Skrbite za svoje črevesje?


Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje opravljajo svojo funkcijo. Poskrbeti moramo za vnos tistih snovi, ki nam koristijo, med katerimi pa so zelo pomembni tudi probiotiki.

Da bi izbrali čim boljšega, moramo poznati lastnosti, ki naj bi jih le-ta imel. Tako moramo biti pozorni, da sevi probiotika najprej uspešno prebijejo skozi želodčno kislino , da so se potem nadalje sposobni prilagoditi in naseliti v našem črevesju in da se pritrdijo na njegovo sluznico (najbolje se prilagodijo človeškemu prebavnemu kislo-alkalnemu traktu bakterije človeškega oz. HUMANEGA izvora oz. njegovi avtohtoni sevi, kot sta L. Rhamnosus GG 819 in L. Acidophilus DDS-1). Prav tako morajo imeti sposobnost, da se v črevesju v zadostni meri razmnožijo ter iz črevesja odstranijo patogene, škodljive bakterije in viruse oz. druge telesu strupene snovi, s čimer poskrbijo za izboljšanje moč imunskega sistema. Uporabniki naj ob nakupu probiotikov še preverijo na deklaraciji, za katere probiotike torej gre in kakšna je njihova vsebnost v izdelku.

Dejstvo je, da se v črevesju nahajajo dobre in slabe bakterije, a pomembno je, da so le-te v ravnovesju. Še posebej škodljivo je, če prevladujejo slabe (zaradi stresa, slabe izbire hrane, okoljskih dejavnikov, uživanja nekaterih zdravil ...), saj se s tem poruši črevesna mikrobiota. To posledično pripelje do zdravstvenih težav, kot so kandida, diareja po jemanju antibiotikov, vnetje črevesja in druge črevesne bolezni. Za črevesno floro je treba torej dobro skrbeti in jo obnavljati, saj s tem poskrbimo za krepitev naravne odpornosti. Kar okoli 80 odstotkov vseh celic imunskega odziva se namreč nahaja ravno v črevesju.
Svetovna zdravstvena organizacija pojasnjuje, da so probiotiki tisti živi organizmi, ki, kadar se vzamejo v ustrezni količini, pripomorejo gostitelju do boljšega zdravja. Zato izberite kvalitetne in poskrbite za vaše dobro vsakodnevno počutje.

Ostali članki iz teme prehrana

14.10.2019

Ustrezna prehranska dopolnila

Ustrezna prehranska dopolnila so sestavni del zdrave prehraneMag. Nikola Krstič, dr. med.…
14.10.2019

Učinkovina cinkov piritionom

Kožne bolezni so zelo raznolike, od manj problematičnih, do zelo težkih kožnih bolezni,…
02.10.2019

Skrbite za vaše črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
16.09.2019

Kaj postaviti na krožnik našega šolarja?

Izbira pravilne, uravnotežene hrane z veliko vitamini in minerali je ključnega pomena za…
16.09.2019

Svetlinovo olje

Domovina rastline svetlina je sicer Severna Amerika, a ne glede na to, od kod izvira, jo…