Zvok, ki zdravi

V naši rubriki, kjer besedo navadno dajemo alternativnim oblikam zdravljenja, se bomo tokrat posvetili zvočnim terapijam. Gre za zdravljenje z zvokom, ki vpliva na naše počutje in ima na človeško telo lahko izrazite pozitivne oz. zdravilne učinke. Če ste pri tem morda pomislili na sproščanje ob vaši najljubši glasbi, ste se nekoliko zmotili. Zvočna terapija se namreč največkrat izvaja s pomočjo posebnih kovanih posod, gongov, kristalne sklede, pa tudi bobnov ali didžeriduja (instriment avstralskih domorodcev).

Tia Kemperle

Bistvo zvočne terapije je globoko poslušanje zvokov s celim telesom. S tem dosežemo sproščanje stresa in izboljšanje spomina. Zvok nas namreč napolni z energijo in sprosti. Seveda pa ni vsaka zvočna terapija enaka, saj je navadno prilagojena zahtevam in potrebam posameznika.

Ker je za dosego maksimalnega učinka terapije pomembno, da smo nanjo pripravljeni, jo navadno začnemo z dihalnimi vajami, ki upočasnijo misli in nam pomagajo, da se osredotočimo na telo, zlasti na sluh. Občasno je v ritual vključena tudi joga ali tai-chi.

Na kakšen način deluje zvočna terapija?

Neizpodbitno fizikalno dejstvo je, da je zvok energija oz. valovanje, ki ima svojo valovno dolžino, frekvenco in moč - gre pravzaprav za določeno vibracijo. Prav vibracije pa so tisto, kar je lastno vsem stvarem, tudi našemu telesu, posameznim organom in energijskim vrtincem (čakram). Prav na te vibracije pa želimo pri zvočni terapiji vplivati z zvokom. Poslušanje določenih zvokov namreč v našem telesu vzpostavlja ravnovesje ter nam na ta način pomaga do boljšega počutja in nenazadnje tudi do boljšega zdravja.

Pristopi se razlikujejo

Kot pri drugih terapijah, se tudi pri zvočni pristopi med sabo razlikujejo. Nekateri terapevti se namreč osredotočajo na zdravljenje posameznih organov ali delov telesa oz. posameznih čaker. Za to uporabljajo sedem gongov ali pa, denimo, sedem pojočih himalajskih posod. Število sedem se seveda navezuje na sedem čaker, kolikor jih imamo ljudje. Na tak način terapevt poskuša doseči ravnovesje za vsako čakro posebej.

Spet drugi pa prisegajo na celosten oz. holistični pristop. Dejstvo je namreč, da so organi v našem telesu med seboj neločljivo povezani s pretokom energij, na enak način pa so povezane tudi naše čakre.

Zvok, ki je osnova zvočne terapije, tako odpravlja določene napetosti ter zmanjšuje stres in jezo. Raziskave in študije so celo pokazale, da zvočna terapija blagodejna vpliva na ljudi, ki se soočajo z fibromialgijo. Gre za bolezen, ki sodi v skupino zunajsklepnega revmatizma in povzroča izjemno utrujenost in bolečine v mišicah, vezeh in kitah. Z zvočno terapijo, na kateri so poslušali predvsem nizke tone, se je podaljšal čas, ko so pacienti lahko sedeli in celo stali, ne da bi čutili bolečine. Obenem je zvočna terpija odličen način tudi za odpravo anksioznosti in za doseganje boljšega mentalnega zdravja.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ALTERNATIVA

17.05.2021

Zemlja je življenje

Ko pomislimo na zemljo, pomislimo na nekaj težkega in obtežilnega. Lahko pomislimo tudi…
15.04.2021

Ledena kopel, ki zdravi telo in duha

Čas je, da si nadenemo kopalke in zaplavamo. Kamniška Bistrica ima pri izviru v tem času…
13.04.2021

Nepretočnost meridianov vodi v bolezen

Tradicionalna kitajska medicina je edinstven sistem zdravljenja, ki vključuje nauk o…
06.04.2021

Ključi energij - simboli moči

Da so Vilinski simboli, simboli za različna področja življenja, ki so sestavljeni iz…
01.04.2021

Zvok - naš zdravilec

Zvok ni le sredstvo, s pomočjo katerega se lahko sprostimo, ki nas napolni z energijo in…