Zdravilna moč špargljev


Med prve spomladanske vrtnine spadajo šparglji, ki so cenjeni predvsem zaradi posebnega okusa, poleg tega pa so tudi izjemno zdravi.

Marjetka Založnik, svetovalka za zdravo prehrano, www.zdravahranaotrocka.si

Zaradi nizke vsebnosti ogljikovih hidratov in maščob so šparglji primerni tudi v najrazličnejših dietah, še posebej priporočljivi pa so za ljudi s povišano vrednostjo maščob v krvi.
Ne le, da so odličen vir mineralov: predvsem fosforja, žvepla, kalcija, magnezija, železa, bakra, cinka, fluora in joda, temveč v njih najdemo še C vitamin, vitamine B, vitamine skupine A in karotenoide. Največ vitamina C najdemo v vršičkih poganjkov, medtem ko ga zeleni šparglji vsebujejo več kot beli.
Šparglji delujejo kot močan antioksidant in ščitijo celice jeter pred strupi. Prav tako pomagajo pri težavah z mehurjem in ledvicami ter lajšajo menstrualne težave. Zaradi visoke vsebnosti folne kisline je priporočljivo, da šparglje uživajo nosečnice. Samo pet vršičkov špargljev namreč vsebuje 110 miligramov folne kisline.
Najpogosteje jih delimo na divje in gojene. Divji šparglji rastejo prosto v naravi, na gozdnih robovih in med grmovjem, pri nas jih najdemo na Primorskem. Gojeni šparglji so lahko beli, zeleni ali celo vijoličasti. Kot trajnica lahko rastejo tudi do 20 let in vsako spomlad poženejo mlade poganjke, ki jih tako dobro poznamo.

Skuhane šparglje lahko uporabimo v najrazličnejših solatah, v rižotah, juhah, postrežemo kot prilogo ali pa prelijemo s sveže pripravljeno omako in serviramo kot zdravo in okusno jed.
Užitni so seveda tudi surovi, uporabimo jih lahko kot sestavni del solate. Nasvet: Ne pustimo jih stati v vodi, saj se tako izgubijo mineralne snovi.

ZDRAVA ŠPARGLJEVA SOLATA (za 4 osebe)

Sestavine:
600 g špargljev
1, 5 žlice hladno stisnjenega olivnega olja
2 ščepa soli

Postopek:
Šparglje skuhamo v rahlo posoljeni vodi, jih narežemo na koščke in v skledi zmešamo z olivnim oljem. Po želji pa dodamo še peteršilj.

Ostali članki iz teme prehrana

16.02.2020

Ali poznate zdravilne učinke cimeta?

Cimet so kot začimbo zelo cenili in ji pripisovali številne zdravilne učinke že v starem…
12.02.2020

Dobre črevesne bakterije za duševno zdravje

Nevrolog dr. David Perlmutter, avtor knjige Zdravi možgani, ugotavlja, da veliko duševnih…
12.02.2020

Izjemne razsežnosti globalno zmagovalnih prehranskih dopolnil

Ko imate katerokoli zdravilo v škatli, je neživo, ko ga pa zaužijemo, začne delovati in…
10.02.2020

Zdrave čokolade presenetljivih okusov - TORRAS

Še posebej predstavnice nežnejšega spola si nemalokrat ne znamo predstavljati življenje…
10.02.2020

Recept za sladico zaljubljenih

Se pripravljate, da bi sami skuhali in pripravili romantično večerjo? Ni se treba truditi…