Za zdrav hrustanec in boljšo gibljivost


Glukozamin je aminosladkor, ki se nahaja v skoraj vseh telesnih tkivih, največ pa ga je v vezivnem tkivu in hrustancu
TIA KEMPERLE
Glukozamin igra pomembno vlogo pri izgradnji oziroma prožnosti našega hrustanca, ki ga telo potrebuje za izdelavo vezi in sklepne tekočine. Z njegovo pomočjo je mogoče izboljšati gibljivost sklepov. V telesu nastaja naravno, a če nam ga primanjkuje, je smiselno poseči po prehranskih dopolnilih.
Glukouzamin torej poskrbi za elastičnost, blaži udarce in varuje sklepni hrustanec pred poškodbami.
Številne strokovne raziskave kažejo, da glukozamin pomaga pri lajšanju bolezenskih težav pri revmatoidnem artritisu, pri športni poškodbi sklepa in osteoartritisu (ena najpogostejših oblik bolezni sklepov). Slednji se pojavi zaradi izgube hrustanca, bodisi zaradi poškodbe bodisi zaradi običajne obrabe, kar se dogaja s starostjo. Glukozamin naj bi učinkovito pomagal pri zmanjšanju bolečin in oteklin v sklepih, tudi zmanjševanju togosti, še posebej pri osebah, ki se soočajo s težavami v kolenih. Smiselno je, da se proti težavam borimo tudi s pravilno izbiro hrane, ki glukozamin vsebuje. Z redno uporabo oz. vnosom glukozamina v organizem boste lahko izboljšali svoje splošno zdravje in počutje, kar vam bo nato omogočilo, da boste lahko delo, hobije in vsakodnevne aktivnosti opravljali bolj sproščeno, z manj bolečine, vaše življenje pa bo postalo bolj brezskrbno in kvalitetnejše.
V hrani ga ni veliko. V industriji glukozamin pridobivajo iz hitina (morski vretenčarji in glive), zato strokovnjaki svetujejo, da uživate kozice, jastoge, rakovice in rake, v katerih so sledovi glukozamina v lupini in repkih. Njihov skelet lahko izkoristite za to, da jih pomešate v juhe, enolončnice, omake za testenine in enolončnice. Upoštevati je namreč treba, da meso lupinarjev vsebuje malo oziroma skoraj nič glukozamina.

Zaradi možnosti pojava neželenih učinkov in interakcije z zdravili, morate vzeti prehranska dopolnila samo pod nadzorom izkušenega izvajalca zdravstvenih storitev. Glukozamin lahko v telo vnesemo na različne načine, in sicer peroralno v obliki tablet, kapsul ali praškov. Priporočen dnevni odmerek je 1500 mg na dan, jemanje pa naj bi trajalo od 8-12 tednov.

Ostali članki iz teme prehrana

14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…
14.10.2019

7 korakov kako naravno pospešiti presnovo

Ali vam zveni znano, da se redite in v bistvu zelo malo pojeste? Ali pa imate…
14.10.2019

Manuka med

Manuka med, unikat ki navdušuje znanstvenike in premaguje najhujše bakterijeLjudje po…
14.10.2019

Izkoristite naravno moč kolagena

Kolagen je najbolj zastopan protein v našem telesu. Najdemo ga v mišicah, kosteh, koži,…