Trpotčev sirup

TRPOTČEV SIRUP

 

Naše babice so znale pripraviti učinkovit sirup proti kašlju. Tudi danes si ga lahko pripravimo za svojo domačo lekarno. Le da ga ne zakopljemo v zemljo, če nimamo te možnosti, temveč ga v z alu folijo ovitem kozarcu spravimo v najhladnejši kot kleti. Pa poglejmo recept.

 

Naberemo mlade liste trpotca, jih drobno narežemo in damo v kozarec. V kozarec jih nalagamo v plasteh izmenoma z rjavim sladkorjem - plast trpotca, plast sladkorja, plast trpotca,...(kor smrekove vršičke), dobro potlačimo, dokler ni kozarec ponj, Počakamo en dan, da se vsebina posede in dopolnimo do vrha. Ponavljamo toliko dni, dokler kozarec ni popolnoma poln. Nato kozarec dobro zapremo, ga zavijemo v papir in zakopljemo v zemljo. Lahko pa ga ovijemo v alufolijo in postavimo v hladno klet. Pustimo mirovati 3 – 4 mesece, nato sirup precedimo v stiskalnici, ga še dobro prekuhamo in napolnimo v steklenice, ki jih dobro zapremo in shranimo v temni in hladi kleti. Če nimamo možnosti tovrstne izdelave, postavimo kozarec na sonce ali v bližino štedilnika toliko časa, da se na dnu nabere sirup. Tudi ta sirup prekuhamo in nato spravimo v steklenice.

 

Babice so ga svojim otrokom dajale po žličko zjutraj in zvečer. Z njim so preganjale prehlad in kašelj.

 

Vse dobro vam želim
Jožica Bajc Pivec

OSTALI ČLANKI IZ TEME BABIČIN KOTIČEK

03.05.2020

Star tibetanski recept

Starodavni tibetanski recept za zdravje, ki izboljša elastičnost krvnih žil (arterije,…
06.04.2020

Naravno pobarvani pirhi

Želite letos jajčka pobarvati na drugačen način? Pripravili smo vam nekaj nasvetov, kako…
19.02.2020

Čudežni recept za metabolizem in hujšanje

Včasih je pametno pokukati v stare kuharske zapiske naših babic. Lahko se zgodi, da…
26.10.2016

Zakaj bi si privoščili skodelico želodove kave?

Jesen je čas želoda in toplih napitkov. Želodova kava je pražen mleti želod, ki je kavni…
16.01.2015

Ognjičevo mazilo

Potrebujemo: - suhe ognjičeve liste - olivno olje - čebelji vosek - stekleni kozarci…