Štrleča ušesa

Ljudje smo že po naravi nagnjeni k temu, da je vizualna podoba največkrat tista informacija, na podlagi katere si ustvarimo prvi vtis o sočloveku. Seveda nam sama podoba niti slučajno ne razkriva bistva, vseeno pa smo po malem prav vsi nagnjeni k temu, da bi bil naš videz čim bolj estetski. In ker smo sami sebi najhujši kritiki, pogosto zlasti na svojem obrazu oz. glavi uspemo najti tisoč in eno pomanjkljivost, ki je morda drugi niti ne opazijo. Na drugi strani pa so tudi take, ki so opazne že na prvi pogled. Tokrat bomo nekaj besed namenili štrlečim ušesom – zakaj do tega problema pride in kako ga lahko odpravimo.

Štrleča ušesa se pri otrocih pojavijo že ob rojstvu, deformacija pa je lahko prisotna le pri enem ali pri obeh ušesih. Seveda se dojenčki zaradi tega ne obremenjujejo pretirano in je to sprva le problem njihovih staršev, vse skupaj pa se utegne spremeniti denimo ob vstopu v osnovno šolo. Štrleča ušesa namreč hitro lahko postanejo predmet posmeha sošolcev, vse to pa lahko izrazito slabo vpliva na otrokovo samozavest in njegov psihološki razvoj.

Zahvaljujoč sodobni medicini pa je to težavo možno tudi opraviti. Štrleča ušeska je kmalu po rojstvu še možno nekirurško korigirati, saj je hrustanec v prvih dneh po porodu pri otroku zmehčan zaradi prisotnosti materinih hormonov v krvnem obtoku novorojenčka. Zdravniki tako namestijo elastični trak, s pomočjo katerega dojenčku rahlo pritisnejo ušesa ob glavo. S tem se lahko preoblikuje njihova oblika oz. pozicija.

Kasnejša korekcija štrlečih ušes je mogoča le še z operativnim posegom. Operativno korekcijo štrlečih ušes (otoplastika) se po navadi opravi pred vstopom v šolo, okoli šestega leta starosti, ko sta uhlja že skoraj povsem razvita. Občasno pa se za poseg odločijo tudi odrasli ljudje.

Poznamo različne operacije za preoblikovanje štrlečih ušes, izbira pa je odvisna od tipa in izraženosti deformacije. Namen operacije je korekcija anatomije uhljev, ustvarjanje simetrije med uhljema in doseganje kar se da naravnega videza.

Če razmišljate o posegu, se lahko s plastičnim kirurgom Milošem Miloševićem, dr. med., pogovorite v Slovenj Gradcu ali v Ljubljani. Pojasnil vam bo postopek samega posega, več pa boste izvedeli tudi o okrevanju, pa tudi o tveganjih in možnih zapletih, ki lahko nastanejo ob predlaganem operativnem posegu.

Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ali preko spletnega obrazca.

Promocijsko sporočilo

OSTALI ČLANKI IZ TEME LEPOTA

24.08.2020

Ko le ne bi tako zelo izpadali ...

Skrb za lase je nujna, če seveda želimo imeti zavidanja vredne. Le redki imajo to srečo,…
21.08.2020

Blefaroplastika - za zdrav, mladosten in spočit videz

Že bonton nas uči, da moramo ob komuniciranju z osebami, le-te gledati v oči. Očesni…
05.08.2020

Nega las poleti

Celjan Kristijan Petek, priznan profesionalni frizerski strokovnjak iz Kristijan Styling…
03.08.2020

Štrleča ušesa

Ljudje smo že po naravi nagnjeni k temu, da je vizualna podoba največkrat tista…
01.08.2020

Revolucionarne metode za samozavestnejšo pomlad in poletje

Pripravite se za poletje in preverite, kaj vam ponujajo najsodobnejše tehnologije v…