Popolni pari

 

Juha in solata. Špageti in mesne kroglice. Palačinke in marmelada ... Nekaj, kar vemo, da sodi skupaj. Pari, ki so običajni in o njih sploh ne razmišljamo. Toda obstaja kar nekaj takšnih živil, ki ne le, da po okusu sodijo skupaj, temveč tudi pripomorejo k našemu boljšemu zdravju. Če jih uživamo skupaj imajo celo več vrednosti kot če jih jemo posamezno.
Polno zrnata živila in česen
Železo in cink v polnozrnatih živilih se presnavljajo hitreje kot jih lahko telo vsrka. Vsebujejo naravne sestavine, ki se lahko povežejo z minerali, ki jih dela manj absorbcijske. Toda z žveplom bogata hrana, kot je česen, naredi polnozrnata živila še bolj hranljiva. Študija leta 2010 dokazuje,
Paradižnik in olivno olje
Olivno olje deluje pozitivno na zdravje srca in spodbuja nastanek dobrega holesterola ter znižuje slab holesterol, ki lahko zamaši arterije. Kadar deluje v kombinaciji s paradižnikom, ima še več super moči. Raziskava pred nekaj leti je pokazala, da se ljudem, ki uživajo paradižnik z ekstra deviškim olivnim oljem, povišajo antioksidativne aktivnosti sestavine likopen v paradižniku.
Brokoli in paradižnik
Kadar delujeta vzajemno, imata precej pozitivnih lastnosti. Študija, v kateri so hranili podgane z brokolijem, paradižnikom ali kombinacijo obeh, je slednja pripomogla k manjšanju rasti tumorja na prostati. Dieta s kombinacijo 10% paradižnika in 10% brokolija je povzročila 52n% zmanjšanje teže tumorja, medtem ko dieta samo s paradižnikom le za 34 % in z brokolijem za 42 %.
Poper in zeleni čaj
Zeleni čaj vsebuje antioksidant imenovan EGCG, ki spodbuja metabolizem in varuje pred nastankom raka. Toda sestavina v popru, imenovana piperine, povzroči, da EGCG deluje še bolj intenzivno.
Zelje in mandlji
Zelje je bogat vir vitamina K, tudi vitamina E, antioksidanta, ki spodbuja imunski sistem in varuje pred rakom in srčnim napadom. Prav tako naj bi bil dober za lepšo kožo. Potrebujemo pa še hranljivi vir maščobe, da bi pospešili absorbcijo, zato so mandlji super partner zelju, saj so polni monosaturiranih maščob.
Temna čokolada in jabolka
To je ne le dobra, temveč tudi zdrava kombinacija. Skupaj izboljšujeta zdravje srca in ožilja. V olupku imajo namreč jabolka, še posebej rdeča, flavonoide, ki delujejo proti vnetno. Na drugi strani je kakav v temni čokoladi bogat s katehini, antioksidanti, ki pomagajo preprečevati trdoto arterij. Skupaj v kombinaciji raztapljata krvne strdke. Dobro je vedeti, da ima črna čokolada približno šetkrat več katehinov od mlečne čokolade.

Ostali članki iz teme prehrana

07.11.2019

Poznate koristi rdeče pese?

Rdeča pesa deluje pozitivno za zdravje, zato bi se morala pogosteje znajti na našem…
07.11.2019

Matcha čaj - zdrava alternativa kavi

Večina izmed nas jutra začenja z nekim ritualom. Verjetno je del njega tudi skodelica…
29.10.2019

V objemu zlatih gričev ...

Slovenija ponuja ogromno možnosti za izlet na dlani in med slednje se zagotovo uvršča…
14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…