Spodbudimo samozdravljenje telesa

Sendi Lešnjak, mag. inž. prehrane in certificirana bioresonančna terapevtkam iz ambulante Moja bioresonanca s svojim znanjem in strokovnostjo iščem rešitve za marsikatere težave, kot so alergije, avtoimunske bolezni, hormonsko neravnovesje, težave s kožo, črevesne bolezni, infekcije, patološke obremenitve in druge. Njeno poslanstvo je, da pacientu skuša na najbolj učinkovit, celosten in najhitrejši način pomagati pri odpraviti resničnih vzrokov težav ter spodbuditi samozdravljenje.

Sara Sočan

Alternativnih metod zdravljenja je kar nekaj. Zakaj ste se vi specializirali za bioresonanco? Kaj lahko z njo ponudite vašim pacientom, strankam?

Že od nekdaj me je zanimalo delovanje človeškega telesa, še posebej pa holističen pristop zdravljenja s prehrano in metodami, ki temeljijo na povezovanju tako klasične kot tudi tradicionalne kitajske medicine. Bioresonanca povezuje vsa ta znanja in prav zato predstavlja zelo kakovostno razširitev mojega magistrskega študija prehrane.

Na kakšen način odkrivate vzroke, ki povzročajo motnje v organizmu? Na kakšen način deluje bioresonanca?

Za lažje razumevanje bioresonance je prav, da se zavedamo samega pomena življenja. V principu je življenje pretok življenjske energije in tudi bolezen je v osnovi energijski problem. Izhaja zgolj iz nesposobnosti organizma, da odreagira na različne motnje v pretoku te energije. Nasprotno, pa je zdravje sposobnost organizma, da s svojimi regulacijskimi mehanizmi ohranja notranje ravnovesje. In bioresonanca predstavlja obliko regulacijske terapije s pomočjo katere lahko odkrivamo vzroke neravnovesij v telesu in spodbudimo samozdravljenje organizma. Kvantna fizika je dokazala, da ima vsaka snov in tako tudi vsaka celica v telesu poleg kemijske tudi svojo edinstveno fizikalno kodo v obliki enkratnega spektra različnih frekvenc elektromagnetnih nihanj. Celice, tkiva in organi v telesu med seboj s pomočjo teh nihanj neprestano komunicirajo. Bioresonančna naprava nam omogoča, da ta nihanja tudi beležimo in jih uporabimo v diagnostične ter terapevtske namene.

Koliko časa traja pregled in ali se je na pregled potrebno kako posebej pripraviti?

Diagnostični pregled s pogovorom in priporočili za spremembe na področju prehrane in življenjskega sloga traja približno 2 uri. Nadaljnje terapije glede na terapevtski načrt pa so krajše in trajajo okoli pol do 1 ure. Sama metoda je popolnoma neboleča, posameznik umirjeno sedi in je preko elektrod povezan z bioresonančnim aparatom. Priporočljivo pa je popiti zadostno količino vode, saj je hidriranost telesa zelo pomembna.

Prvi pregled je bolj diagnostične narave? Da vidite, kje so težave in na kaj točno se morate bolj osredotočiti v nadaljevanju?

Vsekakor, diagnostični pregled je najbolj ključen, saj na podlagi celostnega pregleda energijskega stanja telesa, vseh organskih sistemov in bremenitev s toksini, bakterijami virusi ali paraziti, lahko ugotovimo v katero smer mora potekati sama terapija in kakšna priporočila dati pacientu za ozdravitev. Diagnostično testiranje vključuje tudi pregled hormonov, obremenitev s cepivi, zdravili, možnih alergij, intoleranc na določeno hrano ali drugih alergenih snovi.

Kako poteka potem zdravljenje oz. terapije? Koliko terapij v povprečju že da rezultate?

Glede na ugotovljene bremenitve se določi terapevtski načrt in usmerjeno zdravljenje. V osnovi se najprej odpravlja alergije, okrepiti je potrebno funkcijo črevesja, odpraviti glivične bremenitve, nato pa tudi parazitske, bakterijske in virusne, če so le-te prisotne. Cilj vsake terapije je posredovati »zdravilni impulz« in spodbuditi samozdravljenje organizma kot celote. Del vsake terapije je tudi podpora meridianov in organov, ki so najbolj obremenjeni. Število terapij je pa povsem odvisno od posameznika – določene bremenitve se lahko odpravijo npr. v že 3-5 terapijah, hujše pa lahko trajajo več kot pol leta. Odvisno je seveda tudi od tega, v kakšni meri pacient upošteva navodila za prehrano.

Nekateri menijo, da intoleranca na določeno živilo oz. snov, ne pomeni nujno alergije. Je to res?

Intoleranca predstavlja drugačen presnovni odziv v telesu kot klasična alergija. Pri alergiji gre za imunski odziv telesa s protitelesi na alergen v hrani, kar povzroči vsem znane neprijetne simptome. Nasprotno pa intoleranca ne vključuje takega klasičnega protitelesnega odziva, kar pa ne pomeni da ne povzroči vnetja in številnih neprijetnih simptomov, ki se odražajo v psiho-fizičnem stanju posameznika. Ključno je, da resno jemljemo tako alergijo kot tudi intoleranco, če želimo nekomu pomagati do zdravja in vitalnosti.

Ali se intoleranca spreminja? Smo lahko danes intolerantni na nekaj, naslednji mesec pa na kaj drugega? Kako torej potem vemo, kaj zdraviti in kako?

