Ko praznično zadiši po čaju

 

Ni lepšega kot se v hladnem zimskem dnevu zaviti v toplo odejo in si privoščiti skodelico domačega čaja. Praznični čaji s prijetnim vonjem in okusom ne zapeljujejo zgolj naših čutov, temveč tudi blagodejno delujejo na naše telo.

Marjetka Založnik, svetovalka za zdravo prehrano, www.zdravahranaotrocka.si

Danes se le še redko najde kdo, ki se s pomladnega, poletnega ali jesenskega sprehoda domov vrne s polno košaro zelenja in cvetlic, te nato skrbno posuši in shrani do hladnejših mesecev, ko se še posebej prileže skodelica cvetličnega, zeliščnega ali sadnega čaja.
Čaji vsebujejo učinkovine, kot so eterična olja, čreslovine, grenčine ter številne bioaktivne snovi, ki zdravilno učinkujejo na naše telo. Redno, vendar zmerno pitje čaja nam tako pomaga ohranjati zdravje, saj čaj krepi obrambne sposobnosti telesa, mu pomaga pri razstrupljanju, spodbuja presnovo in pomaga pri hitrejšem zdravljenu.
Tudi če se na zelišča in cvetje ne spoznate preveč ali pa domačega čaja nimate na voljo, so dobro založene stojnice druga možnost. Izberite nekaj vrečk okusov, ki so vam ljubi, nato pa jih doma zmešajte in sestavite svojo kombinacijo.
V prazničnem času obožujemo različne vrste čajev, ki naš dom napolnijo z vonjem po praznikih in prazničnih jedeh. Takšni praznični čaji so pripravljeni iz mešanic sadja in začimb. Še zlasti so priljubljene kombinacije jabolk in cimeta, pomaranče in klinčkov.
Če bi iz čaja radi pripravili zanimiv napitek, pa vam dajem recept, ki bo v vaš dom vnesel nekaj prazničnega razpoloženja.
Praznični čaj
Naštete sestavine, ki jih stresete v vrelo vodo, lahko uporabite po želji in se popolnoma prilagodite vašemu okusu. Po vretju odstavite posodo iz ognja in pustite stati 5 minut, da sestavine spustijo željen okus, nato le še precedite. Uživajte ob prazničnem čaju!
- cimetova palčka ali cejlonski mleti cimet
- klinčki (mleti ali celi)
- na koščke narezan vaniljin strok
- na koščke narezani jabolčni krhlji
- posušena lupinica ekološko pridelanih limon in pomaranč

Ostali članki iz teme prehrana

07.11.2019

Poznate koristi rdeče pese?

Rdeča pesa deluje pozitivno za zdravje, zato bi se morala pogosteje znajti na našem…
07.11.2019

Matcha čaj - zdrava alternativa kavi

Večina izmed nas jutra začenja z nekim ritualom. Verjetno je del njega tudi skodelica…
29.10.2019

V objemu zlatih gričev ...

Slovenija ponuja ogromno možnosti za izlet na dlani in med slednje se zagotovo uvršča…
14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…