Stanje globoke sprostitve

Aneta Georgieva Minova, dr. med., spec. druž. med. nam je pojasnila značilnosti medicinske hipnoze, kako se izvaja, kakšne težave je mogoče z njo odpraviti in ali deluje tudi pri otrocih.
Sara Sočan

Kadar nekdo omeni hipnozo, se nam večkrat pred očmi prikažejo ljudje v televizijskih oddajah, ki brezglavo upoštevajo navodila hipnotizerja ter se smešijo oz. zabavajo občinstvo s svojimi dejanji. Verjetno gre pri tej zadevo za šov, pridobivanje čim več gledalcev ali je v tem tudi kaj resnice?

Ločimo hipnoterapijo (terapevtsko medicinsko hipnozo) in odrsko hipnozo. Hipnoterapija je kompleksen način zdravljenja, ki pomaga pri lajšanju ali odpravi težav; odrska hipnoza pa je oblika zabave. Odrski hipnotizer spodbuja izbrane posameznike, da bodo v želji po nagradi ali potrditvi, izvajali določene naloge, ki jih zahteva hipnotizer.

Kako torej hipnoza vpliva na človeka?
Hipnoza deluje prek evolucijsko pogojenih mehanizmov. V hipnotičnem stanju dosežemo globoko sprostitev, katera blago prijetno vpliva na telesne, čustvene in miselne reakcije. Zavestni del uma, (ki se je ves čas boril proti nezaželenim in ponavljajočim mislim) v hipnotičnem stanju počiva in se oddalji. Na površje pride podzavestni del uma, ki ni tako kritičen in analitičen, pomaga pa pri iskanju izvora težav.

Kako se izvaja, potrebujete za to kak poseben pripomoček?
Za učinkovito hipnoterapijo je potreben zaupen odnos, znanje hipnoterapevta in svojevoljna privolitev klienta. Pri medicinski hipnozi uporabljam različne metode in tehnike, ki omogočajo posamezniku globoko sproščenost in upočasnitev misli, kar omogoča videnje problema v drugačni dimenziji ter pridobivanje sposobnosti in ideje za izdelavo načrta za razrešitev težav.

Kako pogosto naj bi se izvajale terapije?
Običajno so potrebnie 2 do 4 terapij, čas trajanja je med 40 minut in 90 minut. Najhitrejši doseg cilja je če posameznik prihaja enkrat tedensko.

Kako naj vemo, kdo je dober hipnoterapevt? Štejejo priporočila, je smiselno preveriti kakšen certifikat?
Ja, v vsakem smislu bi bilo dobro, da se najprej pozanimajo o strokovnosti, pridobljenem znanju ter izobraževalnem centru, ki je izdal certifikat. Trenutno v Sloveniji izobraževanja o medicinski hipnozi potekajo v Kranju v okviru DMHS. Vodi jih vodena prof.dr. Marjan Pajntar spec. ginekolog.

Kakšna je razlika med običajno in medicinsko hipnozo?
Razlika med medicinsko hipnozo in hipnozo je v tem, da medicinsko hipnozo lahko izvaja samo zdravnik, psiholog in zobozdravnik. Zato medicinska hipnoza spada v kompleksno in natančno obravnavo klienta.

So vsi ljudje dovzetni za hipnozo, pri vseh dosežete želeni rezultat? Verjetno to ni čudežna odrešitev za čisti vse težave, da ne bo kdo zmotno mislil ...
Eni so bolj, eni manj dovzetni za hipnozo; Tudi isti posameznik se v določenih dnevih bolj težko skoncentrira, zato je potrebno več obravnav, da bi dosegli želene rezultate. Za vse težave, ki so psihosomatskega izvora, zelo blago prijetno deluje hipnoterapija. Če je razlog težav neznan, vedno obravnavam najprej s klasično medicino ter napotitev k kirurgu, internistu, nevrologu ...

Ali delate individualno ali skupinsko hipnozo?
Delam oboje, pri skupinski vedno naredim majhne skupine od 3 do 6 oseb, saj je taka skupina bolj skoncentrirana in povezana med sabo.

Ali je res, da so otroci najbolj dovzetni za hipnozo?
Zdravljenje ter izboljševanje zdravstvenega stanja z uporabo medicinske hipnoze se lahko uporabi že pri otrocih od petega leta starosti dalje. Pri otroku hipnoza poteka na malo drugačen način kot pri odraslih. Otroku ne morem podajat direktne sugestije, večinoma uporabljam metafore. Otroci so res zelo dovzetni za hipnozo, saj nimajo predsodkov ter imajo razvito dobro domišljijo. Da bi premagali določeno težavo je potrebnih od tri do pet terapij. Najbolj pomaga pri sindromu ADHD, težavah s hiperaktivnostjo in motnjami pozornosti, pri različnih fobijah, avtizmu, težavah z močenjem postelje, učnih težavah, nemirnem spancu ali težavah pri uspavanju otroka, odpravi jecljanja in sesanja palca.

Komu jo torej priporočate?
Vsakemu, ki si želi pomagati sam sebi s pomočjo moči svojega uma. Priporočam jo ljudem, ki imajo pogoste glavobole, slabo koncentracijo, nizko samozavest, panične napade, depresije, anksioznost, različne fobije, razvade (kajenje, alkohol), tistim, ki se prekomerno prehranjujejo, se soočajo z anoreksijo, bulimijo, težavami z želodcem, prebavo, impotenco, kroničnimi bolečinami v križu in vratu, ginekološkimi ali hormonskimi težavami ...

OSTALI ČLANKI IZ TEME ALTERNATIVA

12.02.2020

Hipnoza

Podzavestni um deluje kot računalnik telesa. V podzavestnem umu se nahaja popolni spomin,…
09.12.2019

Različni simboli za različne situacije

Se včasih najde kdo, ki me vpraša, če res verjamem, da "ti znakci" delajo čudeže."Ti…
07.11.2019

Začnemo z analizo in strateškim načrtom

Vilinski simboli so nežno, a mogočno orodje, s pomočjo katerega spoznavamo sebe,…
07.11.2019

REGRESOTERAPIJA - POGOVOR Z NAŠO DUŠO

Regresoterapija je orodje, preko katerega lahko pridemo v naše sedanje preteklo življenje…
05.11.2019

Risbe našega duševnega sveta

Mandala v sanskrtu predstavlja sveti krog. Mandala je vrsta meditacije, na nek način tudi…