Nadomestki sladkorja


V poplavi vseh nadomestkov sladkorjev, ko mnogokrat kaj kupimo v želji po bolj zdravem prehranjevanju, ne pozabimo, da mnogokrat svojemu telesu s tem ne prizanesemo prav dosti.
Alja Dimic, nutricionistka
Dodani sladkor ali dodajanje sladkorja v hrano je zagotovo ena najhujših stvari v sodobni prehrani, saj ima resne in škodljive posledice na našo presnovo, delovanje celic ter prispeva k vsem vrstam bolezni. Uporabo sladkorja povezujemo s hormonskimi težavami, z vnetji in alergijami, s črevesnimi težavami, z diabetesom in rakom. Prav tako uporaba sladkorja vodi v debelost, pomanjkanje energije, utrujenost, brezvoljnost, anksioznost in depresijo. S sladkorjem slabimo delovanje našega imunskega sistema, ki pa je naša glavna zaščita.
Zakaj se sladkorju v vseh oblikah raje izognimo?
1. prazne kalorije
Sladkor, ki ga dodajamo pecivu, ki ga kupimo skupaj z jogurtom, pripravljeno juho in omako, vsebuje cel kup kalorij in prav nič esencialnih hranil. Zato ga imenujemo prazne kalorije. Sladkor nima beljakovin, esencialih maščob, vitaminov in mineralov.
Ko ljudje zaužijemo 10-20 % kalorij iz sladkorja, največkrat še več, to prispeva k pomanjkanju hranil v našem telesu. Telo črpa lastne zaloge vitaminov in mineralov, da se nahrani in nevtralizira škodljive posledice, ki ga sladkor naredi v našem telesu.
2. preveč sadnega sladkorja oz. fruktoze
Preden sladkor iz prebavnega trakta vstopi v krvni obtok, se razdeli na dva enostavna sladkorja, in sicer na glukozo in fruktozo. Glukozo najdemo v vsaki živi celici na planetu. Če je ne dobimo iz prehrane, jo proizvede naše telo, medtem ko je fruktoza drugačna. Naše telo je ne proizvaja in po njej ni fiziološke potrebe. Fruktoza se lahko presnovi samo v jetrih. To ne predstavlja nobene težave, če je jemo malo, npr. iz sadja in smo pravkar telovadili. V tem primeru se fruktoza v jetrih spremeni v glikogen, ki se shrani v jetrih, dokler ga ne potrebujemo.
Vendar, če so jetra polna glikogena, kar je običajno za sodobni družbi, prehranjevanje z veliko fruktoze preobremeni jetra in le-ta ne spreminjajo več fruktoze v glikogen, temveč v maščobe.
Ko ta proces nadaljujemo, preveč fruktoze vodi do zamaščenih in obremenjenih jeter ter do vrste resnih težav. Pri večini ljudi, ki so neaktivni, se fruktoza v jetrih spreminja v maščobe, ki se poznajo na bokih, trebuhu ...
Preobremenitev jeter s fruktozo lahko povzroči brezalkoholno zamaščena jetra . Ko se fruktoza v jetrih spreminja v maščobe, se del spreminja tudi v LDL ali slabi holesterol. Nekaj maščobe pa se naloži znotraj jeter, kar privede do bolezni zamaščenih jeter, vse večjega zdravstvenega problema, predvsem v zahodnih državah.
Raziskave kažejo, da posamezniki z zamaščenimi jetri, zaužijejo 2-3 krat toliko fruktoze kot povprečna oseba, ki te težave nima.
3. Sladkor lahko povzroči inzulinsko rezistenco, kar vodi v metabolični sindrom in sladkorno bolezen
Inzulin je zelo pomemben hormon v telesu. Glukozi omogoča, da iz krvnega obtoka vstopi v celice in jim pove, da začno namesto maščob za energijo uporabljati glukozo. Ča slinavko ves čas preveč stimuliramo, lahko sčasoma postane preobremenjena ter svoje funkcije ne more več normalno opravljati. Takrat krvni sladkor v nas le še raste. Odpornost na inzulin je vodilni voznik mnogih bolezni, vključno z debelostjo, kardiovaskularnimi boleznimi in diabetesom tipa II.
Kaj sladkor pravzaprav naredi v našem telesu?
Sladkor nas dejansko zasvoji in povzroča odvisnost, saj sprošča nastajanje dopamina v možganih. Prav tako sladkor vpliva na hormone in daje možganom ukaze za kopičenje maščob. Telesu tudi povzroča nenehano lakoto in željo po še. Vse to vodi v debelost. Ena od najpomembnejših stvari, ki jo lahko storimo je, da zmanjšamo uporabo sladkorja na minimum.
In katere so alternative sladkorju?
ERITRITOL

