Popolni pari

 

Juha in solata. Špageti in mesne kroglice. Palačinke in marmelada ... Nekaj, kar vemo, da sodi skupaj. Pari, ki so običajni in o njih sploh ne razmišljamo. Toda obstaja kar nekaj takšnih živil, ki ne le, da po okusu sodijo skupaj, temveč tudi pripomorejo k našemu boljšemu zdravju. Če jih uživamo skupaj imajo celo več vrednosti kot če jih jemo posamezno.
Polno zrnata živila in česen
Železo in cink v polnozrnatih živilih se presnavljajo hitreje kot jih lahko telo vsrka. Vsebujejo naravne sestavine, ki se lahko povežejo z minerali, ki jih dela manj absorbcijske. Toda z žveplom bogata hrana, kot je česen, naredi polnozrnata živila še bolj hranljiva. Študija leta 2010 dokazuje,
Paradižnik in olivno olje
Olivno olje deluje pozitivno na zdravje srca in spodbuja nastanek dobrega holesterola ter znižuje slab holesterol, ki lahko zamaši arterije. Kadar deluje v kombinaciji s paradižnikom, ima še več super moči. Raziskava pred nekaj leti je pokazala, da se ljudem, ki uživajo paradižnik z ekstra deviškim olivnim oljem, povišajo antioksidativne aktivnosti sestavine likopen v paradižniku.
Brokoli in paradižnik
Kadar delujeta vzajemno, imata precej pozitivnih lastnosti. Študija, v kateri so hranili podgane z brokolijem, paradižnikom ali kombinacijo obeh, je slednja pripomogla k manjšanju rasti tumorja na prostati. Dieta s kombinacijo 10% paradižnika in 10% brokolija je povzročila 52n% zmanjšanje teže tumorja, medtem ko dieta samo s paradižnikom le za 34 % in z brokolijem za 42 %.
Poper in zeleni čaj
Zeleni čaj vsebuje antioksidant imenovan EGCG, ki spodbuja metabolizem in varuje pred nastankom raka. Toda sestavina v popru, imenovana piperine, povzroči, da EGCG deluje še bolj intenzivno.
Zelje in mandlji
Zelje je bogat vir vitamina K, tudi vitamina E, antioksidanta, ki spodbuja imunski sistem in varuje pred rakom in srčnim napadom. Prav tako naj bi bil dober za lepšo kožo. Potrebujemo pa še hranljivi vir maščobe, da bi pospešili absorbcijo, zato so mandlji super partner zelju, saj so polni monosaturiranih maščob.
Temna čokolada in jabolka
To je ne le dobra, temveč tudi zdrava kombinacija. Skupaj izboljšujeta zdravje srca in ožilja. V olupku imajo namreč jabolka, še posebej rdeča, flavonoide, ki delujejo proti vnetno. Na drugi strani je kakav v temni čokoladi bogat s katehini, antioksidanti, ki pomagajo preprečevati trdoto arterij. Skupaj v kombinaciji raztapljata krvne strdke. Dobro je vedeti, da ima črna čokolada približno šetkrat več katehinov od mlečne čokolade.

Ostali članki iz teme prehrana

10.06.2020

6 pogostih mitov o vinu: katero vino h kateri jedi, pri kateri temperaturi ga postreči …

Vsi smo že slišali za tako imenovana pravila o vinu, ampak ali so ta resnična? Za vas smo…
29.05.2020

Doma narejeni musliji

Za okusne mislije potrebujete:- 150 g ovsenih kosmičev- 50 g pšeničnih otrobov- 50 g…
27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…