Guduči - ščiti telo in vas ohranja mlade


Preverite, zakaj velja guduči za hrano bogov in zakaj je v starodavni indijski medicini ajurvedi že tisočletja ena od najbolj cenjenih in priljubljenih zdravilnih rastlin.
Lana Košir
Indijski mit pripoveduje, da so bogovi razburkali prvobiten ocean in iz njega ustvarili poseben nektar, ki je zagotavljal nesmrtnost vsakomur, ki ga je izpil. Ta je bogovom preprečeval, da bi zboleli in se postarali, z njim pa so lahko tudi oživili mrtve.

Avtorji starodavnih ajurvedskih besedil so nektar poimenovali amrita, kar v sanskritu pomeni nektar nesmrtnosti oziroma nebeški eliksir, med prebivalci tamkajšnjih krajev pa je zdravilna rastlina, ki nosi to ime, poznana tudi kot guduchi oziroma guduči, kar v prenesenem pomenu pomeni "tisti, ki ščiti telo".

Hrana za bogove, ki koristi tudi običajnim ljudem
Guduči ali amrita (tinospora cordifolia) torej ni samo hrana za bogove, temveč tudi za običajne ljudi. Čeprav ga v Indiji že tisočletja uživajo za zdravljenje najrazličnejših bolezni, uporabljajo pa ga tudi kot pomlajevalni tonik, smo ga v drugih državah začeli spoznavati šele potem, ko so to rastlino pod drobnogled vzeli zahodni znanstveniki.

Klinične raziskave, ki so jih opravili v zadnjih letih, potrjujejo njegove izjemne učinke na človeško telo, do zdaj pa sodobna medicina še ni odkrila načina, kako bi izolirala njegove posamezne učinkovine in iz njega pridobila izvlečke, ki bi koristili ljudem. Če želimo preizkusiti moč gudučija, ga moramo uživati takšnega, kot ga je ustvarila narava.

Guduči je vrsta divje ovijalke z listi v obliki srca, ki izvira iz tropskega predela Indije in vsako leto obrodi majhne rdeče sadove. Čeprav se v tradicionalni indijski medicini uporabljajo vsi deli gudučija (z njenimi tankimi in močnimi koreninami šivajo rane, snovi, ki jih vsebuje, pa pospešujejo tudi njihovo celjenje), se največ zdravilnih učinkovin skriva v njegovih pecljih.

Raznovrstni učinki enega od najmočnejših adaptogenov
Klinične raziskave so pokazale, da je guduči ena najmočnejših adaptogenih rastlin. To pomeni, da pomaga našemu organizmu, da se prilagodi različnim negativnim dejavnikom iz okolja, hkrati pa povečuje tudi učinkovitost procesov v našem telesu. Med drugim izboljšuje naš imunski sistem, deluje antistresno, protivnetno in razstrupljevalno, zavira procese staranja ter blagodejno vpliva na naše splošne počutje. Ker blaži alergične reakcije organizma in lajša simptome senenega nahoda, ga še posebej priporočajo ljudem, ki trpijo za alergijami (po eni raziskavi je več kot 80% alergikov, ki so redno uživali guduči, občutilo občutno olajšanje teh težav).

To pa še ni vse. Guduči umirja razdražen živčni sistem, izboljšuje spomin in sposobnost učenja, prečiščuje jetra in jih ščiti pred škodljivimi učinki toksičnih snovi, ohranja zdrava pljuča in dihalne poti, znižuje vročino, blaži in čisti kožo ter pomaga lajšati simptome kožnih bolezni, ugodno učinkuje na prebavni in urinarni sistem, učinkovito pa pomaga tudi pri putiki.

OKVIRČEK:
Za guduči velja to, kar velja za številne druge zdravilne rastline: ker v nasprotju z zdravili nima stranskih učinkov, ga je dobro uživati preventivno in ne šele takrat, ko bolezen že izbruhne ali ko postane kronična. Čeprav vam bo koristil tudi v tem primeru, se bodo njegovi pozitivni učinki na zdravje in na vaš zunanji videz resnično pokazali šele ob daljšem in rednem uživanju, kar je običajno mesec ali dva.

Ostali članki iz teme prehrana

14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…
14.10.2019

7 korakov kako naravno pospešiti presnovo

Ali vam zveni znano, da se redite in v bistvu zelo malo pojeste? Ali pa imate…
14.10.2019

Manuka med

Manuka med, unikat ki navdušuje znanstvenike in premaguje najhujše bakterijeLjudje po…
14.10.2019

Izkoristite naravno moč kolagena

Kolagen je najbolj zastopan protein v našem telesu. Najdemo ga v mišicah, kosteh, koži,…