Hrana za plodnost


Mojco Cepuš, nutricistka, ki svetuje o zdravi prehrani in hujšanju smo povprašali o hrani, ki naj bi pomagala k večji plodnosti in posledično pripeljala do želene nosečnosti. Vas zanima, kaj smo izvedeli? Berite dalje ...
SARA SOČAN
Ali morajo moški jesti drugačna živila kot ženske, če želijo povečati možnost za spočetje?
Za moško plodnost je pomembno število zdravih spermijev. Na splošno so znanstveniki ugotovili, da so moški, ki uživajo več zelenjave in sadja bolj plodni, kot moški, ki tega ne uživajo. DNK v spermiju je lahko poškodovan, če moški kadi, uživa veliko alkohola ali je v bližin nekaterih kemikalij. Vpliv na kakovost spermijev se lahko pozna že v treh mesecih spremenjenih jedilnikov, kjer se uživa manj rafiniranih izdelkov, ocvrte hrane, sladkarij in ostalih nezdravih prigrizkov in več zelenjave, sadja, rib in mesa.
Zdrava prehrana za večjo plodnost se med moškim in žensko ne razlikuje preveč, bi pa izpostavila:
Cink - pomanjkanje cinka, lahko vpliva na nizek nivo testosterona. Pomanjkanje cinka v prehrani nastane predvsem zaradi postopkov rafinacije in toplotne obdelave hrane. Da bi povečali količino cinka v telesu, moramo jesti veliko surove hrane pa tudi, sončnice, sezam, kvinojo govedino, oreščke, kakav - a ne v mlečni čokoladi. (smeh)

Folna kislina je pomembna tako za moške kot ženske, pomanjkanje le te lahko povzroči napake pri razvoju plodu

Vitamin C je antioksidant in kot tak preprečuje oksidativen stres, tudi vitamin C je vitamin, ki je občutljiv na toploto in v toplotno obdelani hrani hitro izgine. Vir vitamina C ni limona, pač pa paprika, peteršilj, zelje, repa, pomaranč, brokoli, kivi ...

Teh vitaminov in mineralov nam za povečanje plodnosti torej ne sme manjkati?
Pomembni so predvsem Cink, folna kislina, železo, vitamin C, kalcij in vitamini skupine B in maščobe, predvsem omega 3 maščobne kisline. Rada pa bi izpostavila:
Jejte kakovostne maščobe . Maslo, olivno olje, ribe, oreščke, pa tudi ocvirke. Pojejte vsaj eno svežo solato na dan in eno porcijo kuhane ali pečene zelenjave. Popijte veliko vode. Za malico jejte sveže sadje in oreščke (prej jih namočite čez noč), lahko pa tudi sveže stisnjenje zelenjavne in sadne sokove. Omejite mlečne izdelke konvencionalne predelave, saj pogosto vsebujejo sledi estrogenov.

Veliko ugibanj je glede soje ... Eni pravijo, da je škodljiva, drugi, da ni. Ali se priporoča za dvig plodnosti ali jo odsvetujete?
Sojini izdelki v telesu oponašajo estrogen. Nekaj raziskav je pokazalo, da imajo moški, ki uživajo sojo nižje število spermijev, ker se lahko spremeni razmerje med estrogenom in testosteronom.
Ali alkohol res zavira možnost zanositve?
Večja količina ni dobra za plodnost, če pa nam kozarec ali dva vina pomagata, da se sprostimo, lahko to pomaga. (smeh).
Katera hrana pa sploh ni priporočljiva za tiste, ki bi radi postali mamice in očetje? Zakaj? Kaj se takrat dogaja v organizmu?

Kofein pri moških lahko slabo vpliva na število spermijev.
Low fat izdelki in low fat diete, ker lahko vplivajo na tvorbo estrogena v telesu.
BPA plastika lahko negativno vpliva število spermijev.
Sicer pa bela, prazna hrana, kot so rafinirani pekovski izdelki, bel sladkor, trans maščobe...

Verjetno k neplodnosti pripomore tudi nihanje telesne teže. Ali je mogoče, da ima nekdo, ki preveč shujša, nato težave? Da ni le debelost ovira?
Seveda, nizka vsebnost maščobe v telesu, lahko poruši menstrualni cikel in povzroči začasno nezmožnost zanositve. Maščobne celice proizvedejo okoli 1/3 estrogena v telesu. »Normalen« % telesne maščobe pri ženskah je od 17 % do 15 %. Esencialnih je okoli 12 %. Po mojih izkušnjah, ki jih imam v praksi z anoreksičnimi dekleti, izguba menstruacije nastopi pri okoli 10 - 15 % telesne maščobe. Odstotek seveda ni 100 % in se razlikuje od osebe do osebe.

Katerim škodljivim navadam bi se naj odpovedale ženske in moški, ki si želijo otroka?
Dobro je, da se odpovemo kajenju in omejimo stike s kemikalijami, če le moremo. Pri hrani, pa je dobro, da upoštevamo osnove zdrave prehrane. Izogibamo se predelani hrani, kot je cvrtje, trans maščobam, ki jih najdemo predvsem v sladkarijah in slanih prigrizkih, beli moki in belemu sladkorju – zaradi večje možnosti slabokrvnosti in predelanim mesninam. Zelo dobro je, če bi bilo vsaj pol krožnika iz zelenjavne hrane.

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…