Micelarne vode


Miceli so drobne molekule iz maščobnih kislin, ki se odlično obnesejo pri odstranjevanju ličil, prahu in drugih nečistoč na obrazu. Delujejo kot magnet: ko jih z blazinico vate nanesete na kožo, zaprejo olje in ličila v svoje jedro, s čimer jih je mogoče enostavno odstraniti iz obraza. So izjemno praktične, saj pri tem ne potrebujete niti vode.
SARA SOČAN
Funkcija in zgradba kože
Koža ima več funkcij, in sicer nas ščiti pred izhlapevanjem, snovmi iz okolice, prav tako nas ščiti pred mehanskimi dejavniki iz okolja, skrbi za termoregulacijo, omogoča zaščito pred UV sevanjem, skrbi za imunsko zaščito, opravlja sekretorno funkcijo (znoj, loj in dišavnice) in omogoča zaznavo (čutilo za bolečino, dotik, hlad, toploto in pritisk).
Zgrajena je iz epidermisa na vrhu, dermisa (coris) in podkožja. Keratinociti, korneociti so epidermiodalne celice, specifične za osnovno nalogo kože - zaščito pred zunanjim vplivom na človeški organizem. V sami koži in notranjih organih lahko, le tako zaščiteni, potekajo zapleteni biokemični procesi v konstantnih notranjih pogojih. Seveda pa je sestava, vrsta celic, telesc in struktur ter biokemičnih procesov v koži kot celoti zelo kompleksna in raznovrstna.
Čiščenje kože
»Osnova vsake dobre nege kože je primerna izbira čistilnega sredstva. V preteklosti so bila to mila , ki so po definiciji alkalna , zatem mleka in podobno ... Z njihovo uporabo se je tudi površina kože zalkalinizirala, odstranilo se je preveč zaščitne bariere kože, s tem se je porušil optimalen površinski pH kože in spremenila sta se odgovor keratinocitov ter obrambna plast kože. Da se je ta pH ponovno znižal, so začeli uporabljati tonik, razne vodice ... V Franciji pa so že pred več kot 10 leti uporabljali micelarne vode z njihovimi znanimi termalnimi vodami. Pravijo, da so jih prve uporabljale francoske manekenke, ki se morajo velikokrat ličiti,« pojasni Nastja Lazar, dr. med. spec. dermatologije.
Čistilno sredstvo mora odstraniti ličila, umazane delce iz okolja, znoj , prekomeren sebum, mikroorganizme in odmrlo plast korneocitov s površine kože, ne da bi poškodovalo ali nadražilo globje plasti. Kadar nanesemo micelarno vodico z gobico ali vato na površino kože, se miceli "odprejo« in sprejmejo umazane delce , ki obležijo na gobici. V bistvu brez vtiranja, drgnjenja kot magnet povlečejo umazanijo stran. »Proizvajalci micelarnih vodic jih danes izdelujejo brez za kožo dražečih parabenov, alkohola in parfumov - vsi so v zadnjih letih poznani kot sestavine, ki naj bi na koži povzročale težave. Parabeni naj bi dolgoročno povzročali spremembe celic, alkohol kožo preveč razmasti, poškodovana je površina korneocitov, dišave pa so povzročiteljice alergij na kontakt, ki so vedno bolj pogoste. Proizvajalci običajno dodajo le rastlinske izvlečke, za katere je znano, da kožo navlažijo, pomirjajo in optimizirajo pH,« razloži sogovornica in doda, da pri micelarnih vodicah ni potrebno niti spiranje z vodo, saj je ta ponekod tako trda, da sama deluje neugodno na kožo.
Micelarne vodice so uporabne za oči in cel obraz, vrat , dekolte. S tem odpade nakup odstranjevalca ličil, mleka za čiščenje in tonika ali osvežilne vodice. Danes so že različni izdelki za različne tipe kože, na vprašanje, kako vemo, kaj naj izberemo oz. katera micelarna vodica je torej najbolj primerna za določen tip kože, pa Lazarjeva svetuje: »Bioderma je francoska linija dermatološke kozmetike, ki je bila gotovo med prvimi pri izdelavi micelarnih vodic in ima vse za različne tipe kože, zatem Avene, La Roche Posay , pa tudi Eucerin, Nivea, Garnier, Loreal jih majo danes na prodajnih policah.«

OSTALI ČLANKI IZ TEME LEPOTA

16.12.2021

Naš največji organ

Tokrat glavno vlogo v reviji namenjamo koži - našemu največjemu organu in čutilu obenem.…
06.10.2021

Mayarula predstavlja naravno pomlajevalno kozmetiko

Za edinstveno naravno kozmetiko Mayarula stoji Darja, po izobrazbi magistra farmacije.…
sun care 1
19.06.2021

Dobro zaščiteni in zadovoljni v poletje!

Radi imamo sončne poletne dni in privlačno zagorelo polt. Vendar pot do lepo porjavele…
17.05.2021

Temne, svetle, votle... Dlake!

Ena od stvari, ki je ljudem skupna, so zagotovo dlake. Včasih jih je preveč, včasih…
16.03.2021

Arina spomladansko-poletna kolekcija 2021: popolna kombinacija modnega šika in udobja

Če gre zaupati napovedovalcem modnih trendov, bosta letošnja pomlad in poletje v znamenju…