Podpora pri zdravljenju raka


Zakaj ne bi izkoristili začimbe za lajšanje težav, ki nastanejo pri kemoterapiji ali obsevanju?
Ingver
Ingver je že vrsto let priljubljen v svetu zdravljenja oziroma lajšanja različnih bolezni. Lahko ga uporabljate svežega, zmletega ali kandiranega. Njegov okus je specifičen, a se ingverja mnogi pogosto poslužujejo in ga uporabljajo v različnih receptih, med drugim tudi takrat, kadar je treba lajšati slabost zaradi jemanja zdravil med zdravljenjem raka.
Rožmarin
Ta mediteranska začimba je dober vir antioksidantov. Zaradi njegovega izvora se najpogosteje uporablja v mediteranski kuhinji, saj popestri juhe, omake, odlično harmonijo tvori z govedino, jagenjčkom ... Rožmarin pomaga pri raztrupljanju telesa ter različnih prebavnih težavah, tudi izgubi apetita. Poskusite popiti vsaj tri skodelice čaja iz rožmarinovih listov na dan in prebavne težave se bodo zmanjšale.
Česen
Česen je bogat vir oligosaharidov, flavonoidov, selenija in drugih vsebnosti, ki pozitivno vplivajo na zdravje. Česnova aktivna sestavina, imenovana alicin, se pojavi, ko stroke stisnemo, zrežemo ... Kar nekaj študij je postreglo z rezultatom, da česen znižuje tveganje za nastanek raka želodca, črevesja, dojk ..., in sicer s pomočjo več mehanizmov – zaviranjem bakterijskih infekcij ter proizvodnjo substanc, ki spodbujajo popravilo DNK zapisa. Česen spodbuja razstrupljanje in spodbuja oziroma krepi imunski sistem, poleg tega znižuje krvni pritisk.
Meta
Uporabjali so jo že v daljni preteklosti, in sicer za sproščanje napetosti v črevesju (proti vetrovom), pri prebavnih motnjah, krčih in diareji. Prav tako pomaga pri zastrupitvi s hrano. Meta pomaga umirjati mišice v želodcu in spodbuja delovanje žolča, ki omogoči hrani, da gre čim hitreje mimo želodca.
Če zdravljenje raka povzroča slabost, potem lahko pomaga pitje metinega čaja. Lahko poskusite dodati suhe liste mete v vrelo vodo, kjer naj počivajo nekaj minut, dokler čaj ne doseže želenega okusa. Prav tako lahko pomaga pri ranicah v ustih, ki se nemalokrat pojavijo po kemoterapiji ali obsevanju.
Kamilica
Kamilica ima veliko zdravilnih učinkov in so jo uporabljali že v davni zgodovini za lajšanje ali blaženje različnih bolezni. Pomaga pri nespečnosti (spijte skodelico kamiličnega čaja, preden se odpravite v posteljo), spiranje ust s kamilicami pomaga pri odpravi izpuščajev v njih. Pomagajo lahko tudi pri prebavnih težavah in odpravljajo trebušne krče.

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…