Odstranite zobni kamen, da ne bo ta odstranil vaših zob

Med tistimi, ki nam ni vseeno za naše zdravje, je tudi ustna higiena zagotovo pomemben dejavnik. A kaj rado se zgodi, da naši zobje kljub rednemu ščetkanju sčasoma postanejo vse prej kot beli in s tem prav nič privlačni. Velika verjetnost je, da je za to kriv zobni kamen. Le-tega sami ne boste mogli odstraniti, seveda pa to ne pomeni, da vašega sijočega nasmeha ne morejo rešiti za to usposobljeni strokovnjaki. Še bolj pomembno pa je, da omenjene težave ne ignoriramo, saj lahko sčasoma vodi v resne zdravstvene zaplete.

Kaj sploh je zobni kamen?

Zobni kamen nastane zaradi nalaganja mineralnih delcev iz sline na mehke, organske obloge, ki so prisotne na zobeh. Če slednjih z nitkanjem in ščetkanjem ne odstranjujemo dovolj temeljito in redno, se mineralni delci v mehkih oblogah kopičijo, obloga pa s tem postaja vse trša. Seveda pri hitrosti nastajanja zobnega kamna veliko vlogo igra količina mehkih zobnih oblog, pomemben dejavnik pri tem pa je tudi količina mineralov v slini posameznika.     

Zobni kamen navadno začne nastajati na dnu zoba, na meji z dlesnijo, kasneje pa se lahko kopiči in raste proti zobni konici. Kadar ga je veliko, lahko skoraj povsem zabriše mejo med zobmi. Nahaja se lahko na vseh straneh zoba in je umazano bele, rumene ali celo rjave barve. Ker gre za zelo trdo oblogo, njeno odstranjevanje s ščetkanjem ni mogoče. Za to bo moral poskrbeti zobozdravnik oz. ustni higienik.

Bistveno več kot le estetska težava!

Neprivlačen izgled zob, obloženih z zobnim kamnom, pa je pravzaprav še najmanjša težava. Zobni kamen je namreč odlično gojišče za razrast bakterij, ki povzročajo vnetja dlesni. Te postanejo temno rdeče, lahko boleče, ob ščetkanju pa tudi krvavijo. Sčasoma se začnejo umikati, s tem pa se razgalijo zobne korenine.

Če smo do nastale težave še naprej brezbrižni, lahko vnetje dlesni napreduje in vodi v parodontalno bolezen. Med dlesnijo in zobom se začnejo tvoriti žepki, v katerih se nabirajo sprva mehke, organske zobne obloge, kasneje pa tudi zobni kamen, s čimer se proces stopnjuje. Obzobni žepki se postopoma poglobijo, vse skupaj pa vodi do propadanja obzobne kostnine. Celoten proces s časom privede do izpadanja zob, ki so lahko sicer povsem zdravi.

Kako odpravimo težave z zobnim kamnom?

Če torej strnemo vse zapisano, lahko rečemo, da se lahko nastanku zobnega kamna v veliki meri izognemo z ustrezno in temeljito ustno higieno. Pri tem imamo v mislih predvsem redno ščetkanje zob, ki ga je potrebno opraviti vsaj dvakrat dnevno, trajati pa mora najmanj dve minuti. Seveda pri tem ne smemo pozabiti niti na čiščenje medzobnih prostorov, ki jih lahko očistimo s pomočjo zobne nitke oz. medzobne ščetke.

Vsekakor pa bo za informacijo o tem, ali se je na vaših zobeh kljub vsemu začel nabirati zobni kamen, potreben obisk zobozdravnika, ki bo lahko ocenil, ali je pri vas potrebno čiščenje zobnega kamna in sam postopek tudi izvedel. Čiščenje zobnega kamna je praviloma neboleče, celoten postopek pa taja med 20 in 60 minut. Seveda je trajanje odvisno od količine zobnega kamna, od tega, kje se zobni kamen nahaja, in od števila zob, ki jih je potrebno oskrbeti.

Če se z zobozdravnikom v zadnjem letu o tem še niste posvetovali, nikar ne odlašajte več in se naročite na pregled k doktorici dentalne medicine Urški Kralj Milošević v ambulanto v Ljubljani.

Doktorica bo opravila pregled vaših zob in ocenila, ali je morda potrebno odstranjevanje zobnega kamna. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ali preko spletnega obrazca.

OSTALI ČLANKI IZ TEME HIGIENA

21.09.2021

Obvladajte inkontinenco

Zdravstvene težave so navadno tiste, ki v naša življenja ne prinašajo ničesar dobrega.…
10.05.2021

Vaši najbolj zanesljivi pomočniki v vsakem vremenu - sušilni stroji WaveActive iz Gorenja

Skrb za čisto in sveže perilo gospodinjam pogosto vzame veliko časa, ki bi ga lahko…
12.04.2021

Odpravite karies, preden bo prepozno

Karies je zelo pogosto ustno obolenje, ki ga lahko s pravilno ustno higieno in z…
26.03.2021

Pomivalni stroji, ki navdušijo še tako zahtevne gospodinje

Pomivalni stroji so tu zato, da olajšajo gospodinjska opravila, kljub temu pa jih…
25.03.2021

Odstranite zobni kamen, da ne bo ta odstranil vaših zob

Med tistimi, ki nam ni vseeno za naše zdravje, je tudi ustna higiena zagotovo pomemben…