Začnimo brati deklaracije

 

Nekaj več o pomembnosti beljakovin oziroma proteinov za naše telo smo izvedeli od Nine Valant.

SARA SOČAN

Kaj so pravzaprav proteini in zakaj jih telo potrebuje?

Proteini so angleški izraz za beljakovine in so tisto makrohranilo, ki ga ljudje v svoje telo ponavadi vnašamo premalo. A ker so izjemno pomembni gradniki našega telesa, ki pomagajo pri regeneraciji telesa in jih potrebujemo za normalno delovanje organizma, je ključno, da vsak dan zaužijemo dovolj beljakovin, opozarjajo tudi zdravniki. Ker gre za esencialno hranilo, jih potrebujemo za obnovo mišičevja, kože, las, organov in lahko rečemo, da jih telo potrebuje za osnovno funkcijo preživetja.

Kaj se zgodi, če jih imamo premalo?

Če je beljakovin v telesu premalo, mišičevje atrofira (mišičevje propada), energija, moč in vzdržljivost pojenjajo, koža se ne more obnavljati, prav tako tudi ne lasišče, organi. Torej na nek način pride do propadanja telesa.

Kako poskrbimo, da jih zaužijemo dovolj? Kolikšen je sploh priporočen dnevni vnos?

Tako, da za začetek začnemo brati hranilne vrednosti živil in izberemo tiste z višjim odstotkom beljakovin. Meso, ribe, jajca, mlečni izdelki, stročnice, nekatere vrste žit in seveda beljakovinski napitki, pa tudi čokoladice. Priporočen dnevni vnos se seveda razlikuje od starosti posameznika, od tega ali je aktiven športnik, nosečnica, bolnik, nekako pa lahko rečemo, da naj jih vsak v svoje telo dnevno vnese od 1,2 g do 2 g na kilogram telesne teže.

Kje jih je največ, v katerih živilih?

Kot že zgoraj omenjeno, je beljakovin največ v mesu, ribah, jajcih, mlečnih izdelkih, stročnicah ... Vendar pa je treba omeniti, da z navadno prehrano težko vnesemo zadostno količino beljakovin, še posebej, če se posameznik ukvarja s športom in jih njegovo telo potrebuje več.

Če jih je še vedno premalo, si lahko pomagamo s prehranskimi dopolnili – beljakovinskimi dodatki, kajne?

Tako je. Gre za pripravke, ki so v veliki večini pripravljeni iz sirotke, ki ne gre čez postopek pasterizacije (UHT), ampak čez navzkrižno mikrofiltracijo in se tako ohranijo vse prednosti sirotke, ki je eden izmed najboljših virov beljakovin po aminokislinski sestavi. Sirotka pa pozitivno vpliva tudi na imunski sistem in črevesno floro. Prehranske dodatke z beljakovinami poznamo v obliki beljakovinskih šejkov, ki si jih pripravimo sami ali pa že vnaprej pripravljenih, pa čokoladnih ploščic z visoko vsebnostjo beljakovin, pripravkov za zajtk in tudi palačink ali pa v obliki beljakovinskega pudinga.

Kakšne so posledice, če jih v telo vnesemo preveč?

Če v telo vnesemo preveč beljakovin v obliki pripravkov se lahko zgodi, da se to pokaže s pospešeno prebavo (diareja) in kasneje rahlo dehidriranostjo. Drugače pa z beljakovinami iz hrane ne moremo pretiravati, saj težko pojemo tako velike količine.

Previdnost je torej zaželena ...

Previdnost je zaželena, seveda, tako kot pri vsej prehrani, ki jo vnašamo v svoje telo. Če smo zmerni in če beremo navodila na deklaracijah, pa se ne more zgoditi, da bi svojemu telesu na kakršen koli način lahko škodovali, ravno nasprotno.

Komu se jih odsvetuje?

Uživanje beljakovin v pripravkih zdravju ni škodljivo, saj je to enako, kot bi rekli, da so skuta, ribe, jajca ali pa jogurt škodljivi in komu tega ne priporočamo. Vsekakor pa se dnevni vnos beljakovin razlikuje in ravno v ta namen imamo tako na spletni strani www.proteini.si kot v vseh naših Proteini.si trgovinah po Sloveniji strokovno podkovane svetovalce, ki vam bodo z veseljem pomagali pri doseganju vaših ciljev. Odsvetuje pa se jih morda ljudem z raznimi alergijami na določene sestavine, tistim, ki jim zdravniki to odsvetujejo zaradi bolezenskih stanj in podobnim.

Ostali članki iz teme prehrana

07.11.2019

Poznate koristi rdeče pese?

Rdeča pesa deluje pozitivno za zdravje, zato bi se morala pogosteje znajti na našem…
07.11.2019

Matcha čaj - zdrava alternativa kavi

Večina izmed nas jutra začenja z nekim ritualom. Verjetno je del njega tudi skodelica…
29.10.2019

V objemu zlatih gričev ...

Slovenija ponuja ogromno možnosti za izlet na dlani in med slednje se zagotovo uvršča…
14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…