Kaj lahko storimo za zdravo črevesje?

Zdravo črevesje je izjemno pomembno za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. Preberite si nasvete, kako lahko poskrbimo zanj, da bo čim bolje opravljalo svojo nalogo.

Jasmin Zorko, Facebook: zdravi in fit


1. Hrano dobro prežvečite in jejte počasi.
Prebava se začne že v naših ustih, kjer z vnosom hrane že aktiviramo določene encime, ki nam pomagajo razgrajevati hrano (npr. amilaza, ki razgrajuje ogljikove hidrate). Zato je žvečenje še kako pomembno, saj z njim pomagamo encimom »razbiti« hrano na manjše delce, ki so bolj prebavljivi in jih telo lažje izkoristi. Prav tako z žvečenjem aktiviramo določene signale, ki potujejo v želodec in črevo in tam pripravijo ustrezno okolje za hrano (ki jo pogoltnemo). Okus hrane »želodčkarjem« natančno pove, katero vrsto hrane naj pričakujejo oziroma katera kombinacija beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob bo kmalu prispela do njih. Žvečenje ni dobro samo za absorbcijo, preprečuje tudi, da bi hrana, ki prispe v želodec ali črevo, tam ostala - takšna »neizkoriščena« hrana bi tvorila pline, povzročila drisko, zaprtje in intoleranco.


2. Jejte hrano, ki pomaga pri prebavi.
Hrana, ki je bogata s probiotiki (in prebiotiki, ki delujejo sinergično s probiotiki), pomaga pri ustvarjanju okolja, kjer naše bakterije preživijo in se ustrezno razmnožujejo. Če še v svoj jedilnik niste vključili fermentirana živila, kot so domači jogurt, kefir (ampak ne trgovinski), kislo zelje in jabolčni kis, potem je čas, da to storite sedaj. Celice prebavne stene se lahko prehranjujejo tudi z masleno kislino (organsko maslo) in kokosovim oljem (kratko verižne maščobne kisline), ki tudi ščitijo naš imunski sistem.


3. Spočijte se.
Dober, trden spanec zelo dobro vpliva na naše telo, saj mu omogoča, da se med tem časom regenerira oziroma popravi. Večina ljudi ne spi dovolj, prav tako ne dovolj kvalitetno. Glede na to, da je naše črevo veliko približno kot pol badminton igrišče in da se vsaka celica obnavlja na 4-5 dni, je težko razumeti, kako je z našim »prebavnim« zdravjem, če mu ne zagotovimo dovolj spanca. 1-2 uri pred spanjem ugasnite vse luči, saj boste tako telo pripravili oz. mu dali vedeti, da se bližajo ure spanja (v temi se namreč sprošča hormon melatonin, ki uravnava spanec, 24-urni ritem, izločanje hormonov, hkrati pa je močan antioksidant).


4. Jejte dovolj sadja in zelenjave oziroma poskrbite za uravnoteženo prehrano.
Verjetno ste že takšne stvari neštetokrat slišali, pa vendarle je to resnica. Sadje, zelenjava, meso, jajca in ostala hrana so odlični viri mineralov, vitaminov ter ostalih zaščitnih snovi, ki jih naše telo potrebuje. Sadje in zelenjava (predvsem stročnice) sta tudi odličen vir vlaknin (ter prebiotikov), ki so pomembne za našo prebavno cev. Glede na to, da smo podvrženi močno predelani hrani, je še kako pomembno, da telesu zagotovimo tisto, kar potrebuje. Močno predelana hrana je namreč zelo revna z vitamini, minerali, zaščitnimi snovmi, hkrati pa še »uničujoče« vpliva na našo mikrofloro, saj naš DNK do zdaj ni poznal takšne hrane. Skratka, zaužijte dovolj sadja in zelenjave, stročnic itd. Sploh za črevo so dobri naslednji viri prebiotikov: artičoke, zelje, leča, fižol, čebula, česen ...

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…