Zdravilna moč špargljev


Med prve spomladanske vrtnine spadajo šparglji, ki so cenjeni predvsem zaradi posebnega okusa, poleg tega pa so tudi izjemno zdravi.

Marjetka Založnik, svetovalka za zdravo prehrano, www.zdravahranaotrocka.si

Zaradi nizke vsebnosti ogljikovih hidratov in maščob so šparglji primerni tudi v najrazličnejših dietah, še posebej priporočljivi pa so za ljudi s povišano vrednostjo maščob v krvi.
Ne le, da so odličen vir mineralov: predvsem fosforja, žvepla, kalcija, magnezija, železa, bakra, cinka, fluora in joda, temveč v njih najdemo še C vitamin, vitamine B, vitamine skupine A in karotenoide. Največ vitamina C najdemo v vršičkih poganjkov, medtem ko ga zeleni šparglji vsebujejo več kot beli.
Šparglji delujejo kot močan antioksidant in ščitijo celice jeter pred strupi. Prav tako pomagajo pri težavah z mehurjem in ledvicami ter lajšajo menstrualne težave. Zaradi visoke vsebnosti folne kisline je priporočljivo, da šparglje uživajo nosečnice. Samo pet vršičkov špargljev namreč vsebuje 110 miligramov folne kisline.
Najpogosteje jih delimo na divje in gojene. Divji šparglji rastejo prosto v naravi, na gozdnih robovih in med grmovjem, pri nas jih najdemo na Primorskem. Gojeni šparglji so lahko beli, zeleni ali celo vijoličasti. Kot trajnica lahko rastejo tudi do 20 let in vsako spomlad poženejo mlade poganjke, ki jih tako dobro poznamo.

Skuhane šparglje lahko uporabimo v najrazličnejših solatah, v rižotah, juhah, postrežemo kot prilogo ali pa prelijemo s sveže pripravljeno omako in serviramo kot zdravo in okusno jed.
Užitni so seveda tudi surovi, uporabimo jih lahko kot sestavni del solate. Nasvet: Ne pustimo jih stati v vodi, saj se tako izgubijo mineralne snovi.

ZDRAVA ŠPARGLJEVA SOLATA (za 4 osebe)

Sestavine:
600 g špargljev
1, 5 žlice hladno stisnjenega olivnega olja
2 ščepa soli

Postopek:
Šparglje skuhamo v rahlo posoljeni vodi, jih narežemo na koščke in v skledi zmešamo z olivnim oljem. Po želji pa dodamo še peteršilj.

Ostali članki iz teme prehrana

07.11.2019

Matcha čaj - zdrava alternativa kavi

Večina izmed nas jutra začenja z nekim ritualom. Verjetno je del njega tudi skodelica…
29.10.2019

V objemu zlatih gričev ...

Slovenija ponuja ogromno možnosti za izlet na dlani in med slednje se zagotovo uvršča…
14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…
14.10.2019

7 korakov kako naravno pospešiti presnovo

Ali vam zveni znano, da se redite in v bistvu zelo malo pojeste? Ali pa imate…