Romantično popotovanje med vinogradi

Tudi tokrat se, tako kot v prejšnji številki, podajamo na severno Primorsko. Jeseni, pozimi, spomladi ali pa poleti – Goriška brda so vselej destinacija, ki bo s svojo ponudbo prepričala tudi najbolj zahtevne goste. Slovenska Toskana, kot temu delu Slovenije radi rečemo, zagotovo velja za enega najlepših in najbolj slikovitih kotičkov naše deželice, poleg izjemne kulinarike in vrhunske vinske kapljice pa ponuja tudi številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa. Če ste torej pripravljeni, vas vabimo na sprehod med griči in vinogradi ob vznožju Sabotina, na skrajnem zahodnem robu naše domovine.

Darjan Lapanje

Čeprav Brda že vrsto let veljajo za eno najbolj slikovitih slovenskih pokrajin, se zdi, da smo jih Slovenci letos na novo odkrili in vzljubili. Korona virus je namreč poskrbel, da smo v tujino potovali občutno manj, svoje pa so k povečanemu obisku domačih lepot in znamenitosti prispevali tudi turistični boni. V vsej »korona-zgodbi« lahko prav (ponovno) odkrivanje slikovitih kotičkov naše male dežele izpostavimo kot pozitivno plat.

Vsi tisti, ki ste Goriška brda že obiskali, boste verjetno vedeli povedati, da vam tam zagotovo ni bilo dolgčas. Če na eni strani velja, da vas gostoljubni Brici zagotovo nikdar ne pustijo lačnih in žejnih, pa se na drugi strani tudi glede ponudbe za aktivni oddih ne gre pritoževati.

Romantične ulice v mogočni utrdbi

Naš izlet bomo tokrat pričeli v vasici Šmartno, v samem osrčju Bed. Nekdaj je bila to vojaška utrdba, danes pa je skoraj romantično naselje, ki se stiska za zidovi šmartenske trdnjave. Ikonična podoba vasice vas bo zagotovo zvabila, da se sprehodite po njenih ozkih uličicah in začutite pravo briško dušo. Očarala vas bo s kar nekaj znamenitostmi, obenem pa bo tudi odlično izhodišče za pohodniški ali kolesarski izlet po tej vinorodni deželici. Ob tem naj omenimo, da si v Šmartnem lahko kolo tudi izposodite – tisti z več kondicije običajno, tisti, ki vam klanci povzročajo več težav, pa tudi električno.

Če se boste iz Šmartnega podali proti severozahodu, boste že po dobrem kilometru in pol vožnje med vinogradi opazili razgledni stolp Gonjače. Ob predpostavki, da ste do tja prišli peš ali s kolesom, vam 144 stopnic zagotovo ne bo predstavljalo težav in se boste z lahkoto povzpeli 23 metrov v višino. Zlasti, če bo z vami sodelovalo tudi vreme, bo vest trud na vrhu stolpa poplačan z izjemnim razgledom. Ob lepem vremenu boste namreč z razglednega stolpa lahko uživali v dih jemajočih pogledih na celotna Brda, na Julijske in Karnijske Alpe, pa na Tržaški zaliv, Furlanijo, Dolomite, Kras, Vipavsko dolino in Trnovski gozd.

Zgodovina in dih jemajoči pogledi

Vsem tistim, ki jim vzpon na razgledni stolp ne bo potešil pohodniških apetitov, predlagamo nadaljevanje mimo Kojskega in vzpon na 609 metrov visoki Sabotin. Med pohodom boste poleg razgledov deležni tudi lekcije zgodovine. Prav tod je namreč med prvo svetovno vojno potekala soška fronta, njeni ostanki s sistemi jarkov in kavern pa na Sabotinu vidni še danes. Še lepši od pogledov na vojaške jarke bodo pogledi na smaragdno lepotico Sočo, v katerih boste lahko uživali ob hoji po grebenu, prav tako pa boste lahko v dolini uzrli tudi znameniti solkanski most. Pot na Sabotin ni zahtevna in se nanjo brez skrbi lahko podate tudi z vašimi najmlajšimi.

