Ko praznično zadiši po čaju

 

Ni lepšega kot se v hladnem zimskem dnevu zaviti v toplo odejo in si privoščiti skodelico domačega čaja. Praznični čaji s prijetnim vonjem in okusom ne zapeljujejo zgolj naših čutov, temveč tudi blagodejno delujejo na naše telo.

Marjetka Založnik, svetovalka za zdravo prehrano, www.zdravahranaotrocka.si

Danes se le še redko najde kdo, ki se s pomladnega, poletnega ali jesenskega sprehoda domov vrne s polno košaro zelenja in cvetlic, te nato skrbno posuši in shrani do hladnejših mesecev, ko se še posebej prileže skodelica cvetličnega, zeliščnega ali sadnega čaja.
Čaji vsebujejo učinkovine, kot so eterična olja, čreslovine, grenčine ter številne bioaktivne snovi, ki zdravilno učinkujejo na naše telo. Redno, vendar zmerno pitje čaja nam tako pomaga ohranjati zdravje, saj čaj krepi obrambne sposobnosti telesa, mu pomaga pri razstrupljanju, spodbuja presnovo in pomaga pri hitrejšem zdravljenu.
Tudi če se na zelišča in cvetje ne spoznate preveč ali pa domačega čaja nimate na voljo, so dobro založene stojnice druga možnost. Izberite nekaj vrečk okusov, ki so vam ljubi, nato pa jih doma zmešajte in sestavite svojo kombinacijo.
V prazničnem času obožujemo različne vrste čajev, ki naš dom napolnijo z vonjem po praznikih in prazničnih jedeh. Takšni praznični čaji so pripravljeni iz mešanic sadja in začimb. Še zlasti so priljubljene kombinacije jabolk in cimeta, pomaranče in klinčkov.
Če bi iz čaja radi pripravili zanimiv napitek, pa vam dajem recept, ki bo v vaš dom vnesel nekaj prazničnega razpoloženja.
Praznični čaj
Naštete sestavine, ki jih stresete v vrelo vodo, lahko uporabite po želji in se popolnoma prilagodite vašemu okusu. Po vretju odstavite posodo iz ognja in pustite stati 5 minut, da sestavine spustijo željen okus, nato le še precedite. Uživajte ob prazničnem čaju!
- cimetova palčka ali cejlonski mleti cimet
- klinčki (mleti ali celi)
- na koščke narezan vaniljin strok
- na koščke narezani jabolčni krhlji
- posušena lupinica ekološko pridelanih limon in pomaranč

Ostali članki iz teme prehrana

10.06.2020

6 pogostih mitov o vinu: katero vino h kateri jedi, pri kateri temperaturi ga postreči …

Vsi smo že slišali za tako imenovana pravila o vinu, ampak ali so ta resnična? Za vas smo…
29.05.2020

Doma narejeni musliji

Za okusne mislije potrebujete:- 150 g ovsenih kosmičev- 50 g pšeničnih otrobov- 50 g…
27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…