Levstikova pot

Levstikova pot je projekt, ki vključuje elemente športa, kulture, etnologije, krajine in varovanja okolja in kot višek vsakoletnih aktivnosti predstavlja tradicionalno mednarodno popotovanje po Levstikovi poti od Litije do Čateža.

Zaradi hitrega civilizacijskega in tehnološkega razvoja se družbeni problemi, še posebej v urbanih okoljih poglabljajo, naše dosedanje izkušnje pa kažejo, da mnoge probleme lahko rešujemo ali ublažimo posledice v sodelovanju z naravo v naravnem okolju. V primeru Projekta Levstikova pot gre za nevsiljeno in trajno sodelovanje z vsemi. Z Levstikovo potjo rastejo tudi domačini. Mnogi med njimi so pozabi »trgali« arhitekturne dosežke, ki ni nujno, da so registrirani kot dediščina.

Skrb za ohranjanje narave je vedno prva skrb in pred leti smo postavili prek 300 najrazličnejših tabel, kjer popotnike opozarjamo na skrb za naravo, na nekaterih tudi z mislimi »Bogastvo in lepote naše narave domačini ohranjamo že stoletja, zato bodite do nje in nas spoštljivi«. Iskali smo zanimivosti in mnoge tudi našli in na primer Medvedova sušilnica sadja na Libergi je danes vpisana v register nepremične dediščine. Popotnikom, obiskovalcem in raziskovalcem grafična obeležja nakazujejo številne možnosti uživanja kulturne, doživljajske in kulinarične ponudbe območja in jim dajejo najosnovnejše informacije o posameznih edukativnih vsebinah naravnih pestrosti, atraktivnih točkah, smereh pohoda, splošnih informacijah...

Obiskovalci Levstikove poti se bodo na poti v Levstikovem sadovnjaku ob pogledu na informacije o slovenskih starih sadnih sortah zavedali vrednosti neokrnjenega okolja, ki nudi številne priložnosti za kvalitetno življenje in tudi kvaliteto preživljanja prostega časa v naravi. Tako je ob poti na posebnih tablah s fotografijo in opisom posamezne sadne sorte predstavljenih več kot 30 jablan, hrušk in ostalih dreves.

Levstikova pot je tudi sinonim za slovenski jezik. Ne nazadnje je slovenski literarni program iz sredine 19. stoletja nastal v okviru Levstikovega potopisa prav na tem območju, simbolično je postavljen v Bajčevo zidanico na Gobniku in prav tedanji slovenski literarni program je bil leta 1987 osnova za nastanek kulturno-zgodovinske Levstikove poti. Zato je odtlej rdeča nit tega območja prav v ohranjanju pestrosti in bogatosti slovenskega jezika ter razvoju družbene zavesti o pomenu narodovega jezika v povezavi z rekreacijo, varovanjem in ohranjanjem naravne biotske različnosti v tem prostoru.

Zavod Levstikova pot, www.levstik.si

levstikova2

 

Ostali članki iz teme rekreacija

Sep 29, 2021 432

V Portorož na jesenski oddih ob morju

Jesen je za prebivalce Slovenske Istre eden najlepših letnih časov. Sončni žarki nas…
Sep 09, 2021 296

Šport naj bo v prvi vrsti zabava

Otroci so naš zaklad in tako se moramo tudi obnašati do njih. To pa pomeni, da se njihova…
Aug 24, 2021 473

Poglejte Raayjeve nove spremljevalke, ki so z njim na vsakem koraku

Glasba nas obkroža povsod. Če se sprehodimo po mestnih ulicah, lahko zaslišimo zven…
Jul 19, 2021 378

Kjer vzhod sreča zahod

Na svetu obstaja le eno metropola, ki se geografsko gledano razprostira na dveh celinah.…
Jul 19, 2021 915

Stojé po vodni gladini

V zadnjih letih je med rekreacije željnimi vseh starosti vse bolj priljubljeno t.i.…