Pot do uspehaMnogi ljudje se pred poletjem odločijo, da bodo naredili nekaj za svoje telo. Iščejo čudežne rešitve, kako v najkrajšem možnem času shujšati in izoblikovati postavo. Pri tem nemalokrat padejo v kremplje raznih prehranskih svetovalcev ali zagovornikov športne prehrane, ki jim ponujajo čudežna superživila ali neverjetno učinkovite praške, s katerimi bodo v samo nekaj tednih ali mesecih dosegli optimalne rezultate ...
Mitja Duh
Mnogi od teh preparatov zares delujejo učinkovito, predvsem če poleg vsega še spremenimo način prehrane in drastično zmanjšamo vnos le-te. Skratka, vsi takšni preparati so uspešni samo takrat, ko spremenimo tudi prehranske navade. Ponavadi niso ravno poceni, ko pridemo na želeno težo, pa mislimo, da smo dosegli svoj cilj in začnemo jesti »normalne« količine hrane, preparate pa opustimo. Sestradano telo v veliko večji meri absorbira vsa hranila in kaj kmalu pridemo nazaj na prejšnjo težo ali pa jo še prekoračimo. Zasvojenost s hrano je v osnovi podobna vsem drugim zasvojenostim in ko pride do recidiva (ponovno zaužitje za nas škodljive snovi oz. ponavljanje nezdravih vzorcev), se precej težje odločimo za ponoven poizkus uravnovešanja prehranskih navad. Tako se vrtimo v začaranem krogu nezdravega hujšanja in sčasoma izgubimo upanje.
Motivacijska spodbuda
Znano je, da je potrebno v vsako stvar, ki zahteva spremembo na osebni ravni, vnesti precejšnjo mero inteligence, ki pa od nas zahteva, da smo v sam proces vključeni dovolj aktivno in se zanašamo predvsem nase - v smislu samoodgovornosti.
Smiselno je, da se izogibamo vseh kemičnih preparatov, saj z njimi močno obremenimo delovanje jeter in drugih notranjih organov, ter da se psihično pripravimo na osnovno pravilo »hujšanja«-SPREMEMBA PREHRANJEVANJA BO DOŽIVLJENJSKA!
Pri tem nam bodo v veliko pomoč razni motivacijski prispevki, ki jih ogromno najdemo tudi na internetu; na vrata hladilnika si lahko na primer prilepimo sliko sebe, kakršni bi bili radi videti oz. svojega idola, predvsem pa je pomembno, da se hujšanja ne lotimo na ekstremen način. Izkušeni prehranski svetovalec naj nam sestavi jedilnike ali nas pouči o vlogi makro in mikrohranil na delovanje telesa. Če smo bolj svojeglavi, pa lahko na internetu najdemo aplikacije »My fitness pal« ali pa »Cronometer«, kjer lahko sami vnašamo vso hrano, ki jo pojemo čez dan, program pa nam sam izračuna, koliko in katera hranila smo pojedli.
Primer
Sliši se precej enostavno, a v teoriji so vse stvari videti preproste. Zelo pomemben je tudi psihološki pristop, saj bo za dosego cilja potrebno dosti samokontrole. Kot pri vseh vrstah zasvojenosti, je tudi tu potreben samonadzor oz. kontrola misli. Ključnega pomena je, da znamo preusmeriti misli, ko pride kritični moment.
Po domače: sprehajamo se mimo trgovine in v možgane se nam prikrade potreba po keksih. Tako močna je, da se ji ne znamo upreti. V takšnem primeru je vse odvisno le od nas in ključnega pomena je, da tisti drobec sekunde obrnemo sebi v prid. To pomeni, da prevzamemo kontrolo nad umom in si raje izberemo kakšno drugo aktivnost. Namesto da gremo po kekse, pojdimo raje na polurni sprehod ali na čaj s prijateljem. Kasneje, ko dosežemo večjo moč uma, to ne bo več potrebno. Takšno moč zavedanja bomo osvojili, ko nam bo jasno, da je potreba po keksih samo ena izmed misli, ki so obiskale naš um in če ji ne bomo prepisovali večje pozornosti, bo v nekaj trenutkih izpuhtela. Primer nezavednega ravnanja v takšni situaciji: sprehodiš se mimo trgovine in zapašejo ti keksi. Ravno ko se odpraviš v trgovino, te pokliče prijateljica in z njo zapadeš v zanimiv pogovor. Ko je pogovor končan in si poln novih vtisov in misli, niti veš ne več, da je obstajala kakšna potreba po keksih. Vse to lahko z dosti volje in truda prenesemo tudi na zavedni nivo.
Zasvojenost s hrano je kot vse zasvojenosti kronična bolezen in tako bo naša borba trajala celo življenje. Pomembno pa je predvsem eno -da v tej borbi čimvekrat zmagamo. Več bo namreč zmag, bolj samozavestni bomo in lažje se bomo upirali namišljeni potrebi tudi v težkih časih.
Še misel za konec - s vseživljenjsko spremembo prehranjevanja se odpravljamo na pot, ki nima cilja, izredno pomembna pa je vsaka zmaga na tej poti. Vsak dan naj bo dan zase in pomembno je samo to, da se zvečer pogledamo v ogledalo s »čisto vestjo«.
Tako tudi rezultat ne more izostati.

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…