Eritritol je sladkorni alkohol, ki se v naravi nahaja v hruškah, melonah in gobah.
Je naravno sladilo brez energijske vrednosti, izdelano z naravnim procesom fermentacije glukoze. Uporabljamo ga v vseh primerih, ko želimo nadomestiti navaden sladkor. Obstojen je na visoke temperature in je zato primeren za kuhanje in peko. Ima podoben volumen kot sladkor, zato se ga najpogosteje uporablja v enaki količini. Ne vsebuje ogljikovih hidratov, ki bi se v telesu izkoristili, zato je odlično sladilo za vse, ki se izogibajo sladkorju oziroma uživajo nizkohidratno prehrano. Ima naravno sladek okus ter je podobnega videza in strukture kot navadni sladkor. Dosega 75 odstotkov sladkosti navadnega sladkorja in se večinoma uporablja v enaki količini kot sladkor. Odličen je tudi zato, ker je brez kalorij ter ne vpliva na delovanje žleze slinavke, ne vpliva na dvig krvnega sladkorja in inzulina v telesu, zato ga lahko varno uporabljajo tudi diabetiki. Pri peki je odličen tudi zato, ker reagira popolnoma enako kot beli sladkor. Sama prisegam na eritritol, zato z njim pripravljam vse decemberske piškote ter peciva.

STEVIA

Prepričana sem, da stevio vsi poznamo. Gre za sladki grmček oz. njegove sladke listke. Izvlečki sladkih listkov vsebujejo steviol glikozid, ki je kar 300-krat slajši od sladkorja. Stevia ima zelo minimalen vpliv na dvig glukoze v krvi, zato je zelo primerna za vse, ki se bojujejo s preveliko telesno težo ali imajo težave s sladkorjem. Pri nakupu pazite na čistost in da pripravek, ki ga kupite resnično vsebuje ekstrakt Stevie. Naj na izdelku piše Reb-a- vsaj 97 %.

AGAVIN, JOVORJEV SIRUP in MED

Mnogi mislijo, da so ti sirupi zdrava alternativa belemu sladkorju. Res je, da vsebujejo nekaj vitaminov, mineralov in encimov, vendar le, če so ti sirupi hladno pridelani. Le tisti, pridelani pri nizkih temperaturah, brez umetnih kemikalij in drugih dodatkov, so vredni svojega denarja. Na žalost so velikokrat onesnaženi s pesticidi, prav tako so visoki v stopnji fruktoze. Kljub temu da fruktoza ne povzroča dviga sladkorja v krvi, vodi v inzulinsko rezistenco in prav tako redi. Prav tako imajo vsi ti sirupi kar veliko kalorij, zato nam v boju proti odvečnim kilogramom ne bodo pomagali. Tudi pri medu je zelo podobno. Kakovosten med ne sme vsebovati dodanega sladkorja, vode in drugih umetnih sladil. Visoko segrevanje v njem pa izniči vse zdravilne lastnosti.

KOKOSOV SLADKOR

Kokosov sladkor, če je ekološki, vsebuje encime, vitamine in minerale ter nižji glikemični indeks od belega sladkorja. Še vedno pa je kalorično bogat in vpliva na dvig sladkorja v krvi.

UMETNA SLADILA

Ne kupujte umetnih sladil in jedi, ki jih vsebujejo (npr. saharoza, aspartam ...), saj prav tako vplivajo na delovanje slinavke in dvig inzulina in kljub temu da morda ne vsebujejo kalorične vrednosti, negativno vplivajo na naše zdravje. Prav tako vsebujejo umetne arome in druge aditive, ki imajo dokazane škodljive učinke na zdravje ljudi.

JABOLČNI SIRUP

Če imate domač jabolčni sok, brez dodanega sladkorja, si lahko sami pripravite jabolčni sirup. Jabolčni sok preprosto segrevajte toliko časa, da voda izhlapi in ostane gost sok. Primeren je za sladkanje peciva, piškotov in drugih sladic.

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…