Sicer pa vam je poleg pohoda na Sabotin v Brdih na voljo kar devet uradnih pohodniških in štiri tematske poti. Seveda so glavna zvezda Goriških brd češnje, zato ni naključje, da so pohodniške poti poimenovane po starih briških sortah češenj. Če se boste nanje podali, boste med drugim spoznali vasico Vipolže skupaj s tamkajšnjo največjo znamenitostjo – poznorenesančno beneško vilo Vipolže, ki je med drugim razglašena za kulturni spomenik državnega pomena.

Poskrbljeno tudi za ljubitelje kulture

Če vas navdušujeta arhitektura in kultura, se vsekakor velja podati še v vas Dobrovo, kjer boste naleteli na grad iz začetka 17. stoletja. V grajski galeriji si lahko med drugim ogledate razstavljena dela slikarja Zorana Mušiča, v tamkajšnjem muzeju pa je na ogled tudi lokalna zbirka.  

Seveda so Brda še mnogo več kot le to, zato si le dovolite in raziskujte ter odkrivajte tamkajšnje slikovite vasice. Če vas bo medtem premagala lakota ali žeja, pa zagotovo ne boste imeli veliko dela, da to »težavo« zelo hitro odpravite. Odlična hrana in vrhunsko vino sta namreč briški zaščitni znak.

Razvajanje brbončic

Če ste ljubitelj suhomesnatih dobrot, izjemnih sirov iz Posočja, oliv in grozdja, potem ste se znašli na pravem kraju. Goriška brda se lahko pohvalijo s celo vrsto vrhunskih restavracij in odličnih kmečkih turizmov. Vsaj tako pestra pa je tudi ponudba vin, pri čemer vam priporočamo, da si vzamete čas tudi za katero izmed organiziranih vinskih degustacij.

Da boste razumeli, kako zelo posebna je ta pokrajina – vanjo se je med drugimi zaljubil tudi nekdanji nemški dirkač Formule 1 Ralf Schumacher. Zlasti briška vinska ponudba in njena kvaliteta ga je tako navdušila, da briška vina ponuja tudi petičnim gostom svoje restavracije v Kölnu, rebulo pa mu v kleti Brda polnijo pod njegovo blagovno znamko.

Če je vse zapisano v vas prebudilo popotniškega, ali bolje rečeno izletniškega duha, nikar ne odlašajte. Goriška brda so odlična izbira tudi v jesenskih dneh, pa če gre za enodnevni ali večdnevni izlet. In bodite zmerni pri uživanju letošnjega mošta. Sveti Martin je že za naslednjim ovinkom, prav on pa moštu prinaša prav posebne lastnosti, ki jih nikakor ne gre podcenjevati.

Ostali članki iz teme rekreacija

Jun 14, 2021 593

Pot z veliko začetnico

Destinaciji, ki jo predstavljamo tokrat, pridevnika »zdravilna« nismo dali zato, ker bi…
May 19, 2021 298

Končno se lahko odpravite na podaljšan vikend izlet v objeme gričkov slovenske Toskane!

Svoja vrata namreč odpira dvorec z apartmaji v sklopu posestva Zlati grič v Škalcah nad…
May 17, 2021 270

Mirna oaza rodovitnosti

Na svetu ni več prav veliko krajev, ki se lahko ponašajo s čudovito, neokrnjeno naravo,…
May 15, 2021 985

Vaje za vsakogar

Aljaž Sevčnikar, osebni trener, nam je svetoval dve vaji za zmanjšanje obsega na trebuhu,…
Apr 15, 2021 238

Večna pomlad sredi oceana

Če smo se v minuli številki naše revije potepali po Franciji in Španiji, se tokrat…