MORINGA - NAJBOLJ HRANILNA RASTLINA NA SVETU!


Obstajajo superživila in obstaja Moringa – rastlina, ki po hranilnih vrednosti prekaša vse druge.
Lara Košir
Če bi se znašli na samotnem otoku, kjer bi lahko gojili samo eno rastlino, za katero bi se odločili: nasitne banane, ki so bogate s kalijem, špinačo, ki vsebuje veliko železa, ali pa oreščke, ki veljajo za odličen vir nenasičenih maščobnih kislin? Kaj pa, če vam izdamo, da obstaja rastlina, ki vsebuje vse najpomembnejše hranilne snovi in to v precej večjih količinah kot pa živila, ki naj bi bila znana po njihovih visokih vrednostih?

Moringa oleifera je vrsta drevesa, ki izvira iz vznožja Himalaje v Indiji. Čeprav prebivalci tega območja v svojo prehrano vključujejo vse dele drevesa, so v indijski tradicionalni medicini ajurvedi še posebej cenjeni moringini listi. Ti se že 4.000 let uporabljajo za zdravljenje več kot 300 različnih bolezni, klinične raziskave, ki so jih v zadnjih letih opravili zahodni znanstveniki, pa samo potrjujejo to, kar indijski zdravilci in tamkajšnji prebivalci že dolgo vedo – da je moringa rastlina, s katero se ne more primerjati nobeno drugo živilo.
Nesporna rekorderka v hranilih
V čem je torej skrivnost njenega uspeha? Moringa slovi kot najbolj hranilna rastlina na svetu, saj vsebuje kar 20 aminokislin, 46 antioksidantov, 36 protivnetnih sestavin in več kot 90 drugih hranil.
Listi moringe so močan antioksidant in bogat vir beljakovin, vitaminov, mineralov, nenasičenih maščobnih kislin, omega maščobnih kislin, flavonoidov in fitoestrogenov, ena od njegovih najpomembnejših sestavin pa je zeatin – edinstven rastlinski hormon, ki so ga odkrili šele pred kratkim in ki našemu telesu omogoča, da lahko pravilno absorbira ostale dragocene snovi.
Uživanje listov moringe pripomore k boljšemu počutju, spodbuja presnovo, izboljšuje koncentracijo ter dviguje odpornost in vzdržljivost organizma. Moringa je znana po svojih protibakterijskih lastnostih, deluje protivnetno, ščiti jetra in ledvice, uporablja pa se tudi za čiščenje telesa in celo razstrupljanje organizma zastrupljenega z arzenikom. Ker pomaga zniževati raven holesterola in krvnega sladkorja v telesu, je koristna tudi v boju proti sladkorni bolezni.

Z moringo v boj proti podhranjenosti
Moringa se zaradi svojih izjemnih hranilnih vrednosti v državah v razvoju uporablja v boju proti podhranjenosti, zaradi česar so jo poimenovali tudi "drevo upanja". Ker nima neželenih stranskih učinkov, še posebej koristi dojenčkom in doječim materam (uživanje listov moringe namreč dokazano vpliva na povečanje količine materinega mleka).

Po vsem tem ne bi smelo biti več nobenega dvoma, katera rastlina bi bila najprimernejša za gojenje na samotnem otoku. To seveda ne pomeni, da je moringa nadomestilo za pestro in uravnoteženo prehrano, se mu pa približa bolj kot katerokoli drugo živilo.

OKVIRČEK POD GRAFIKO:
Posušeni in v prah zmleti listi moringe, ki jih najdemo v kakovostnih prehranskih dopolnilih, vsebujejo 25-krat več železa kot špinača, 9-krat več beljakovin kot jogurt, 17-krat več kalcija kot kravje mleko, 36-krat več magnezija kot jajca, 10-krat več vitamina A ali beta karotena kot korenje, 50-krat več vitamina B1 kot sardele, 50-krat več vitamina B2 kot oreščki, 7-krat več vitamina C kot pomaranče, 15-krat več kalija kot banane in 37-krat več antioksidantov kot rdeče grozdje.

Ostali članki iz teme prehrana

14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…
14.10.2019

7 korakov kako naravno pospešiti presnovo

Ali vam zveni znano, da se redite in v bistvu zelo malo pojeste? Ali pa imate…
14.10.2019

Manuka med

Manuka med, unikat ki navdušuje znanstvenike in premaguje najhujše bakterijeLjudje po…
14.10.2019

Izkoristite naravno moč kolagena

Kolagen je najbolj zastopan protein v našem telesu. Najdemo ga v mišicah, kosteh, koži,…