Vsestranski šipek


Šipek dokazano vsebuje sestavine, ki našemu zdravju prinašajo nemalo koristi. Varuje nas pred mnogimi zdravstvenimi tegobami, saj je bogat z vitamini, minerali, antioksidanti in drugimi snovmi, zato postaja vse bolj priljubljen in cenjen za uživanje.

Veronika Bilban


Navadni šípek je grmovnica iz družine rožnic, ki zraste do višine 3 m. Od celotne rastline se uporabljajo le plodovi, ki vsebujejo veliko vitamina C ter jabolčne, citronske, jantarjeve in fosforne kisline. Vitamin C je izjemno pomemben za naše telo, saj lahko izboljša našo kri in izboljša odpornost našega organizma oziroma spodbudi delovanje imunskega sistema, poskrbi za odvajanje iz telesa nakopičenih soli sečne kisline, preprečuje slabokrvnost in še bi lahko naštevali. Tudi vsebnost vitamina A, B, K in P ter ostale hranilne snovi, ki jih najdemo v lupini tega sadeža, so pomembni za naše dobro počutje. Njegove zdravilne učinke so poznali že v davni preteklosti, dandanes pa njegove prednosti izkoriščajo tako v uradni kot alternativni medicini.
Blagodejne fitokemikalije
Šipek med drugim vsebuje fitokemikalije, kot sta likopen in antocianini, s pomočjo katerih se naše telo lažje bori proti marsikateri bolezni; nekateri so celo prepričani, da zmanjšujejo tveganja za nastanek raka. Odlično se obnesejo pri zaviranju znakov staranja, poleg tega rdeči sadeži vsebujejo veliko antioksidantov, ki pomagajo preprečevati vnetja in zmanjšati nivo slabega holesterola, medtem ko naj bi, sodeč po nekaterih študijah, uživanje tega sadeža pripomoglo k znižanju krvnega pritiska. Šipkov sok na primer vsebuje tudi fitokemikalije, ki stimulirajo serotonin in receptorje estrogena, s čimer je mogoče izboljšati simptome depresivnega počutja. Šipek je dobro poznan tudi po tem, da izboljšuje gibljivost sklepov, zato ga s pridom uporabljajo tudi ljudje, ki čutijo bolečine med hojo, tekanjem ali katerokoli drugo aktivnostjo.
Naravno je boljše!
Dobro se je zavedati, da se umetni vitamini ne resorbirajo v telesu, tako kot naravni. Izvedene so bile študije, ki so pokazale, da tudi z bistveno večjimi odmerki umetnih vitaminov ni bilo možno reproducirati učinkov, ki so se dosegli z naravnimi vitamini. Poleg tega je šipek varen za uživanje, brez znanih neželenih stranskih učinkov (kot pri vseh sadežih z visoko vsebnostjo vitamina C, morajo biti nekoliko bolj pozorne le osebe z refluksom, ki lahko ob njegovem uživanju občutijo manjše neugodje), zato si ga le privoščite!

.

Ostali članki iz teme prehrana

14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…
14.10.2019

7 korakov kako naravno pospešiti presnovo

Ali vam zveni znano, da se redite in v bistvu zelo malo pojeste? Ali pa imate…
14.10.2019

Manuka med

Manuka med, unikat ki navdušuje znanstvenike in premaguje najhujše bakterijeLjudje po…
14.10.2019

Izkoristite naravno moč kolagena

Kolagen je najbolj zastopan protein v našem telesu. Najdemo ga v mišicah, kosteh, koži,…