Izlet po živosrebrni dolini

Glavnina dopustov je resda že za nami, kljub temu pa to ne sme biti izgovor, da vsaj ob vikendih tudi jeseni ne bi raziskovali skritih kotičkov naše male, a tako raznolike dežele. Tokrat se podajamo na potep na Idrijsko-Cerkljansko, kjer vam najrazličnejših možnosti tako za aktivno preživljanje prostega časa kot tudi za razvajanje zlepa ne bo zmanjkalo.

Začetek idrijske zgodbe sega debelih pet stoletij v preteklost, ko je, tako vsaj pravi legenda, škafar v potoku namakal svoje škafe in vanje povsem nepričakovano »ujel« težko, svetlikajočo se snov. Seveda je šlo za živo srebro, ki je odtlej neločljivo povezano z idrijsko kotlino in širšo regijo, brez kančka dvoma pa se dediščina 500-letnega rudarjenja zrcali tudi v najrazličnejših aktivnostih in možnostih za oddih, ki jih idrijsko-cerkljanska regija ponuja danes.

Če nam bo narava letos privoščila »babje poletje«, boste ob obisku idrijske kotline že pred vstopom v mesto (iz ljubljanske smeri) lahko napravili prvi postanek in si privoščili plavanje v naravnem kopališču na reki Idrijci v Idrijski Beli. Prijetno urejeno kopališče v neokrnjeni naravi je v vročih dneh odlična možnost za prijetno osvežitev. Jeseni je sicer kopanje zaradi nižje temperature vode že bolj vprašljivo, vsekakor pa je to lahko odlična točka za prijeten sprehod in ogled nekaterih znamenitosti. V neposredni bližini se namreč nahajajo tako idrijske klavže kot tudi Divje jezero.

Po poteh idrijskih rudarjev

Ob obisku Idrije nikakor ne gre izpustiti možnosti za spust v njeno podzemlje. Rudarji so v petih stoletjih namreč pod površjem Idrije izkopali labirint več kot 700 kilometrov rovov, ki so se v 15 nivojih raztezali skoraj 400 metrov globoko pod mestom. Danes tako globoko seveda ni več mogoče priti, se pa lahko odpravite na ogled Antonijevega rova, kjer boste lahko začutili, kako je »v jami« mineval knapovski vsakdan, obenem pa boste pri premagovanju stopnic v ozkem rudniškem rovu lahko preizkusili tudi svojo fizično pripravljenost.

Tisi, ki vam slednja ne dela težav, boste pravi raj zase našli na Vojskarski planoti nad Idrijo. Vas Vojsko, ki je obenem tudi najvišje ležeča vas na primorskem, ponuja številne možnosti za kolesarje, pohodnike in sprehajalce, pozimi pa tudi za tekače na smučeh. Seveda pa je zlasti pohodniških točk na tem območju veliko. Čeprav se najvišji vrhovi okoliških hribov dvigajo le malo nad 1.000 metrov na morjem, pa vas razgledi in neokrnjena narava predalpskega sveta ne bodo razočarali.

V Cerkno tudi izven smučarske sezone

Če se boste odpravili le malo naprej po dolini reke Idrijce, vas bo pozdravila Cerkljanska. Cerkno je zagotovo najbolj poznano med tistimi, ki prisegajo na smučanje in na termalne užitke. Vsekakor pa to še zdaleč ni vse, kar vam pokrajina na tem območju lahko ponudi. Na pobočjih 1630 metrov visokega Porezna in v bližnji okolici boste naleteli na številne naravne in kulturne znamenitosti, ki jih ne gre spregledati. Če na tem mestu omenimo zgolj svetovno znani spomenik humanosti – bolnico Franja, arheološko najdišče Divje babe, kjer je bilo najdeno najstarejše glasbilo na svetu (neandertalčeva piščal iz kosti jamskega medveda), pa rojstno hišo pisatelja Franceta Bevka, je jasno, da vam v teh krajih ne bo dolgčas.

Če vam zgodovina in kultura ne prideta do živega in vas mikajo adrenalinska doživetja, vsekakor tudi v mesecih, ko snega ni, velja zaviti proti smučarskemu centru Cerkno. Tam boste izven smučarske sezone naleteli na urejen kolesarski park, kjer si boste lahko dali duška in potešili svoj avanturistični duh.

Seveda pa bo po aktivnem dnevu potrebno poskrbeti tudi za lačne želodce. Sloviti idrijski žlikrofi, slasten šebreljski želodec, pa smukavc in ocvirkovca so le nekatere najbolj znane kulinarične specialitete tega območja, ki si jih velja privoščiti. Verjemite, ne bo vam žal.

Vsekakor pa je to le droben delček vsega, kar idrijsko-cerkljanska lahko ponudi. Naj mi moji rojaki ne zamerijo, da sem izpustil toliko zanimivega, kar na tem območju lahko vidite, počnete in doživite. Strani v reviji so enostavne prekratke. Prav zato pa ste vabljeni, da ta, mnogokrat prezrt del naše dežele odkrijete in doživite sami. Prepričan sem, da se domov ne boste vračali razočarani.

Ostali članki iz teme rekreacija

Feb 17, 2021 185

Ideja za prvi pomladni izlet: obiščite slovensko Toskano!

Komaj smo že čakali te prve spomladanske vikende, ko nas bosta sonček in toplejše ozračje…
Feb 03, 2021 2468

Februar je. Še vedno držimo novoletno zaobljubo?

Novoletni cilji, ki si jih zastavimo, so nemalokrat povezani z odločitvijo, da bomo v…
Dec 14, 2020 265

Izlet v pravljični svet

Četudi ste bralci zdaj že vajeni, da se vsak mesec podamo na aktivni oddih v kraje po…
Oct 15, 2020 291

Romantično popotovanje med vinogradi

Tudi tokrat se, tako kot v prejšnji številki, podajamo na severno Primorsko. Jeseni,…
Oct 12, 2020 1769

25 minut za popolno telo

Glede na to, da smo v preteklem tednu prejeli precej vprašanj, kaj storiti kadar ni…