20 tekaških doživetij Malega kraškega maratona

Pisalo se je leto 2000, ko so se v Lipici zbrali Beno Piškur, Primož Kališnik, Žiga Černe in Božo Dragan z idejo po organizaciji teka na Krasu.

Ni ostalo le pri ideji in tako je v nedeljo 25. marca 2001 1. mali kraški maraton presenetil tudi največje optimiste, saj se je na startu zbralo 897 tekačev. Organizatorji Zavod za šport, Novice Extreme in openski Amici del tram so bili kos nepričakovano množičnemu odzivu udeležencev iz vseh koncev Slovenije in Italije.

Čeprav je vsaki maraton zgodba zase, prvega ne pozabiš nikoli. Štart je bil pri gasilskem domu, prijave so se zbirale po pošti, telefonu tudi na telefon Boža Dragana, časi so se merili ročno, seveda je bilo potrebno imeti v žepu osebno izkaznico za prehod meje.

Od takrat se je spremenilo marsikaj, razen seveda trase, srčnosti in požrtvovalnost vseh vpetih v pripravo in samo izvedbo vsakoletnega maratona.
Že prvo leto je Božo Dragan za časopis Primorske novice dejal »Postal naj bi tradicionalen, nekakšen uvodni tekaški pozdrav pomladi« in tako je ostalo vse do danes. Lahko bi rekli, da je nekakšen vir navdiha za vse naslednje podvige naših tekačev, ki se v objemu kraške gmajne preprosto zlijejo s preostalimi ljubitelji teka, ki jim doživljanje (prekrasne) kraške pokrajine dovoli misliti in videti onkraj sebe.

 

oglas 175 605 bogatstvo zdravja-page-001

V vseh teh 19 letih smo pretekli več kot 500 tisoč kilometrov, skuhali več kot 10.000 litrov jote, izklesali pol tone kamenja za medalje in ustvarili na tisoče doživetij in spominov.

Zato ne zamudite 20. izvedbe MKM! Doživite jo na otroških tekih, na 5 km, 10 km ali 21 km progi, na pohodu ali kot dragoceni navijači. Naj vas očara pisana množica tekačev, pohodnikov in obiskovalcev.

Več na: http://www.kraskimaraton.si/ in http://www.tekaskipozdrav.si/

Promocijsko sporočilo

Ostali članki iz teme rekreacija

Mar 04, 2020 95

20 tekaških doživetij Malega kraškega maratona

Pisalo se je leto 2000, ko so se v Lipici zbrali Beno Piškur, Primož Kališnik, Žiga Černe…
Mar 02, 2020 191

Narava - zdravje – druženje na srečanju zeliščarjev

Dugi otok, Hotel LukaOd sobote, 23. do sobote 30. maja 2020 Konec maja je Dugi otok ves…
Feb 12, 2020 22

Najboljše smučišče v Sloveniji zagotavlja odlične smučarske pogoje

Kljub suhi zimi in neprimernim temperaturam, se lahko na smučišču Cerkno pohvalimo z…
Feb 10, 2020 192

Joga je za vsakogar

Najpogostejši stavek, ki ga slišim je: »Joga ni zame, saj nisem gibčen/gibčna«. Ta stavek…
Feb 05, 2020 6527

Obrabe sklepov

Velikokrat od ljudi slišim izraz imam »obrabo sklepa«. Ne vem, če se ljudje zavedajo, kaj…