Privoščimo si obrazni fitnes

Z novo sezono je revija Bogastvo zdravja bogatejša tudi za novo rubriko. Poimenovali smo jo »Drugačen pristop«, z nizom člankov pa vam bomo v njej poskušali predstaviti določene »alternativne« ali pa nekoliko manj konvencionalne pristope k skrbi za vaše zdravje. Tokrat vam predstavljamo obrazno jogo, ki je zanimiv in dokaj enostaven način za ohranjanje tonusa obraznih mišic. Če se torej želite znebiti obraznih gub in svojemu obrazu povrniti mladostni videz, pozabite na invazivne, boleče in nemalokrat zdravju škodljive metode. Svojemu obrazu raje privoščite »obrazni fitnes«!

Darjan Lapanje

O tem, kaj obrazna je, smo se pogovarjali z vaditeljico obrazne joge Matejo Grajzar. Zaupala nam je, da gre pravzaprav za način razgibavanja obraznih mišic, ki ima že zelo dolgo in bogato zgodovino. »Večina misli, da jeto nekaj novega, vendar to še zdaleč ni res. Obrazna joga ima že zelo dolgo zgodovino, nekateri viri celo trdijo, da se je takega načina za ohranjanje mladostnega videza posluževala že egipčanska vladarica Kleopatra, ki je živela v prvem stoletju pred našim štetjem.«

Mateja nam razloži, da gre pri obrazni jogi za nekakšen fitnes obraza. Na predelu obraza, vratu in glave imamo namreč kar 57 mišic, ki jim le redko posvečamo pozornost oz. se jih največkrat sploh ne zavedamo. »Vse te mišice so med sabo zelo močno povezane oz. delujejo druga na drugo. Nanje radi pozabimo, posledično pa mišice atrofirajo, upadajo in zgubljajo volumen. Ker pa je koža na našem obrazu pritrjena neposredno na mišice, nam tudi obraz z leti upade in se naguba,« še pove naša sogovornica.

Kako vse skupaj sploh deluje?

Kot že omenjeno, pri obrazni jogi s posebnimi vajami in prijemi začnemo upadle mišice spet dvigovati in tudi obrazu povračati mišični tonus. Koža, ki je na mišice pripeta, se s tem začne napenjati, posledično pa s tem začnejo izginjati tudi gube. Kot poudarja Grajzarjeva, to seveda ne pomeni, da bomo ostali večno mladi in brez gub, vsekakor pa s tem do določene mere lahko upočasnimo procese staranja.

Kot še dodaja, je sama obrazno jogo vzljubila predvsem zaradi dejstva, da ima le-ta velik učinek na celo telo, ne le na obraz. »Na obrazu imamo namreč tudi tri zelo pomembne žleze, z vajami pa spodbudimo njihovo delovanje, spodbudimo vzpostavljanje hormonskega ravnovesja, vse to pa vpliva tudi na vsesplošno dobro počutje, kar vsekakor ni zanemarljivo,« pojasnjuje vaditeljica obrazne joge.

Kdaj začeti?

Dodaja, da je s tovrstno vadbo smiselno začeti čim prej. Pri mladih odraslih začne nivo kolagena v telesu postopoma upadati nekje sredi dvajsetih let. Prav kolagen pa je tista snov, ki ima veliko vlogo pri ohranjanju čvrstosti naše kože. »Z vajami obraznih mišic pospešimo cirkulacijo krvi v mišicah, s tem se poveča tudi dotok kisika in hranil, posledično pa se izboljša tudi produkcija kolagena in elastina,« pove Mateja Grajzar. Prej kot torej začnemo s tovrstno vadbo, boljši bodo rezultati.

Kdaj so vidni prvi rezultati?

Rezultati so po njenih besedah zelo odvisni od vsakega posameznika. Predvsem na to vpliva samo začetno stanje, kot smo že omenili pa tudi to, kdaj v življenju z obrazno jogo sploh začnemo. Seveda pa ne gre prezreti niti genetike, ki pri vsakem posamezniku igra precej veliko vlogo.

Dobra stvar tovrstne vadbe je po Matejinih besedah predvsem dejstvo, da zanjo ne potrebujemo niti posebnih pripomočkov, niti nam ne vzame veliko časa. »Zadostuje že 10 minut dnevno, učinek pa je običajno opazen že zelo kmalu, saj nam začne obraz bolj žareti, koža pa je tudi bolj sveža,« pravi naša sogovornica in dodaja, da je sta pomembni predvsem rutina in vztrajnost, ob katerih bodo hitro vidni tudi rezultati.

Kako začeti?

Gre za vadbo, pri kateri v mišicah ustvarjamo upor in proti-upor. Dovolj je, da si pomagamo le s svojimi rokami. Za uporabo pri samih vajah so sicer priljubljeni tudi obrazni rolerji in kristalne ploščice, ki so po besedah naše gostje dobro dopolnilo, niso pa nujno potrebni.

Pri obrazni jogi kože ne vlečemo, pač pa roke le polagamo na obraz. Posebej na začetku je pomembno, da vaje izvajamo kontrolirano, da ne delamo hitrih gibov oz. hitrih potez z rokami, saj ob napačnem izvajanju vaj lahko dosežemo nasprotni učinek od želenega.

Glede samih vaj lahko na spletu najdemo obilo informacij o tem, kako jih izvajati. Vsekakor pa naša sogovornica vsaj v začetni fazi predlaga inštruktorja, ki nas bo znal usmeriti in nam pokazati oz. razložiti, kako se zadeve pravilno lotiti. »Obrazna joga dejansko lahko povzroči še več gub, če jo izvajamo na napačen način oz. izvajamo napačne vaje. V bistvu je precej podobno kot v običajnem fitnesu, kjer na začetku prav tako rabimo nasvete in usmeritve strokovnjaka,« še sklene Mateja.

Če ste torej mislite, da vaš obraz potrebuje »osvežitev«, je obrazna joga zagotovo ena boljših rešitev. Zanjo ne boste potrebovali veliko časa, niti dragih pripomočkov, potrebno je le pridobiti nekaj znanja in prav mogoče je, da vam bodo prijatelji in znanci že kmalu zavidali vaš izgled. Še boljše kot to pa je dejstvo, da boste s tem nekaj dobrega naredili tako za vaše splošno počutje kot tudi za vaše telo.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ALTERNATIVA

13.04.2021

Nepretočnost meridianov vodi v bolezen

Tradicionalna kitajska medicina je edinstven sistem zdravljenja, ki vključuje nauk o…
06.04.2021

Ključi energij - simboli moči

Da so Vilinski simboli, simboli za različna področja življenja, ki so sestavljeni iz…
01.04.2021

Zvok - naš zdravilec

Zvok ni le sredstvo, s pomočjo katerega se lahko sprostimo, ki nas napolni z energijo in…
07.03.2021

Privoščimo si obrazni fitnes

Z novo sezono je revija Bogastvo zdravja bogatejša tudi za novo rubriko. Poimenovali smo…
06.02.2021

Energetski zastoji v našem telesu

Sodoben način življenja, službena preobremenjenost in hitenje jemljejo energijo in človek…