Ravnovesje hormonov

Neravnovesje ženskih funkcij občutimo kot slabo počutje, ki se odraža v menstrualnih težavah, problemih menopavze in celo pri vrstah drugih ženskih bolezni.
Simone Godina, certificirani integrativni holistični zdravstveni trener (CHHC) za hormonsko ravnovesje, problematično kožo in dolgoživost

Ključ do ženskega ravnovesja je, da telesu zagotovimo naravne vire, ki jih potrebuje za tvorbo svojih hormonov, ter zadostno količino in pravilno doziranje le-teh, da lahko zadovoljijo fizične, čustvene in reproduktivne potrebe. Kadar ženske dosežemo tako ravnovesje, smo srečnejše kot kdaj koli.
Kako lahko dosežemo žensko ravnovesje hormonov?
Najprej moramo vedeti, kaj naše telo spravi iz ravnovesja. Naš ženski kompleksni hormonski sistem lahko namreč hitro zmotijo notranji in zunanji sprožilci teh motenj.
Same si ustvarjamo svoje notranje neravnovesje s kontracepcijskimi tabletami, v želji da ne bi zanosile in s tem zmedemo telo s sintetičnimi (umetnimi) hormoni, poleg tega smo vedno bolj izpostavljene okoljskim estrogenom, ki posnemajo naše naravne hormone in jih večinoma najdemo v hrani, čistilih, kozmetiki, plastiki in drugih kemičnih stvaritvah, ki jih je ustvaril človek in ki onesnažujejo tako hrano kot okolje. Taki posnemovalci in nadomestki hormonov zasedejo receptorje našim lastnim naravnim hormonom in porušijo naravno ravnovesje kompleksnega sistema naravnega pretoka hormonov.
Množična razširjenost problema žensk s svojimi ciklusi in ženskim zdravjem, kot z menopavzo, je rezultat teh motenj naravnega hormonskega in endokrinega sistema pri večini žensk. Nadomestki hormonov so lahko praktični in izboljšajo stanja na kratki rok, a čas je že pokazal posledice motenja naravnega delovanja naših hormonov zaradi uvrščanja kemičnih nadomestkov v naš naravni sistem.

Uravnavanje hormonov na naraven način
Najprej je pomembno, da svoje telo preskrbimo z ustrezno prehrano in uredimo življenjski slog, kar pa nam hiter življenjski tempo v realnosti onemogoča. Nemogoče si je ustvariti idealno prehrano za naše zdravje, zato posegamo po prehranskih dopolnilih, tudi takih, ki pomagajo uravnati hormonsko stanja. Divji jam v obliki kapsul ali kreme je na primer lahko kvalitetna naravna izbira, ki podpira hormonsko ravnovesje našega sistema in vsebuje naravne aktivne sestavine, ki se vsrkajo v naše telo skozi kožo (divji jam v obliki kreme) ali prebavni sistem (divji jam v obliki kapsul) in se uskladiščijo v maščobnih tkivih (našem naravnem skladišču). Kasneje se porabijo v našem endokrinem sistemu, kot to narekuje naš naravni ritem ustvarjanja hormonov, ki jih telo potrebuje za fizične, čustvene in reproduktivne funkcije. Kot rezultat takih dopolnil, boste občutili naravno žensko hormonsko ravnovesje.

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…