Zdravilna avantura v Egejskem morju

Prav zanimivo je, da se že zadnjih nekaj številk v iskanju zdravilnih destinacij potepamo po različnih evropskih otokih. Tudi tokrat nismo naredili izjeme. Ker je sezona dopustov pred vrati, se odpravljamo na skrajni jug Stare celine, kjer bomo doživeli poletje in Grčijo v pravem pomenu besede. Na jugu Egejskega morja se namreč skriva neokrnjen in med turisti morda za odtenek manj znan grški otok Karpatos, ki obiskovalcu lahko ponudi bistveno več, kot nekateri drugi, turistično neprimerljivo bolj oblegani grški otoki.

Darjan Lapanje 

Otok, ki ga boste ne zemljevidu našli nekje med bolj znanima Rodosom in Kreto, je privlačen zlasti zaradi dejstva, da ostaja precej neokrnjen, poleg tega pa je izredno razgiban, precej zelen in nudi možnosti za najrazličnejše aktivnosti. Zagotovo so največja atrakcija na tem koščku grškega ozemlja zares čudovite plaže. Če pa vam bolj »dišijo« starodavna mesta, ali pa pobeg v gore, prav tako ne boste ostali praznih rok. Najvišji vrh otoka Lastos se namreč dviga dobrih 1.200 metrov nad morjem in ponuja skorajda pravo gorniško izkušnjo, predvsem pa dih jemajoče poglede.

Kjer se je ustavil čas

Glavno mestece otoka Pigadia je vstopna točka za vse popotnike, ki prispejo na otok. V neposredni bližini je namreč osrednje letališče, tik ob glavni mestni promenadi pa je tudi glavno pristanišče, ki večini lokalnih prebivalcev predstavlja glavno povezavo s sosednjimi otoki. 

Lahko bi rekli, da Pigadia vsaj na prvi pogled ni tipično grško obmorsko mestece, saj je arhitektura zaradi bližine Turčije tam nekoliko manj tipična, a če si boste vzeli čas in tam preživeli nekaj časa, boste zagotovo lahko začutili pravo grško dušo. Mestna promenada oživi zlasti ob poletnih večerih, ko je praktično z vsakega vogala moč začutiti gostoljubje domačinov. Ti se namreč vselej potrudijo, da se v njihovih tavernah nikoli ne boste počutili kot turisti, pač pa kot cenjeni gostje, ki obiska mesta zlepa ne bodo pozabili.

Bolj kot Pigadia pa je za obiskovalce zanimiva najsevernejša vasica na otoku Olympos. Če se boste odpravili na ta odročen del na severu otoka, je vsekakor priporočljivo, da pozabite na čas. Zdi se namreč, da se je le-ta v Olymposu že davno ustavil. Vas, ki so jo v bizantinskem času zgradili prebivalci okoliških obmorskih naselij, ko so iskali zatočišče pred napadi piratov, je zaradi svoje odmaknjenosti od drugega dela otoka uspela pred pozabo ohraniti velik del starodavne tradicije. 

Zanimiv pojav, ki ga boste opazili takoj, ko se boste sprehodili med pisanimi hiškami, so zagotovo mlini na veter, ki se dvigajo nad vasjo in še danes meljejo žito. Med sprehodom po ozkih uličicah bosta lahko občudovali (ali kupili) preštevilne rokodelske umetnine, ki le odslikavajo bogato tradicijo tega dela otoka, prijazni in gostoljubni domačini pa jim zagotovo dajejo še večjo vrednost.  

Ko se vam bo uspelo povzpeti do vrha vasi, boste zagotovo ostali brez besed. Odprl se vam bo namreč neponovljiv pogled na Egejsko morje, ki ima tu prav posebno barvo. Nemalokrat se v sončnih poletnih dneh namreč zazdi, da sta modrina neba in modrina morja eno in boste le stežka uzrli ločnico na obzorju. Če se v vas skriva romantična duša, je to vsekakor mesto, kjer je vredno zadihati in si vzeti nekaj časa samo zase.

Neokrnjena lepota

Plaže na tem otoku so zares nekaj posebnega. Tako čudovitih namreč ne boste našli daleč naokoli, poleg tega pa niso oblegane in boste na njih zlahka našli kotiček samo zase. Opisanemu botrujeta dva vzroka: Karpatos je nekoliko manj znan in s strani turistov za odtenek manj oblegan otok, poleg tega pa so plaže težje dostopne - do nekaterih se je moč prebiti le z ladjico. A ko ste naposled le tam, si lahko privoščite odklop v pravem pomenu besede. 

Zakaj zdravilna destinacija?

Verjetno se po prebranem sprašujete, zakaj smo ta egejski biser tokrat uvrstili med zdravilne destinacije. Skrivnost se skriva na eni od plaž na jugu otoka. Plaža Agios Theodoros se namreč lahko pohvali z zdravilno glino, ki privablja obiskovalce z vseh koncev sveta. Zdravilno glino so zaradi njenih terapevtskih učinkov cenili že v antičnih časih. Tradicionalno jo še danes uporabljamo za čiščenje telesa, če jo uživamo, pa zagotavlja duševno okrepitev in čustveno stabilnost. Tega se dobro zavedajo tudi na Karpatosu, kjer si glineni tretma lahko pripravite kar sami.

Divja lepotica

Če se boste pri volji, se lahko podate tudi na celodnevni izlet z ladjico, ki vas bo iz Pigadie po morju odpeljala vzdolž celotnega otoka, pristali pa boste na otoku Saria, ki je ne skrajnem severu le streljaj oddaljena od Karpatosa. Otok nima prebivalcev in je prava prispodoba divje lepote. Kljub vsemu pa na njem kar kipi od življenja. Sem namreč lokalni čebelarji v poletnem času pripeljejo panje s čebelami, ki v neokrnjeni naravi nabirajo najkakovostnejši med. Ob sprehodu po Sarii vas bodo poleg tega spremljale tudi številne koze, ki so poleg čebel pravzaprav edine prebivlake tega sklanatega otoka.

Če strnemo – kljub temu, da ime Karpatos v vas morda na prvo žogo ne vzbudi pretiranega zanimanja, ga je vredno obiskati. Ko se boste vrnili domov, tega čudovitega, razgibanega in pisanega  otoka zlepa ne boste pozabili.

 

Ostali članki iz teme rekreacija

Aug 24, 2021 357

Poglejte Raayjeve nove spremljevalke, ki so z njim na vsakem koraku

Glasba nas obkroža povsod. Če se sprehodimo po mestnih ulicah, lahko zaslišimo zven…
Jul 19, 2021 276

Kjer vzhod sreča zahod

Na svetu obstaja le eno metropola, ki se geografsko gledano razprostira na dveh celinah.…
Jul 19, 2021 781

Stojé po vodni gladini

V zadnjih letih je med rekreacije željnimi vseh starosti vse bolj priljubljeno t.i.…
Jul 08, 2021 709

Ste že obiskali čudovito Dolino Soče? Oglejte si jo skozi adrenalinsko doživetje …

Uradno smo zakorakali v poletje. Sonce se prebudi že zelo zgodaj in ostane na nebu do…
Jun 17, 2021 400

Zdravilna avantura v Egejskem morju

Prav zanimivo je, da se že zadnjih nekaj številk v iskanju zdravilnih destinacij potepamo…