Kako do kristalno čiste vode iz vaše pipe?

Javno dostopni podatki analiz vode kažejo, da praktično vsa pitna voda vsebuje poleg finih delcev še klor, pesticide, škodljive organske spojine in težke kovine. Klor je zelo strupen plin, ki se je v prvi svetovni vojni uporabljal kot bojni strup. Danes se zaradi njegove lastnosti, da ubije bakterije in druge mikroorganizme, uporablja za dezinfekcijo pitne vode. Pri kloriranju pitne vode nastane v reakciji med klorom in razpadajočimi organskimi snovmi, množica kancerogenih klorovih spojin, ki predstavljajo veliko tveganje za človekovo zdravje. Onesnaženje vode s pesticidi, škodljivimi organskimi spojinami in težkimi kovinami pa je posledica onesnaževanja predvsem zaradi industrijske in kmetijske dejavnosti, del onesnaženja je pa tudi naravnega izvora.

Za filtriranje vode so na voljo vodni filtri, ki se namestijo na glavni vod vode ali pod pultom v kuhinji. Odstranjevanje klora, pesticidov, škodljivih organskih spojin, slabega vonja in okusa se vrši na osnovi absorpcije na izjemno veliki površini aktivnega oglja. Vodni filter, ki poleg aktivnega oglja vsebuje še patentiran filtrirni medij KDF® 55 odstrani iz vode tudi težke kovine. Ta poleg izredne čistilne sposobnosti še zavira rast mikroorganizmov in podaljša življenjsko dobo aktivnemu oglju. Vodni filter s kapilarno membrano Ster-O-Tap® pa iz vode odstrani tudi več kot 99,9999% vseh bakterij in virusov. Priporočljivo je izbrati NSF certificiran vodni filter.

Več o vodnem filtru >>>

V primeru, da so v vodi prisotne bakterije (kapnica, voda iz vodnjakov, lastnih zajetij ali slabo vzdrževanih vodovodov), jo je potrebno dezinficirati. Najprimernejši in človeku najbolj prijazen način je dezinfekcija z UV sterilizatorjem vode, ki v vodi popolnoma uniči za zdravje človeka zelo nevarne bakterije (Escherichia coli, Salmonella, Vibrio cholerae, Legionella, ...), protozoanske ciste (Giardia, Cryptosporidium), viruse in enocelične organizme. Cista Cryptosporidium je za človeka smrtno nevarna, cista Giardia pa povzroča obolenje prebavil in vročico. Obe cisti sta odporni na klor.

Več o UV sterilizatorju vode >>>

Voda vsebuje tudi vodni kamen, ki maši mrežice na pipah in kvari pipe, ventile, pralne stroje, pomivalne stroje, gospodinjske aparate in ostale priključene naprave. Obloge vodnega kamna na grelcih vode so vzrok večje porabe energije in vodijo v okvare grelcev. Že samo 3 mm debele obloge vodnega kamna na grelcih povečajo porabo energije za 25%. Ionska mehčalna naprava iz vode odstrani vodni kamen in tako 100% odpravi vse težave povezane z odlaganjem vodnega kamna.

Več o ionski mehčalni napravi >>>

Ostali članki iz teme prehrana

07.11.2019

Poznate koristi rdeče pese?

Rdeča pesa deluje pozitivno za zdravje, zato bi se morala pogosteje znajti na našem…
07.11.2019

Matcha čaj - zdrava alternativa kavi

Večina izmed nas jutra začenja z nekim ritualom. Verjetno je del njega tudi skodelica…
29.10.2019

V objemu zlatih gričev ...

Slovenija ponuja ogromno možnosti za izlet na dlani in med slednje se zagotovo uvršča…
14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…