Skrb za lasišče

Lasišče je temeljna osnova s katero začnemo skrb za svoje lase. S tem se strinja tudi strokovnjak, prim. Boris Kralj, dr. med. iz ljubljanske AKD dermatološke ambulante, ki nam je podrobneje pojasnil, kako lahko kar najbolje poskrbimo tako za lase kot tudi za naše lasišče.

SARA SOČAN

Kako naj čim bolje skrbimo za lasišče?
Skrb za lasišče je pomembna iz več vidikov: iz pogleda na čistočo, na lepoto in seveda tudi iz pogleda na to, da ni nekaj kar bi srbelo, motilo ali bilo celo bolezensko. Če skrbimo za lasišče seveda skrbimo tudi za lase, tako da ga umivamo, čistimo, a po drugi strani pretiravamo s prepogostim umivanjem s premočnimi sredstvi, kar pelje v suhost in razdraženost lasišča.

Kako naj vemo, kaj je tisto najboljše za naše lasišče, lase?
Vsekakor za vse nas ne obstajajo enaka pravila pri izbiri sredstev za nego naših las. Vprašati se moramo, ali imamo suhe ali mastne lase, ali imamo občutljivo lasišče, nam lasje izpadajo, se nam redčijo, imamo kakšna obolenja kože ali drugih organov, kot so na primer ščitnica ali pa hormonska obolenja. Seveda obstaja na tržišču cela vrsta šamponov, tekočin, dodatkov, preparatov, ki delujejo ali pa naj bi delovala na lasišče in lasje. Izberimo izdelke glede na to, kakšno je naše stanje. Velikokrat so osnova za tako izhodišče internet, forum, prijatelj, prijateljica ... Če sami ne moremo opredeliti, nam lahko pomaga dober frizer, ki nas pozna, ki bo predlagal smer uporabe negovalnih sredstev. Na vsak način pa neko bolezensko stanje, ki ga ne obvladamo s prosto dostopnimi sredstvi zahteva obisk zdravnika, lahko tudi dermatologa, ki poleg opisa stanja, obravnava tudi ozadje in druge bolezni organizma, saj se na lasišču pogosto pokaže le stranski del problema.

Verjetno je treba stremeti k čim bolj naravnim izdelkom.
Vsekakor nam narava nudi veliko pripravkov, ki imajo dolgoletno tradicijo za pomoč pri blagih težavah z lasiščem. Uporaba teh je zelo omejena zaradi nestabilnosti, kar pomeni, da preparati pogosto vcebujejo določene umetne sestavine, ki podaljšajo stabilnost preparata. Na vsak način pa vse, kar je dostopno v lekarni in/ali trgovini gre skozi procedure analiziranja, da ni škodljivo po kemični sestavi.

SLS in SLES pogosto povzročata srbečico, zato naj bi se ju v šamponih izogibali. Zakaj sta ti sestavini pogosto tako delikatni?
Pogosto nas opozarjajo na sestavine, ki so v milih, detergentih in kozmetičnih preparatih, sploh na SLS in SLES, ki sta sestavini, ki zagotavljata boljše penjenje sestavin. Številne raziskave so ovrgle karcinogenost teh sestavin, opozorili pa so, da je 1.4dioxane, ki je pogosto pridružen SLESu karcinogen, seveda pa so tukaj pomembne tudi količine uporabe teh sredstev.

Kaj pa barve za lase in škodljive posledice, ki jih na lasišču pustijo na primer amoniak, resorcin, parafenilendiamin, ki se nemalokrat nahajajo v njih?
Barve za lase imajo zelo raznoliko sestavo: od naravnih, kot so kana in podobne, do kemičnih, ki seveda lahko povzročijo težave - toksično reakcijo ali pa alergijsko reakcijo. Toksična ali dražeča reakcija se lahko pojavi v nekaj minutah ali v manj kot pol ure, kot vnetje, pekoča bolečina, izcedek, srbenje, kar je lahko od blage stopnje do izjemno hude reakcije, ki lahko traja nekaj dni do več kot 2-3 tedne, da se umiri. Vsekakor je takrat potrebno izpiranje, odstranjevanje tega sredstva, nato pa uporaba lokalnih sredstev, kot so obkladki, kreme proti vnetju in pogosto tudi proti sekundarni infekciji.

Toksične reakcije pa se lahko pojavijo tudi pri uporabi prevelikih odmerkov ali koncentracij preparata.

Alergične reakcije pa se običajno pojavijo z zamikom 40 do 72 ur, in sicer močna reakcija z rdečino, srbenjem, izcedkom, ki je spet lahko zelo burna, zelo močna in zahteva medicinsko pomoč, nego, vodenje pri zdravniku. V današnjih časih je takih reakcij malo, če se uporabljajo preverjena sredstva za barvanje, če so analizirana, če imajo sestavine, ki so dovoljene, kljub temu pa se lahko tudi po teh preparatih pojavijo taki zapleti.

Še kakšen nasvet za naše bralce?
Opazujte svoje lasje, spremljajte kako se kažejo spremembe na lasišču, kakšne so povezave z vašim življenjem, s stresom, letnim časom, spremljajte, kako se kažejo uporabe določenih sredstev za nego, kam vodijo, posvetujete se z nekom, ki o tem nekaj ve. Če se pojavijo težave, pa ne nasedajte dezinformacijam, ki jih danes nudijo raznorazni prispevki na forumih in internetnih straneh, saj pogosto nimajo teže in ne vsebujejo resnice!

OSTALI ČLANKI IZ TEME HIGIENA

13.05.2020

Vpojne mobilne hlačke Abri-Flex so odlična izbira pri težavah z nehotenim uhajanjem urina

Nehoteno uhajanje urina je, kljub vsem prizadevanjem, še vedno stigma. Zadnja leta precej…
04.05.2020

Skrb za lasišče

Lasišče je temeljna osnova s katero začnemo skrb za svoje lase. S tem se strinja tudi…
08.11.2018

Zdrava popotnica za celo življenje

Ščetkanje otroških zob je pomembno zaradi številnih razlogov. Zdravje zob pomembno vpliva…
02.07.2018

Čiščenje pack

Raznorazne aktivnosti naših otrok se pogosto končajo s packami na oblačilih. Tako se…
02.07.2018

Pripravite domače belilo

Vsi vemo, da belilo ni zdravo. Ker vsebuje polno nevarnih snovi, ni primeren za otroke in…