo nos skriva le lastna negotovost. Premagajte notranje zavore in se pridružite svojim soprogam, sosedam in vsem ostalim pri jutranji vadbi na prostem. Ko boste prišli in ostali, se boste vprašali: le zakaj s tem nisem začel že prej?!

Ostali članki iz teme rekreacija

Oct 14, 2019 40

Kako moški začnejo dan?

Ne vem, ali tudi vi spadate v skupino upokojencev, ki se ne morejo odpovedati jutranjemu…
Sep 24, 2019 58

Huawei Watch GT 2: Več avtonomije, več beleženja in klicanje

Huawei je v Münchnu predstavil naslednjo generacijo pametnih ur Watch GT 2 s čipom Kirin…
Sep 17, 2019 189

Eksotična zima - "Nor" razgled z visokega Burj Khalifa, poležavanje na rajskem Phuketu in vroča samba na karnevalu v Rio de Janeiru!

Kaj ko bi bila letošnja zima sončna, topla, razburljiva, polna doživetij? Južna Amerika,…
Sep 10, 2019 90

Zmerna doza stresa telesu koristi

Osebni trener Boris Stojakovič iz celjskega Sport-fita nam je odgovoril na nekaj vprašanj…
Jul 21, 2019 114

Kolesarji, previdno na cesti

Kolesarji morajo varnost vselej postaviti na prvo mesto, zato predstavljamo nekaj…