Nad kronovo bolezen z ajurvedo

Kronova bolezen je avtoimunska bolezen, pri kateri lastni imunski sistem napada gastrointestinalni trakt ter s tem povzroča kronično vnetje. Kronova bolezen skupaj z ulceroznim kolitisom tvori skupino kroničnih vnetnih črevesnih bolezni (KVČB). Prizadene lahko kateri koli del gastrointestinalnega trakta in povzroči vnetje, črevesne razjede ter brazgotine.

Znaki kronove bolezni imajo širok razpon, od zelo blagih do hudih, njen nastop je lahko postopen ali nenaden. V njeni aktivni fazi se lahko pojavijo diareja, bolečina in krči v trebuhu, kri, sluz in gnoj v blatu, razjede v ustih, zmanjšan apetit in izgubljanje telesne mase, vetrovi, zaprtje, bruhanje, slabost, slabokrvnost, infekcije urinarnega trakta, lahko pa tudi utrujenost, vnetje jeter in žolčnih vodov, vnetje oči in sklepov, kožni izpuščaji itd. Lahko je zelo boleča in izčrpovalna ter lahko pripelje do življenje ogrožajočega stanja. Po podatkih uradne medicine je vzrok bolezni še neznan.

Ajurveda in kronova bolezen
Po ajurvedi se kronovo bolezen povezuje z boleznijo 'grahani'. Grahani je v osnovi anatomski termin za tanko črevesje (predvsem ileum in jejunum), kjer se vnetje največkrat pojavi. Zaradi neravnovesja doš oz. elementarnih bioloških energij v telesu (vata-zrak, pitta-ogenj, kapha-voda) grahani bolezen povzroči široko paleto simptomov, ki so podobni simptomom kronove bolezni, kjerkoli v prebavnem sistemu. Stopnja in narava simptomov lahko glede na stanje doš variira.

Vzroki kronove bolezni po ajurvedi
Ajurveda pravi, da so osnovni vzroki kronove (grahani) bolezni:
1. Slaba prebava (Mandagni)
2. Slaba prehrana
3. Neprimerna skrb po diareji
4. Razdražljivo črevesje
5. Visok vnos živalskih maščob in proteinov
6. Visok vnos umetnih sladkorjev

Ajurvedski pristop h kronovi bolezni
Ajurveda daje veliko poudarka skrbi za prebavni sistem, saj se zaveda njegove pomembnosti za celostno funkcionalno uravnoteženost in zdravje človeškega telesa in uma. Če je prebava šibka, namreč tkiva v telesu – vključno z mišicami, krvjo, kostmi in živci – postanejo šibka in dovzetna za bolezni. Z ajurvedskega vidika neprebavljeni delci hrane, ki ostanejo zaradi šibke prebave, tvorijo endotoksine, imenovane AMA. AMA je lepljiva substanca, ki se oklepa črevesja in počasi zamaši kanale ter povzroči slabo absorpcijo, ki vodi v sindrom razdražljivega črevesja (IBS). Če IBS ni obravnavan v primernem času, lahko vodi v ulcerozni kolitis ali kronovo bolezen in podobne IBD (bolezni razdražljivega črevesja). Posledica je lahko tudi nastanek polipov v debelem črevesju in v kasnejših fazah celo rak.
Ajurveda se kronove bolezni lotuje v treh glavnih korakih, v katerih se okrepi bolnikov apetit, spodbudi prebava ame in okrepi grahani (gastrointestinalni sistem). Terapija vključuje zunanje tretmaje in notranjo zeliščno terapijo, ki so izvedeni v sklopu panchakarma razstrupljevalnih terapij. Ajurveda kot osnovni način odstranjevanja vzrokov kronove bolezni predpisuje primerno prehransko dieto in življenjski slog.

Prehranska dieta za kronove bolnike
Splošna priporočila ajurvede kronovim bolnikom prepovedujejo mlečne izdelke, meso, jajca, pšenične izdelke, bel sladkor, pekoče začimbe, citruse in suho, pakirano ter zamrznjeno hrano. Sprva, dokler se vnetje ne zmanjša, se je potrebno izogibati vnosu surovega sadja in zelenjave.
Bolnikom ajurveda priporoča uživanje majhnih in pogostih obrokov, ki vključujejo kuhano in poparjeno zelenjavo. Zelenjavo, kot so zelje, cvetača, brokoli, ohrovt in leča je priporočljivo uživati zmerno. Krompir naj se uživa v majhnih količinah, dovoljen pa je sladki krompir. Sadje naj bo pečeno ali kuhano (kompot). Od žitaric se priporoča riž, rižev, ovseni ali koruzni zdrob pa tudi amarant in kvinojo. Koristno je pitje pinjenca in hranljivih tekočin (zelenjavnih juh). Za kuho je dobro uporabljati kokosovo olje, ghee (prečiščeno maslo) ali olivno olje. Od začimb se priporočajo kurkuma, kumina, koromač, asafetida in cimet, zmerno pa tudi črni poper, ingver, česen in kardamom.

Po ajurvedi je kronova bolezen ozdravljiva
Po mnenju ajurvedskih zdravnikov je kronova bolezen ali IBD ozdravljiva s primerno dieto, spremenjenim življenjskim slogom in ajurvedskimi tretmaji. Zaradi genetske raznolikosti in različnega telesnega sestava se na terapijo odzovemo na različne načine, zato so ajurvedske terapije za kronovo bolezen ali IBD vedno individualno formulirane. Podrobnosti, omenjene zgoraj, so le informacija. Za individualno obravnavo se potrebno posvetovati s kvalificiranim ajurvedskim zdravnikom.

Avtor: Dr. Mani

OSTALI ČLANKI IZ TEME ALTERNATIVA

17.05.2021

Zemlja je življenje

Ko pomislimo na zemljo, pomislimo na nekaj težkega in obtežilnega. Lahko pomislimo tudi…
15.04.2021

Ledena kopel, ki zdravi telo in duha

Čas je, da si nadenemo kopalke in zaplavamo. Kamniška Bistrica ima pri izviru v tem času…
13.04.2021

Nepretočnost meridianov vodi v bolezen

Tradicionalna kitajska medicina je edinstven sistem zdravljenja, ki vključuje nauk o…
06.04.2021

Ključi energij - simboli moči

Da so Vilinski simboli, simboli za različna področja življenja, ki so sestavljeni iz…
01.04.2021

Zvok - naš zdravilec

Zvok ni le sredstvo, s pomočjo katerega se lahko sprostimo, ki nas napolni z energijo in…