Slikovita avantura med gorami

Razmere so letos marsikoga prepričale, da se bo v času poletnih dopustov raje kot na tuje podal na potep po naši mali, a izjemno lepi in slikoviti deželi. Za vse tiste, ki svoj dopust ali prosti čas radi preživljate aktivno in s tem nekaj dobrega naredite tudi za svoje zdravje, bomo v tej in prihodnjih izdajah revije Bogastvo zdravja predstavili nekaj možnosti za nekoliko drugačen oddih. Tokrat boste na svoj račun prišli tisti, ki stavite na pohodništvo- Podali se bomo namreč v osrčje Julijcev.

Triglav je kot simbol slovenstva precej dobro poznan, zlasti med tistimi, ki radi zahajajo v gore. A tokrat vas ne vabimo v gore, pač pa med gore. Dobesedno. Kot odgovor na izzive sodobnega turizma je bila že konec lanskega leta predstavljena pohodniška pot, imenovana Juliana Trail. Ta nas na 270 kilometrih dolžine popelje skozi slikovite alpske vasice in kraje, trasa pa v celoti obkroža Julijske alpe.

Pot je razdeljena na 16 dnevnih etap s povprečno dolžino dobrih 17 kilometrov, zasnovana pa je tako, da so začetki in konci etap v krajih, kjer lahko tudi prenočimo in se po naporni poti okrepčamo. Verjetno ni potrebno posebej izpostavljati slikovitih razgledov na slovenske gore in pristnega stika, ki ga pohodnik na tej poti lahko vzpostavi z naravo.

Ni pa samo narava tista, ki nas vabi na to avanturo. Celotna pot je namreč prepletena z lokalno tradicijo, s čimer zares ponuja tisto, kar v sodobnem turizmu šteje največ – enkratna doživetja v neokrnjeni naravi, ob spoznavanju lokalnih kulinaričnih specialitet ter kulturnih in etnoloških zanimivosti.

Pot se začne v Kranjski gori, v smeri urinega kazalca pa nas nato vodi preko Jesenic, Radovljice, Bleda, in Bohinja na severno primorsko. Tam nas preko Tolmina, Kobarida in Bovca popelje vse do italijanske meje, ki jo tudi prečka in nas nato skozi Rateče znova pripelje nazaj do Kranjske gore. Omeniti velja tudi dejstvo, da pot po konfiguraciji ni zahtevna, saj se na najvišji točki povzpne do 1326 metrov nadmorske višine.

Če ste torej ljubitelj pohodništva in neokrnjene narave, je Juliana Trail morda pravi namig za drugačno preživljanje poletnega ali katerega koli drugega dopusta. Ne glede na to, ali se odločite prehoditi celotno pot ali pa zgolj katero izmed etap, boste na koncu bogatejši za izjemno izkušnjo. Ta pa vas bo verjetno pripeljala tudi do spoznanja, da naše dežele morda le ne poznamo tako zelo dobro. Pa srečno!

Ostali članki iz teme rekreacija

Sep 14, 2020 1581

10 zlatih pravil za uspešno hujšanje - 1. del

Na naši spletni strani bomo pričeli objavljati tudi številne nasvete o zdravi prehrani,…
Sep 11, 2020 96

3 ideje za aktivno preživljanje jesenskih vikendov

Jesenski meseci so za marsikoga najlepši v letu - poletne vročine je konec, priljubljene…
Aug 19, 2020 1351

5 največjih napak, ki jih naredimo med hujšanjem, pa tega sploh ne vemo

Jasno je, da ste jezni oziroma razočarani, ko opazite, da se odvečni kilogrami kopičijo,…
Aug 12, 2020 1078

Z gibanjem proti sladkorni bolezni

Sladkorna bolezen se pojavi pri težavah s hormonom inzulinom. Običajno trebušna slinavka…
Jul 17, 2020 258

Potep od pragozda do slikovite reke

Slovenija tako v svetovnem kot tudi zgolj v evropskem merilu velja za majhno državo.…