Ah, ti mozolji!

Sandi Luft, dr. med., spec. dermatologije nam je podal nekaj informacij o vzrokih za nastanek aken, kako se lahko z njimi soočimo in kdaj je potrebno obiskati zdravnika – specialista.

SARA SOČAN

Zakaj nastanejo mozolji, akne?
Akne se tipično pojavljajo na mestih, kjer je ogromno lojnic, kot na primer na obrazu, vratu, prsnem košu in zgornjem delu trupa. Vzrok je v povečani tvorbi loja, pojavu keratinskega čepa, ki zamaši izvodilo in nagnjenosti k vnetju ter povečanju števila bakterij v lojnicah. Obstaja več oblik aken, poslabšajo pa se zaradi hormonskih vplivov, kot so bolezen policističnih ovarijev, stres, nekatera zdravila, uporaba mastnih mazilnih podlag in olj, dieta z visokim glikemičnim indeksom in mlečnimi izdelki.


Očitno akne niso povezane samo z najstniki, saj imajo težave s kožo na primer tudi ženske pri štiridesetih ...
Ne samo ženske, tudi moški po 25. letu starosti imajo pogosto akne. Akne lahko izbruhnejo prvič tudi v dvajsetih, ponavadi pa gre v teh primerih za težje oblike, ki potrebujejo zdravljenje z zdravili. Akne v odrasli dobi so lahko ostanek aken iz mladosti. Tipično so manj intenzivno izražene in se pojavljajo na spodnjem delu obraza in zgornjem delu vratu, pogosto so pri ženskah hujše ob menstrualnem ciklusu. Zdravljenje v tem obdobju je še težje, saj je koža nekoliko manj mastna kot v puberteti in učinkovite zdravilne kreme pogosto povzročajo draženje kože.

Katere so največje napake, ki jih delamo v boju proti aknam?
Vsekakor je to preizkušanje raznih krem in izvajanje postopkov, ki nimajo vpliva na potek bolezni. S tem se samo izgublja čas (in denar). Posebej pogosto se to pri nas izvaja v kozmetičnih salonih. Akne so komplicirana kronična bolezen dlačnolojničnega mešička, ki vpliva na samopodobo posameznika, še posebej s pojavom brazgotin. Tudi sam svetujem toaleto nevnentne oblike aken, čiščenje črnih ogrcev pri kozmetičnem tehniku, vendar nikoli tega ne svetujem pri vneti obliki aken. Stiskanje vnetih mozoljev lahko poslabša vnetje, povzroča brazgotine, kaj šele prebadanje z razžarjeno iglo, kot ga prakticirajo nekateri. Sončenje prav tako ne zdravi aken, kot mnogi mislijo. Sprva sicer pride do zboljšanja, saj sonce zmanjšuje vnetje v koži. Koža se bani pred soncem s prehodno zadebelitvijo, po vrnitvi iz dopusta zaradi tega pride do hujšega izbruha aken, kot je bil pred odhodom na morje.

Na kakšen način jih je mogoce odpraviti?
Akne je mogoče odpraviti oziroma dokončno pozdraviti samo na en način, tj. z več mesečnim jemanjem zdravila isotretionoin, ki se predpisuje pod nadzorom dermatologa. Vsa druga terapija z antibiotiki, kontraceptivi, kremami z benzoil peroksidom,retinoidi, azelainsko, salicilno , mandljevo kislino lahko nekatere oblike aken umiri do te mere, da ni vnetja in so manj moteče. Po prenehanju izvajanja terapije, ozirom zaradi zunanjih dejavnikov, ko t je uporaba mastnih mazilnih podlag, sončenja, ter hormonskih vpliv stresa ali nosečnosti, pa pride do poslabšanja. Hrana naj bi tudi imela vpliv, še posebej mleko in mlečni izdelki ter enostavni sladkorji. Teh je v naši hrani preveč, zanimivo pa je dejstvo da pri nekaterih ljudstvih, ki nimajo dostopa do njih ( Indijanci v Pragvaju in Papua Novi Gvineji) pa aken ni.


Kdaj je smiselno obiskati dermatologa?
Pomembno je priti na pregled zgodaj , saj je bilo ugotovljeno, da uspešno zdravljenje v prvih dveh do treh letih po nastanku močno zmanjša njihovo pojavnost in nagnjenost k brazgotinjenju v kasnejših letih. V primeru, da se na obrazu pojavi več kot ducat vnetih mozoljev ali da gre za pojav globokega vnetja , ti nodulocistične akne, je prav tako potrebno pričeti z zdravljenjem pri dermatologu.

Imate kakšen nasvet iz domače lekarne, ki olajša težave z mozolji?
V lekarnah je ogromno kozmetičnih krem, čistilnih gelov za zdravljenje aken. V primeru lažje oblike aken velja poizkusiti z njimi. Za umivanje se uporabljajo sindeti,tj. čistilna sredstva z nizkim pH, ki ne sušijo kože,lahka dnevna krema pa naj ima zaščitni faktor. Stiskanje, dotikanj mozoljev povzroča poslabšanje, zato se odsvetuje. Potrebna je potrpežljivost, saj ugodnega učinka včasih ni pričakovati pred 1,5 meseca. V primeru, da tega ni opaziti, svetujem pregled pri dermatologu.

OSTALI ČLANKI IZ TEME LEPOTA

24.08.2020

Ko le ne bi tako zelo izpadali ...

Skrb za lase je nujna, če seveda želimo imeti zavidanja vredne. Le redki imajo to srečo,…
21.08.2020

Blefaroplastika - za zdrav, mladosten in spočit videz

Že bonton nas uči, da moramo ob komuniciranju z osebami, le-te gledati v oči. Očesni…
05.08.2020

Nega las poleti

Celjan Kristijan Petek, priznan profesionalni frizerski strokovnjak iz Kristijan Styling…
03.08.2020

Štrleča ušesa

Ljudje smo že po naravi nagnjeni k temu, da je vizualna podoba največkrat tista…
01.08.2020

Revolucionarne metode za samozavestnejšo pomlad in poletje

Pripravite se za poletje in preverite, kaj vam ponujajo najsodobnejše tehnologije v…