Privoščite si šparglje!

S pomladjo prihaja na naše krožnike ogromno sveže, zelene, okusne in zdrave hrane. Že nekaj časa se mastimo z regratom in motovilcem, končno pa je prišla tudi sezona špargljev. Izbrskali smo pet zanimivih dejstev o tej priljubljeni pomladni zelenjavi, ki vas bodo zagotovo presenetila.


1. Šparglji rastejo na težje dostopnih mestih, pogosto v zavetju bodičastega grmičevja, zato jih marsikdaj tudi težje opazimo, pri nabiranju pa roke zaščitimo z rokavicami.
2. So zelo uravnoteženo živilo, ki vsebuje veliko vitamina E. Slednjega pogosto razglašajo kot vitamin plodnosti in naravni afrodizijak.
3. Beli šparglji so bele barve zaradi manjka pigmenta, ki izostane zaradi odsotnosti sončne svetlobe.
4. Šparglji vsebujejo veliko proteinov, vlaknin in antioksidantov, poleg tega pa so bogat vir folatov, ki so izjemno pomembni med planiranjem nosečnosti in na začetku nosečnosti.
5. Špargelj je trajnica, ki ob primerni oskrbi na istem mestu raste tudi 10 do 20 let, obstaja pa več različnih načinov vzgoje. Najpogostejši so setev na prostem, saditev nekaj mesecev starih sadik s koreninsko grud ki so zrasle v lončkih, ali z enoletnimi sadikami.
Se vam že cedijo sline? Šparglje si lahko privoščite na zelo različne načine – pogosto jih uživamo z umešanimi jajčki, odlični so s testeninami in panceto, slastni sta tudi špargljeva juha in pita. Ob špargljevih jedeh priporočamo Sauvignon iz Vinske kleti Zlati grič, ki ga imenujemo tudi špargl vino in je prejemnik srebrne medalje na prestižnem mednarodnem tekmovanju »FLIWC Finger Lakes International Wine Competition«.

www.zlati-gric.si

 

Promocijsko sporočilo

Ostali članki iz teme prehrana

10.04.2021

Omilimo posledice nezdravega življenja

Nezdrav način življenja, ki zajema izbiro preveč slane, sladke, mastne in težko…
09.04.2021

Šparglji povsod!

Šparglji, ki so znani kot znanilci pomladi, so tu. Privoščite si jih, dokler so na voljo.…
01.04.2021

Katere so naravne barve za velikonočne pirhe?

Velika noč v Sloveniji velja za praznik, ko se navadno zbere celotna družina, osrednja…
23.02.2021

Drži ali ne drži?

Dandanes je na voljo že toliko različnih informacij o sodobnem načinu prehranjevanja, da…
13.02.2021

Ideja za valentinovo darilo: nepozaben romantičen pobeg v slovensko Toskano

Bliža se valentinovo ali praznik zaljubljencev, ki ga po vsem svetu praznujemo 14.…