Drži ali ne drži?


Dandanes je na voljo že toliko različnih informacij o sodobnem načinu prehranjevanja, da včasih ne vemo več kaj je res in kaj ni. Marjetka Založnik, svetovalka za zdravo prehrano, nam je pojasnila nekaj mitov, ki se pojavljajo v povezavi s sadjem, zelenjavo, medom in vodo.

 

MIT: Sadje je hrana za hujšanje.
NE DRŽI. Z uživanjem sadnih sokov na dolgi rok pomeni da, v telo vnašamo tudi sladkor in fruktozo in si tako še dodatno obremenimo jetra ter dvignemo nivo insulina, kar spet poruši hormonsko ravnovesje in nas dela še bolj lačne.


MIT: Zelenjava sploh ni kalorična in je zelo zdravilna.
NE DRŽI. Korenje in sladek krompir vsebujta manjše količine naravnega sladkorja. Korenje je hladno in na človeka deluje osvežilno. Ni kaj prida koristno za zdravje, toda tudi škodljivo ni, vsekakor pa vam bo popestril jedi in vam pomagalo napolniti vaš želodček. Špinača in rabarbara vsebujeta veliko oksalne kisline, ki ovira izkoristek kalcija in hkrati povečuje proizvodnjo sečne kisline, kar s časoma lahko povzroča protin oz. putiko, lahko tudi ledvične kamne. Nekatera živila, kot so naprimer brokoli, cvetača, brstični ohrovt, zelje, koleraba in repa povzročajo motnje v prozvodnji ščitničnega hormona. S kuhanjem oz. peko se pri tovrstni zelenjavi nezaželeni učinki močno zmanjšajo.


MIT: Med je sladilo. Potrebno ga je uživati zmerno.
NE DRŽI. Med nikakor ni škodljiv. Postavljen je na vrh prehranske piramide, zraven sladkorja. Prvo točen med, ki ga ni nihče segreval in ki že v kratkem času kristalizira (v naših krajih ga poznajo pod besedo strd), je zdravilen in protivneten.


MIT: Vode je treba spiti vsaj dva litra na dan.
NE DRŽI, ker je to odvisno tudi od telesne teže, koliko se gibamo, kakšno delo opravljamo, kako se potimo. Voda je nepogrešljiv del življenja in sestavlja kar 66 % človeškega telesa. Med telovadbo moramo vodo piti sorazmerno s potenjem, kar vključuje tudi športne pijače, ki tudi lahko povzročijo hiponatremijo, kadar jih uživamo prekomerno. Če s potenjem izgubite 500 mililitrov vode na uro, je morate prav toliko tudi spiti. Čezmerno pitje vode lahko privede do nespečnosti, prav tako pri pitju prekomernih količin vode lahko pride tudi do poškodbe ledvic. Pri pretiranjemu pitju vode, lahko telo izgubi preveč soli, zaradi česar lahko preide do otekanja možganov. Če ste zdravi in če se vaš barometer za žejo še ni pokvaril, potem pijte, ko ste žejni.

Ostali članki iz teme prehrana

12.05.2021

Vinski koktajl: obvezno razvajanje ob toplejših spomladanskih dneh

Pošteno smo že zakorakali v pregovorno najlepši spomladanski mesec maj in sonce je…
04.05.2021

Jagode večne mladosti

Zaradi bogate vitaminske sestave sibirsko borovnico, Lonicero kamtschatico, imenujejo…
01.05.2021

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
28.04.2021

Arnika (Arnica montana)

Patricija Šenekar Prezimno trdna trajnica, arnika (Arnica montana), zraste od 20 – 60 cm…
22.04.2021

Recept vrhunskega šefa za slastno špargljevo rižoto

Spet je tu pomlad in z njo je prišla tudi sezona špargljev, ene izmed prvih vrst…