Risbe našega duševnega sveta

Mandala v sanskrtu predstavlja sveti krog. Mandala je vrsta meditacije, na nek način tudi način zdravljenja z barvami in oblikami; je krog ali krožni lik, ki predstavlja vesolje v budistični in hinduistični simboliki in v njej so ponavadi združene vse barve in oblike, ki izpolnjujejo in dopolnjujejo njen namen. Vsakemu posamezniku odgovarjajo drugačne oblike, barve in vzorci. Mandale lahko rišemo, barvamo ali le prosto opazujemo. Z opazovanjem, lahko zraven meditirate ali pa z risanjem sproščate svoje misli in sprostite kreativnost na plano.

Ana Kersnik Žvab, mednarodno priznana jogistka in pisateljica, Klub Devayani

Budistični menihi se na takšno mandalo pripravljajo dolgo časa – najprej z meditacijo in vizualizacijo, nato pa porabijo cele dneve in tedne, da s paličicami, tulci in tipali iz zrnc peska natančno zgradijo kompleksno sliko. Kot simbol spremenljivosti življenja pisane peščene mandale nato z zamahom roke pometejo z mize, njen prah pa nato vržejo v potok, reko ali na zemljo. Verjamejo, da pesek, ki se blagoslovi med izdelavo mandale, prinaša veliko dobrega zemlji in rekam, s katerimi pride v stik.

Na Zahodu so mandale postale priljubljene s Carlom G. Jungom, ki je mandalo opisal kot psihokozmogram, tj. risba našega duševnega sveta (vesolja) in jo prenesel na Zahod.

Moč risanja mandal
Risanje in barvanje mandal nas pomirja, ima meditativen učinek. V mandali je predvsem poudarjena sama sredina mandale, ki predstavlja ljubezen, harmonijo in mir; predstavlja resnico. Že od prazgodovine je bila glavni simbol za meditacijo, osebnostni zrelostni proces, zaščito in tudi zdravljenje.
Risanje mandal pa ni namenjeno le umirjanju, sprostitvi, temveč tudi zdravljenju. Sveta geometrija prinaša harmonijo v energijsko polje vsakega posameznika, saj vsebuje popoln sistem, ki je namenjen zdravljenju in osebnostni rasti. Z risanje mandal lahko poskrbimo tudi za pomoč pri odpuščanju, odkrivanju ljubezni, povečamo notranjo moč, si izpopolnimo svoje vizije, lahko pa nam mandale predstavljajo zaščito.

Kako mandale zdravijo?
Načini meditacijskega poglabljanja v mandale so raznovrstni, saj je odvisno od vsakega posameznika, kaj potrebuje in kako nanj mandale delujejo. Mandale predvsem privedejo na plano vse, kar se skriva v podzavesti posameznika in tako lahko vsak posameznik obvladuje svoje duševno dogajanje in prepreči, da bi notranje dogajanje obvladovalo njega. Vsaka barva ima svojo zdravilno moč in naj izpostavim moč zelene in roza barve, ki sta namenjeni srčni ali anahati čakri, ki se nahaja na področju srca. Ravno ob gledanju ali ustvarjanju s tema barvama lahko poskrbimo za zdravje naših src, tako da barvamo in ustvarjamo z njima.

Več o mandalah in njihovi zdravilni moči tudi v mednarodno nagrajenem knjižnem delu Srčna joga. Želim vam čim lepše jesenske dni in radost pri ustvarjanju mandal in odkrivanju svojega notranjega sveta.

Namaste.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ALTERNATIVA

11.05.2020

Kristaloterapija

Tanja P. Sekirnik, kristaloterapevtka in ustanoviteljica portala Moje Prebujenje vsakemu…
30.04.2020

Posvetite se izbiri pravih odločitev

Kot bi mignil, je v deželo prišla pomlad in že smo se znašli v mesecu aprilu, ki nas…
04.04.2020

Kristali - zdravilna moč iz globin zemlje

Moč kristalov so poznali in uporabljali že v starem Egiptu in antični Grčiji. Dandanes pa…
29.03.2020

Brez zdravil nad seneni nahod

V Centru zdravljenja alergij in tradicionalne kitajske medicine imamo rešitev za težave,…
29.03.2020

Terapevtska hipnoza

VSE JE V GLAVI, slišimo od uspešnih ljudi. Pri sebi pa neuspešno iščemo ključ do sreče in…