10 zlatih pravil za uspešno hujšanje - 1. del

Na naši spletni strani bomo pričeli objavljati tudi številne nasvete o zdravi prehrani, gibanju, rekreaciji. Predstavili vam bomo tudi vaje, s pomočjo katerih so mnogi izgubili tudi nekaj kilogramov ter pridobili mišično maso. 

S tokratnim prispevkom pričenjamo niz objav o zdravem hujšanju.

Številni posamezniki, ki si želijo izgubiti odvečne kilogram in izoblikovati svoje telo, so pripravljeni na veliko spremembo v svojem življenju, a ne vedo kje in kako začeti. Pogosto se dogaja, da poudarek namenijo samo telesni aktivnosti, pozabljajo pa, da ključno vlogo pri izoblikovanju telesa predstavlja pravilna prehrana.

Prav to je bil glavni razlog, da smo za vas pripravili 10 zlatih pravil, ki jih boste brez večjih težav vpeljali v svoj vsakdan in bodo ključna za vaš prihajajoči uspeh.

Potrebno se je zavedati, da želen rezultat ne bo prišel čez noč in brez vloženega truda, a je ob pravem načinu dela le-ta zagotovljen. Pozabite na čudežne tablete in pripomočke saj so pred vami zlata pravila hujšanja...

 

 

Težko je namreč doseči cilj, če še sami ne veste, kakšen naj bi bil.

 

1. Zastavite si cilj in uresničite svoje želje

Na prvi pogled mogoče pravilo številka ena ne deluje sila pomembno, a prav cilji so tisti, ki ločijo zmagovalce od poražencev. Ne glede na projekt, ki se ga boste lotili v svojem življenju, je pomembno, da si v začetni fazi zastavite točne cilje, katere želite doseči. Prav nič drugače pa ni, kadar govorimo o izgubi odvečnih kilogramov. Zato pred pričetkom preobrazbe točno določite cilje, ki jih želite doseči in obliko svoje postave o kateri sanjate. Brez zastavljenih ciljev je nemogoče kreirati način dela, kar pa je pogosto razlog za neuspeh številnih posameznikov, ki si brezglavo prizadevajo doseči cilj a jim znova in znova, kljub trdemu delu, ne uspe.

 

2. Opravite začetne meritve

Preden se podate na pot preobrazbe, je smiselno opraviti začetne meritve. Glavni namen je predvsem motivacija, ki se skriva v vašem sprotnem napredku. Precej lažje vam bo, če si boste pripravili razpredelnico v katero boste vpisovali vaše sprotne rezultate in tako opazovali spremembe. Priporočljivo je tudi, da meritve opravljate enkrat tedensko v jutranjih urah, na primer vsak ponedeljek pred zajtrkom, in se tako izognete neregularnim meritvam.

Verjemite, lasten napredek je tisto, kar vas bo gnalo vse do uresničitve vašega cilja.

 

3. Po novem 5 do 6 obrokov dnevno

Zaradi natrpanega urnika in hitrega tempa življenja številni posamezniki zaužijejo le dva do tri obroke dnevno. Navadno so, zaradi občutka lakote, takšni obroki preobilni in negativno vplivajo na hitrost vaše presnove.

Velik korak do popolne postave bost naredili s prakticiranjem 5 ali 6 manjših obrokov dnevno. Vaša presnova bo delovala hitreje, kar posledično pomeni tudi večjo porabo energije oziroma kalorij.

 

4. Uživanje ogljikovih hidratov z nizkim glikemičnim indeksom

Ogljikove hidrate (testenine, kruh, krompir, riž ...) za lažje razumevanje lahko ločimo v dve večji skupini glede na glikemični indeks (visoki in nizki). Glavna razlika med skupinama je hitrost razgradnje ogljikovih hidratov na posamezne molekule sladkorja in posledično na količino inzulina v našem organizmu. Prav visoka stopnja inzulina pa je tisto, čemur se poskušamo izogniti, saj negativno vpliva na naš organizem.

Zato se v začetni fazi poizkusite odreči živilom kot so kruh, testenine, krompir in jih raje zamenjajte z ogljikovim hidrati z nizkim glikemičnim indeksom kot so ovseni kosmiči, ržene testenine, rjavi riž.

 

5. Pričnite s telesno aktivnostjo

Res je, da pravilna prehrana predstavlja 75 % vašega načrta, vendar ostalih 25 % pripada telesni aktivnosti, brez katere, kadar je govora o izgubi odvečnih maščobnih oblog, ne gre. Vsekakor je najboljša kombinacija različnih aktivnosti in sicer vadba z utežmi in tek (kolesarjenje, orbitrek, plavanje,...), vendar je v začetni fazi bistvenega pomena to, da pričnete z rednim prakticiranjem vadbe (vsaj 4 krat tedensko) in postopoma dvigate stopnjo intenzivnosti ter tako poskrbite za še hitrejšo presnovo.

vir: popolnapostava.com

Ostali članki iz teme rekreacija

Mar 12, 2021 447

Pot z veliko začetnico

Destinaciji, ki jo predstavljamo tokrat, pridevnika »zdravilna« nismo dali zato, ker bi…
Feb 18, 2021 276

Otok ognja in ledu

Če smo se v minuli sezoni potepali predvsem po skritih kotičkih naše male, a prekrasne…
Feb 17, 2021 278

Ideja za prvi pomladni izlet: obiščite slovensko Toskano!

Komaj smo že čakali te prve spomladanske vikende, ko nas bosta sonček in toplejše ozračje…
Feb 03, 2021 2594

Februar je. Še vedno držimo novoletno zaobljubo?

Novoletni cilji, ki si jih zastavimo, so nemalokrat povezani z odločitvijo, da bomo v…
Dec 14, 2020 324

Izlet v pravljični svet

Četudi ste bralci zdaj že vajeni, da se vsak mesec podamo na aktivni oddih v kraje po…