Dragocena včasih, dragocena danes

Sol (natrijev klorid) je naravni mineral, narejen iz belih kristalčkov. Nedvomno je ključnega pomena za naše življenje. Ker je telo samo ne zmore proizvajati, jo moramo vsakodnevno vnašati v naš organizem, da bo deloval nemoteno in uravnoteženo ... Včasih se niti ne zavemo, kako zlahka jo izgubimo (saj ne pomislimo, da so vse telesne tekočine slane – kri, slina, znoj, solze) in doživimo pomanjkanje, s čimer močno obremenimo telo ter povečamo tveganje za nastanek zdravstvenih težav. Sol ne le pomaga zadržati vodo v telesu, temveč tudi stimulira krčenje mišic in spodbuja delovanje nadledvične žleze ter igra eno izmed glavnih vlog v procesu prebave.
Ker sol vsebuje veliko magnezija, kalcija, mangana in ostalih snovi, koristnih za naše zdravje in dobro počutje, torej poskrbite, da si boste hrano popestrili s to zdravo in hkrati tudi okusno začimbo.
Beli biseri iz Alp
Evaporirana jedilna jodirana sol iz osrčja Alp je nastala v pradavnem morju, na področju današnje Evrope. Več kot 250 milijonov let so jo Alpe globoko v sebi varovale pred zunanjimi vplivi. Že 7000 let jo pridobivajo iz najstarejšega rudnika na svetu, v kraju Hallstatt, blizu Salzburga.
Danes se naravno, belo in čisto sol iz globin Alp pridobiva s postopkom evaporacije oziroma izhlapevanja. Pridobivanje evaporirane soli 7001 poteka z raztapljanjem podzemnih nahajališč soli ali solne rude, sodoben postopek pa omogoča, da se tako pridobiva bolj čista sol. Če se želite o tem prepričati na lastne oči, lahko obiščete enega naših rudnikov, ki je del UNESCOve svetovne kulturne dediščine!

Ste vedeli , da ...
... so vojaki včasih uporabljali sol kot plačilno sredstvo? Imeti sol je pomenilo imeti bogastvo in moč. Tudi Martin Krpan je vedel, kako dragocena je sol, zato jo je poimenoval belo zlato.
... vsaka celica v našem telesu vsebuje sol?
... so sol v japonskih gledališčih trosilo na oder pred predstavo, da bi preprečili zlim duhovom, da bi uročili igralce?
... so sol uporabljali za ohranjanje egipčanskih mumij?
... je mogoče s soljo očistiti vinski madež?
... nas sol dnevno spremlja kot življenjsko pomembni sestavni del našega telesa, prehrane in tudi pri proizvodnji stekla, aluminija in usnja, mnogoterih umetnih mas, v kozmetiki in pri proizvodnji na področju farmacije ter da nam pozimi služi za varnost in nemoten potek v cestnem prometu?

Ostali članki iz teme prehrana

29.05.2020

Doma narejeni musliji

Za okusne mislije potrebujete:- 150 g ovsenih kosmičev- 50 g pšeničnih otrobov- 50 g…
27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…