Pitje sveže stisnjenih sokov


Mjuša Krevs, dipl. inž. živilstva in prehrane (UN), zaposlena v Ekošari
Sveže sadje je polno prehranskih vlaknin, zaradi katerih se hrana dlje časa prebavlja, posledično pa se snovi, kot so encimi, minerali in vitamini, absorbirajo počasneje. Sokovi, ki jih naredimo s sočenjem svežega sadja in zelenjave se prebavijo hitreje in se v kri absorbirajo le v petnajstih minutah. Poleg tega lahko s pitjem sokov dobimo veliko klorofila, pigmenta, ki sadje in zelenjavo obarva zeleno. Klorofil pomaga pri stimulaciji krvnega obtoka in ga oskrbuje s kisikom. Obroč klorofila je namreč po zgradbi enak hemu, ta pa je del hemoglobina, ki prenaša kisik od pljuč proti ostalim delom organizma.

S pitjem sveže pripravljenih sokov tako naš organizem v zelo kratkem času oskrbimo z vsemi pomembnimi snovmi. Sokove je najbolje spiti takoj po sočenju, da se v njih ohrani čim več encimov, mineralov in vitaminov, zato ga ni dobro pripravljati v večjih količinah za kasneje.
Najbolje je seveda kupovati ekološko sadje in zelenjavo, poleg skrbi za zdravje pa so tovrstna živila tudi najenostavnejša za pripravo, saj jih zaradi ekološke pridelave ni potrebno niti lupiti. Olupimo le citruse, saj v lupini vsebujejo eterična olja, ki so premočna za pripravo soka.

Priporočljivo raztrupljanje
Razstrupljanje je najbolje opraviti 2-krat letno, in sicer jeseni, da telo pripravimo na zimo tako, da ga obogatimo z vitamini in minerali, ali pa spomladi, da izločimo čim več odpadnih snovi, ki so se v našem telesu nabrale med zimo. V kolikor se za razstrupljanje odločamo le 1-krat letno, je najboljši čas za to pomlad, saj je na voljo več različnega sezonskega sadja. Sezonsko sadje in zelenjava sta okusnejša, saj plodove obiramo v času, ko je okus najboljši, zrelost pa najbolj primerna. To živilom daje dodatno sočnost in največjo vrednost hranil, pridelava pa je okolju prijaznejša, saj zahteva manj gnojil in fitofarmacevtskih snovi, poleg tega pa je nakup sezonskih pridelkov tudi prijaznejši do vaše denarnice.

Od sadnega k zelenjavnemu
Za začetnike so najbolj priporočljivi sadni sokovi, ki jim začnemo počasi dodajati tudi zelenjavo, da se navadimo okusa. Ko se nam zdi, da nam bo ugajal tudi le zelenjavni sok, lahko sadje tudi opustimo, ni pa to potrebno.

Kvaliteta iztisnjenih sokov je zelo odvisna tudi od sokovnika, s katerim sočimo sadje in zelenjavo. Pred nakupom se je potrebno dobro pozanimati, kakšen izkoristek le-ta ima. Ker se sokovniki hitro pregrejejo, če se njihov motor vrti hitro, je pomembno, da izberemo sokovnik, ki se vrti počasi, saj sicer vročina uniči vitamine in encime v soku, poleg tega pa je njihovo delovanje tišje, čeprav je glasnost sokovnika odvisna tudi od kvalitete izolacije. Ker imajo nekateri radi popolnoma bistre sokove, drugi pa z ostankom gostejših delcev, je dobro, da ima sokovnik možnost izbire gostote soka. Plastični deli naj bodo brez bisfenol fosfata A (BPA), saj se ob daljšem stiku z živili izloča vanje in je zdravju škodljiv. Kadar sočimo zelenjavo, ki ima dolga vlakna, kot je na primer špinača ali peteršilj, jo je dobro narezati na kose, da se vlakna ne zapletajo v dele sokovnika.

Zakaj piti sveže sokove?
Pitja sveže stisnjenih sokov se mnogi poslužujejo iz različnih razlogov:
- tisti, ki želijo le razstrupljanje organizma nekajkrat letno,
- kot nadomestek nezdravim pijačam,
- kot nadomestek, žal prepogostim, nezdravim prigrizkom,
- družine z majhnimi otroki, ki ne marajo zelenjave, a tako vseeno dobijo potrebne vitamine in minerale,
- vrtičkarji, ki jim ostaja lastno pridelano sadje in zelenjava,
- tisti, ki želijo izvajati Gersonovo terapijo,
- tisti, ki želijo le zdravo osvežitev.

Z veseljem vam sporočamo, da sta vrata odprli dve novi EKOŠARI. Novi trgovini EKOŠARA sta odprti na Vojkovi 52, za Bežigradom, v Ljubljani in v Krškem, v trgovskem centru Qlandia. Ponudba v EKOŠARAH je v celoti ekološko certificirana in vključuje svežo, suho in hlajeno ekološko hrano, izdelke za osebno nego, kozmetiko in čistila. Ponujajo tudi pripomočke za pripravo hrane (sokovnike Hurom, blenderje Omniblend, kalilnike ipd). Kakovost je na najvišjem nivoju, cene so razumne.

Ostali članki iz teme prehrana

10.06.2020

6 pogostih mitov o vinu: katero vino h kateri jedi, pri kateri temperaturi ga postreči …

Vsi smo že slišali za tako imenovana pravila o vinu, ampak ali so ta resnična? Za vas smo…
29.05.2020

Doma narejeni musliji

Za okusne mislije potrebujete:- 150 g ovsenih kosmičev- 50 g pšeničnih otrobov- 50 g…
27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…