Dragocena včasih, dragocena danes

Sol (natrijev klorid) je naravni mineral, narejen iz belih kristalčkov. Nedvomno je ključnega pomena za naše življenje. Ker je telo samo ne zmore proizvajati, jo moramo vsakodnevno vnašati v naš organizem, da bo deloval nemoteno in uravnoteženo ... Včasih se niti ne zavemo, kako zlahka jo izgubimo (saj ne pomislimo, da so vse telesne tekočine slane – kri, slina, znoj, solze) in doživimo pomanjkanje, s čimer močno obremenimo telo ter povečamo tveganje za nastanek zdravstvenih težav. Sol ne le pomaga zadržati vodo v telesu, temveč tudi stimulira krčenje mišic in spodbuja delovanje nadledvične žleze ter igra eno izmed glavnih vlog v procesu prebave.
Ker sol vsebuje veliko magnezija, kalcija, mangana in ostalih snovi, koristnih za naše zdravje in dobro počutje, torej poskrbite, da si boste hrano popestrili s to zdravo in hkrati tudi okusno začimbo.
Beli biseri iz Alp
Evaporirana jedilna jodirana sol iz osrčja Alp je nastala v pradavnem morju, na področju današnje Evrope. Več kot 250 milijonov let so jo Alpe globoko v sebi varovale pred zunanjimi vplivi. Že 7000 let jo pridobivajo iz najstarejšega rudnika na svetu, v kraju Hallstatt, blizu Salzburga.
Danes se naravno, belo in čisto sol iz globin Alp pridobiva s postopkom evaporacije oziroma izhlapevanja. Pridobivanje evaporirane soli 7001 poteka z raztapljanjem podzemnih nahajališč soli ali solne rude, sodoben postopek pa omogoča, da se tako pridobiva bolj čista sol. Če se želite o tem prepričati na lastne oči, lahko obiščete enega naših rudnikov, ki je del UNESCOve svetovne kulturne dediščine!

Ste vedeli , da ...
... so vojaki včasih uporabljali sol kot plačilno sredstvo? Imeti sol je pomenilo imeti bogastvo in moč. Tudi Martin Krpan je vedel, kako dragocena je sol, zato jo je poimenoval belo zlato.
... vsaka celica v našem telesu vsebuje sol?
... so sol v japonskih gledališčih trosilo na oder pred predstavo, da bi preprečili zlim duhovom, da bi uročili igralce?
... so sol uporabljali za ohranjanje egipčanskih mumij?
... je mogoče s soljo očistiti vinski madež?
... nas sol dnevno spremlja kot življenjsko pomembni sestavni del našega telesa, prehrane in tudi pri proizvodnji stekla, aluminija in usnja, mnogoterih umetnih mas, v kozmetiki in pri proizvodnji na področju farmacije ter da nam pozimi služi za varnost in nemoten potek v cestnem prometu?

Ostali članki iz teme prehrana

14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…
14.10.2019

7 korakov kako naravno pospešiti presnovo

Ali vam zveni znano, da se redite in v bistvu zelo malo pojeste? Ali pa imate…
14.10.2019

Manuka med

Manuka med, unikat ki navdušuje znanstvenike in premaguje najhujše bakterijeLjudje po…
14.10.2019

Izkoristite naravno moč kolagena

Kolagen je najbolj zastopan protein v našem telesu. Najdemo ga v mišicah, kosteh, koži,…