Koliko in na kaj smo intolerantni je zelo odvisno od naše presnove, genetskih in okoljskih vplivov. Žal je vse več okoljskih bremenitev na eni strani in pomanjkanj hranil na drugi. Naše telo pride do točke ko ne more več kompenzirati tovrstnih obremenitev in pomanjkanj, kar se kaže z utrujenostjo, prebavnimi težavami, nejasnimi mislimi, neprestanim vnetjem in številnimi drugimi neprijetnimi simptomi. Pri intoleranci se zelo priporoča eliminacijska dieta in podpora z bioresonančno terapijo. Rezultati pri pacientih so zelo pozitivni.

Vi človeka obravnavate celostno. To pomeni, da ne gre le za bioresonančni pregled, temveč tudi nasvete o zdravi prehrani, gibanju oz. zdravemu življenjskemu slogu, kajne?

Vsekakor, celosten pristop je pri meni zelo ključen. Pri priporočilih povezujem rezultate bioresonančnega testiranja, laboratorijskih testov in presnovnega tipa posameznika. Poskušam zaobjeti čim več informacij, da lahko čim bolj ustrezno svetujem o prehrani, primerni vadbi in tudi o tehnikah za obvladovanje stresa.

Marsikoga zanima ali terapija deluje, učinkuje tudi, če v njo ne verjamemo?

Težko se je s celo dušo in ustrezno motivacijo lotiti nečesa, v kar ne verjamemo. To velja za vsa področja in seveda tudi za področje bioresonance. Če nekdo ne verjame v nekaj, potem zgradi okrog sebe cel zid, kar je iz energijskega stališča zelo moteče in bioresonanca je energijska metoda. Povrhu vsega bo tak posameznik težko upošteval navodila za ustrezno prehrano. Kar že na začetku oteži zdravljenje. Pozitivni rezultati lahko da bodo, vendar v veliko manjši meri ali pa jih sploh ne bo – odvisno od posameznika.

Ali kdo ni primeren za tovrstno terapijo? So starostne omejitve (otroci, starejši), morda zdravstvene?

Načeloma je primerna terapija za vsakogar. Je pa seveda odvisno za kako težavo gre. Fizične težave kot je npr. zlom kosti, pretrganje križne vezi in podobno, seveda z bioresonančno metodo ne moremo urediti.

Kakšne težave običajno odpravljamo z bioresonanco?

Seznam je zelo dolg, pa naj naštejem nekaj najpogostejših:
• krepitev imunskega sistema,
• akutna prehladna in druga obolenja (gripa in druga),
• različne alergije (živila, plesen, pršice ...) in intolerance,
• bolezni prebavnega sistema,
• obremenitve z glivicami, virusi, bakterijami, paraziti,
• kandidoza,
• hormonsko neravnovesje,
• zadrževanje vode in težave s prekrvavitvijo,
• žarišča (zobje, mandlji, ušesa...),
• toksične bremenitve (npr. težke kovine),
• težave z izgubo telesne teže,
• kronična utrujenost, glavoboli, migrene,
• kronične vnetne bolezni,
• določanje najbolj obremenjenega organa in testiranje patologije na njem,
• uravnovešenje meridianov in zdravljenje bolezni po tradicionalni kitajski medicini,
• kronični stres,
• idr.

Vedeti pa moramo, da to ni čudežno zdravilo, ki bi pozdravilo vse po vrsti, kajne?

Zagotovo, nihče ne more pričakovati čudežev. Pri zelo hudih genetskih boleznih npr. ne moremo z bioresonanco čudežno dati gen v telo, da bo določen presnovni proces normalno tekel. To pač ne gre. Zelo dobro je v namene zdravljenja presnovnih bolezni poznati tudi področje ortomolekularne medicine, ki je zame izjemno zanimivo in gre za zdravljenje s pomočjo hranil. Na tak način lahko podpremo specifične biokemijske procese, ki se v osnovi zatikajo in povzročajo bolezensko sliko.

Dejstvo je, da je vsak odgovoren za svoje zdravje in dobro počutje. Kaj bi svetovali našim bralcem in bralkam?

Le iskren odnos do sebe in skrb za svoje ravnovesje na vseh področjih, vključno s telesnim in duševnim, je primerna pot za doseganje dobrega počutja, zdravja, vitalnosti in vsakodnevne energije. Tega sem se tudi sama naučila skozi leta lastnih izkušenj in izobraževanj na področju prehrane, fiziologije človeškega telesa, športa in alternativnih metod zdravljenja.

Kako pomembno je, da bioresonanco opravlja izkušen terapevt?

Izjemno pomembno. Zelo dobro je potrebno poznati delovanje človeškega telesa, da vemo kdaj in na kašen način je primerno zdraviti določeno stanje. Če ni dovolj znanja v ozadju o poteku presnove v telesu, o hormonskem stanju, delovanju organskih sistemov, patologiji, fiziologiji prehrane in še marsičem je težko celostno pomagati in odpraviti vzroke težav. Nasprotno, posamezniku lahko z napačnim pristopom celo škodujemo. Delo terapevta mora bit zelo vestno in vsak terapevt se mora zavedati do katere meje lahko gre in katero področje zares obvlada.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ALTERNATIVA

13.04.2021

Nepretočnost meridianov vodi v bolezen

Tradicionalna kitajska medicina je edinstven sistem zdravljenja, ki vključuje nauk o…
06.04.2021

Ključi energij - simboli moči

Da so Vilinski simboli, simboli za različna področja življenja, ki so sestavljeni iz…
01.04.2021

Zvok - naš zdravilec

Zvok ni le sredstvo, s pomočjo katerega se lahko sprostimo, ki nas napolni z energijo in…
07.03.2021

Privoščimo si obrazni fitnes

Z novo sezono je revija Bogastvo zdravja bogatejša tudi za novo rubriko. Poimenovali smo…
06.02.2021

Energetski zastoji v našem telesu

Sodoben način življenja, službena preobremenjenost in hitenje jemljejo energijo in človek…