NIHČE NE UMRE ZARADI STAROSTI

 

Vsi se staramo, vendar zaradi starosti nihče ne umre. Umremo, ker zbolimo, ker zaradi iztrošenosti ali bolezni odpove kakšen življenjsko pomemben organ. Sami lahko veliko storimo, da se to zgodi čim pozneje in, kar je pomembnejše, da smo do tega trenutka čim bolj zdravi in sposobni živeti čim bolj polno življenje.
Za zdravo in dolgo življenje je treba redno in obilno uživati različno zelenjavo in sadje, saj tako dobimo vse, kar telo potrebuje. No ja, skoraj vse. V zelenjavi in sadju ni dveh, morda najpomembnejših vitaminov, to sta vitamin D3 in vitamin B12.

EPIDEMIJA NAPAČNIH DIAGNOZ

Neinformiranost državljanov o pomembnosti vitamina B12, o vzrokih njegovega pomanjkanja ima tragične posledice, saj številnih zdravstvenih težav ne povezujejo z B12. Ocenjujejo, da pri 40 % splošne populacije primanjkuje B12, pri starejših in bolnih je ta odstotek še višji.
Preden nastopijo resne in trajne zdravstvene težave zaradi pomanjkanja vitamina B12, se najpogosteje in najprej pojavijo nevrološke težave: odrevenelost okončin, ščemenje, pekoč občutek v okončinah, drhtenje, omotičnost, oslabljenost mišic, motnje vida, motnje pri okušanju, vonjanju, šumenje v ušesih, težave pri spanju, pozabljivost, slabša koncentracija, demenca, depresija, zmedenost, psihoze, težave z ravnotežjem, celo uhajanje vode oziroma blata, impotenca in še drugi manj pogosti simptomi.
Pri otrocih smo pozorni, če zaostajajo v razvoju (prepočasna telesna rast, težave z gibi, govorom ipd.), če imajo vedenjske težave, so apatični, brezvoljni, upočasnjeni ...
Zdravstvene koristi uživanja celovite rastlinske hrane so tako velike, da neštetokrat odtehtajo majhno skrb za dodaten vnos vitamina B12 v obliki prehranskih dopolnil, ki so zelo poceni. Spreji z vitaminom B12 zagotavljajo odlično absorpcijo v ustih, tako da ga dobimo dovolj, ne glede na zdravstveno stanje prebavnega in presnovnega sistema.

GLOBALNA ZDRAVSTVENA TEŽAVA

Skozi celotno človeško zgodovino smo bili ljudje pogosto neposredno izpostavljeni sončnim žarkom z večjim delom kože in so naša telesa sama tvorila življenjsko pomemben vitamin D3. Zaradi sodobnega načina življenja v zaprtih prostorih naša telesa ne tvorijo vitamina D3, v hrani pa ga skoraj ni. Če občasno tudi gremo na sonce, se v strahu pred kožnim rakom, mažemo s kremami, pokrivamo ali poiščemo senco in tako ostanemo prikrajšani za ta vitamin. Strokovnjaki so si enotni v oceni, da v zimskem času skoraj 90 % populacije primanjkuje vitamina D3.
Nekoč je veljalo, da je vitamin D3 pomemben le za zdrave kosti in so z njim preprečevali rahitis. Šele v zadnjih letih znanstveniki odkrivajo vseobsegajoči vpliv tega vitamina na naše zdravje. Kot po tekočem traku prihajajo znanstvene ugotovitve o novih in novih koristih vitamina D3 in o nevarnostih njegovega pomanjkanja. Številne države načrtujejo aktivnosti za osveščanje javnosti o pomenu tega vitamina in iščejo rešitve, kako zagotoviti brezplačno oskrbo za večji del populacije in ne zgolj za dojenčke, ki vitamin D3 dobijo na recept. Ni nobenega medicinskega razloga, da do brezplačnega odmerka ne bi bili upravičeni tudi starejši otroci in odrasli.
Kako se nam maščuje nenaravno življenje: tako pomemben vitamin pa tako epidemično globalno pomanjkanje! Še bolj žalostno in nerazumljivo je, da za nekaj centov na dan dolgoročno ogrožamo zdravje otrok, ki so cele dneve v zaprtih prostorih. Prehranska dopolnila z vitaminom D3 so izjemno poceni, koristi pa tako velike. Vitamin D v obliki spreja se odlično absorbira v ustih, zato ne napenja in ga ni treba imeti v hladilniku.

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…