Ajurveda in joga - za holističen pristop do življenja

Prevod besede ajurveda pomeni veda o življenju, torej ni veda o boleznih, temveč filozofija načina življenja, ki vodi človeka v njegovih dnevnih aktivnostih vstajanja, nege telesa, prehranjevanja, dela, športnih aktivnosti, razbremenitve, počitka ter prilagajanja na različne vremenske in sezonske vplive.

V osnovi se ajurveda ukvarja z individualno primernim načinom življenja in prehranjevanja, kateri bo zagotavljal ravnovesje delovanja principov vata, pitta in kapha. Cilj ajurvede je dolgo življenje, za izpolnjevanje osebnega poslanstva in samo-realizacije.
Kadar ne upoštevamo zakonov narave in npr. v zimskem času prekomerno uživamo sladoled ter brez pokrivala hodimo po dežju, lahko pričakujemo prehlad in kašelj. Podobno ima vsaka naša aktivnost pozitivno ali negativno reakcijo na telo in um. Ta je odvisna tudi od naše individualne konstitucije, ki v ajurvedi predstavlja kombinacijo principov vata, pitta in kapha. Naša konstitucija določa tudi nagnjenosti k boleznim in zahteve po primernih aktivnostih.

Sestrsko vedo jogo danes poznamo kot telesno vadbo, kjer v različnih stilih krepimo in raztezamo mišice. Ta aspekt joge je prisoten, vendar ne najpomembnejši. Krepitev univerzalnih vrednot, vitalne energije z dihalnimi vajami, umirjanje uma, koncentracija ter meditacija so pomembnejši aspekti, ki vodijo do cilja joge, samo-realizacije.

V modernem času je prišlo do komercialnega razvoja številnih stilov, ki pa žal ne uravnavajo individualnega telesa in uma posameznika, torej njegove konstitucije vata, pitta ali kapha. Poznamo intenzivne, dinamične, natančne, počasne in blage stile, vadbe v ogrevanih prostorih, vadbe s poudarjenim intenzivnim dihanjem, in druge. Zavedati se moramo, da ima vsak stil specifičen učinek, ter da nas vadba lahko spravi v (ne)ravnovesje.

Ste kdaj hladili čaj tako, da ste mu prilili vročo vodo? Verjetno ne. Tega principa se drži joga, ki je osnovana na ajurvedskih načelih.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ALTERNATIVA

17.08.2019

Naše telo kot razmetana garaža

Pred kratkim smo prenavljali hišo. Ker nismo imeli časa, da bi pregledali vse potrebne in…
11.08.2019

Ključi energij - simboli moči

Da so Vilinski simboli, simboli za različna področja življenja, ki so sestavljeni iz…
01.08.2019

Magnetoterapija

Lajšati oz. odpravljati zdravstvene težave je mogoče na več načinov, med drugim tudi z…
Default Image
16.06.2019

Vse je energija in energija je vse

Da bi ugotovili, na katerem področju je naša vibracija visoka in na katerem jo je treba…
13.05.2019

Stanje globoke sprostitve

Aneta Georgieva Minova, dr. med., spec. druž. med. nam je pojasnila značilnosti…