Kaljena semena - tako preprosto in tako zdravo

Če se v naravi ozremo okoli sebe in v bogato življenje, ki se razvije iz semena, lahko le zaslutimo, kakšno neizmerno moč in vitalnost nosijo v sebi ta drobna zrna. Zato ni presenetljiva informacija, da so semena zelo koristna za naše zdravje in pomemben sestavni del naše vsakodnevne prehrane.
A velik delež semen v prehrani zaužijemo v obdelani, predelani in prečiščeni obliki. Večina hranil se na poti do naših ust tako že izgubi, nam pa ostanejo po večini prazne kalorije, lepih oblik. Tako je tudi pri izbiri semen v naši prehrani potrebno ločiti zrno od plevi.

Živa semena

Živa semena so semena v svoji najbolj naravni in izvirni obliki. To so tista semena, ki so še sposobna kaliti in so naravno bogata vlaknin, zdravih maščob, beljakovin, antioksidantov, vitaminov, mineralov in encimov.

Dokler ne dobi ustreznih pogojev seme miruje, z namakanjem v vodi in ob ustrezni temperaturi pa se v semenu aktivirajo vse speče snovi in steče naraven proces oživitve, ki ga imenujemo kaljenje.

Zakaj postanejo semena s kaljenjem še boljša za nas?

Seme v mirujočem stanju ima hranilne snovi zakoreninjene globoko pod trdim ovojem. Če tako seme zaužijemo, naše telo iz njega prejme le omejen del vseh hranil, ostalo pa neizkoriščeno izloči. S procesom kaljenja pa se seme dobesedno »odklene«.

Ko začne kalček rasti, se začnejo snovi znotraj semena razgrajevati, prerazporejati in postanejo točno takšne, kot jih kalček potrebuje za svojo rast in razvoj. Hranilna vrednost semena se med kaljenjem neprenehoma povečuje.
S tem, ko postane seme lažje prebavljivo, postanejo hranila znotraj semena bolj biorazpoložljiva, torej gre za boljši »izkoristek« zaužite hrane, ker se po zaužitju lahko hitreje absorbira v kri in celice. Zavedati se namreč moramo, da za naše telo ne šteje tisto kar pojemo, temveč tisto, kar prebavimo.

Kot zanimivost

Študija švicarskega zdravnika Paula Kouchakoffa je dokazala, da določena hrana v telesu proizvaja stres, na katero telo odreagira z višjo proizvodnjo belih krvnih telesc (levkocitov) – na isti način, kot se telo varuje proti raznimi vnetji, okužbami, mikroorganizmi.
To je predvsem rafinirana hrana, pasterizirana in homogenizirana hrana ter konzervansi.

Številne procese, ki se zgodijo med kaljenjem in njihov ugoden učinek na nas si poglejmo kar v tabeli TUKAJ.

Z namakanjem semen in kaljenjem pa hkrati dosežemo razgradnjo »strupenih« snovi v semenu. To so razni lektini, inhibitorji encimov, fitinska kislina in kanavanin. Ti v semenu opravljajo točno določeno zaščitno funkcijo, a to, kar je za seme ugodno, ni nujno ugodno tudi za nas. V našem telesu namreč zavirajo razgradnjo škroba, ovirajo prenos kisika, vežejo nase mineralne snovi iz telesa.

Kaljenje doma

Če smo pripravljeni vložiti nekaj truda in časa, lahko semena kalimo tudi doma. Vedeti pa moramo, da je to kompleksen proces, saj ima vsaka vrsta semen svoje pogoje in posebnosti za uspešno vzkalitev.

O tem, kakšen kalilnik uporabimo in kakšne pogoje določena semena potrebujejo, se je potrebno predhodno dobro informirati in izobraziti. Zelo hitro lahko namreč pride do neželenega pojava raznih bakterij in gljiv. Poleg tega je sveže kaljena semena potrebno tudi hitro porabiti.

Za vse tiste, ki se kaljenja ne želijo podvzeti sami, so v najbližji zdravi trgovinici že na voljo raznovrstna ekološka kaljena semena ter izdelke iz kaljenih semen znamke PEGAN enostavno naravno. Ker so semena sušena na nizkih temperaturah do 42°C, se jim podaljša rok uporabe, ob čemer se vitamini, minerali in encimi ne uničijo. Tako so na voljo vse prednosti kaljenih semen, hitro, in brez dodatnega dela.

Ščepec zdravja v vsak obrok

Kaljena semena so vsestransko uporabna in omogočajo kreativnost, ki je bogata, tako kot semena sama. S presnim uživanjem prejmemo v organizem vso njihovo bogato hranilno vsebnost, hkrati pa presno uživanje poenostavi njihovo uporabo. Enostavno jih dodamo jutranjim müslijem, smoothijem, kot posip na razne tople in hladne jedi, ali pa jih uživamo preprosto kar namesto običajnih kosmičev (npr. kaljena ajdova kaša), v namazih, v solatah. Enostavno dodamo svoj »ščepec zdravja« v vsak obrok.

Kot zanimivost

Ko govorimo o kaljenih semenih, kalčkih, nakaljencih in poganjkih se zdi, da ta imena vsakdo razume in interpretira malo drugače. Kaljena semena (nekateri jih imenujejo nakaljenci) so semena, v katerih se je sprožil proces kaljenja. V procesu tega se znotraj semena razvija kalček, ki je torej le kaleči del kaljenega semena, vendar še nima razvitih zelenih listov. Ta kalček se kasneje razvije v zeleni poganjek (ali »zelenčka). To je torej takrat, ko razvije prve prave zelene liste. Glede na vrsto semena in našo željo, je odvisno ali bomo seme le nakalili ali iz njega pridelali zelenčka. Nekatera semena so namreč najboljša le nakaljena, ko je kalček komaj viden oziroma v velikosti semena, kasneje pa postanejo grenkatega okusa.

Nekateri uporabljajo za vse kar splošno ime: KALČKI. Konec koncev tudi s tem ni nič narobe, saj zaužiti vsi služijo istemu namenu.

shutterstock 374407600

 

Ostali članki iz teme prehrana

16.02.2020

Ali poznate zdravilne učinke cimeta?

Cimet so kot začimbo zelo cenili in ji pripisovali številne zdravilne učinke že v starem…
12.02.2020

Dobre črevesne bakterije za duševno zdravje

Nevrolog dr. David Perlmutter, avtor knjige Zdravi možgani, ugotavlja, da veliko duševnih…
12.02.2020

Izjemne razsežnosti globalno zmagovalnih prehranskih dopolnil

Ko imate katerokoli zdravilo v škatli, je neživo, ko ga pa zaužijemo, začne delovati in…
10.02.2020

Zdrave čokolade presenetljivih okusov - TORRAS

Še posebej predstavnice nežnejšega spola si nemalokrat ne znamo predstavljati življenje…
10.02.2020

Recept za sladico zaljubljenih

Se pripravljate, da bi sami skuhali in pripravili romantično večerjo? Ni se treba truditi…