Ja, tudi testenine so lahko zdrav obrok!

Le kdo ne mara testenin? Priprava je preprosta in hitra ter dopušča ogromno možnosti za kombinacije s sestavinami po lastnem okusu. Priročne pa niso le takrat, kadar se nam mudi, ali pa za tiste, ki se v kuhinji ne znajdejo ravno najbolje – z nekaj ustvarjalnosti so pravi gurmanski užitek. Pa so testenine le ena od okusnih jedi ali so lahko tudi zdrave?

Bi šlo brez pšenice?
Včasih je bila osnovna sestavina testa bela pšenična moka. Danes vemo, da to ni najboljša izbira, saj prečiščena moka izgubi vse telesu potrebne hranilne snovi. Kljub vsemu si vsi želimo uživati v dobri hrani, ki ni le okusna, temveč tudi zdrava. Zato so že pred nekaj leti na trg prišle testenine iz polnovredne moke, v zadnjem času pa tudi iz moke drugih vrst žita.

Testenine iz ajdove moke tako niso nikakršna eksotika več, tako kot tudi riževe in koruzne ne. Te niso več zgolj za ljubi, občutljive na gluten, temveč po njih posega vse več ljudi. Danes se namreč glutena vsi nekoliko izogibamo, saj je ravno ta marsikdaj glavni krivec za slabo počutje in prenekatere težave. V telesu namreč deluje kot lepilo, ki pri občutljivejših ljudeh povzroči poškodbo črevesnih resic, zato se druga hranila v telo ne morejo absorbirati tako, kot bi se morala.

Ogljikovim hidratom ni treba reči ne
Vsem ogljikovim hidratom pa se ni treba odreči, saj predstavljajo pomemben del uravnotežene prehrane. Obstajajo velike razlike v kakovosti ogljikovih hidratov, le pravilno jih moramo znati izbrati. Za razliko od bele moke, ki z visokim glikemičnim indeksom povzroči hiter dvig ravni sladkorja v krvi, telo pa poleg tega lažje in hitreje kopiči maščobne blazinice, so viri dobrih ogljikovih hidratov naravna nerafinirana živila in industrijsko nepredelana živila, kot so sadje in zelenjava, stročnice, semena in oreščki. Služijo kot gorivo za mišice in možgane, brez katerega bi bili sicer izžeti in nerazpoloženi. Takšna živila imajo nizek glikemični indeks, nas za dolgo nasitijo, telo pa hranilne vrednosti takšnih živil zlahka pokuri.

Pravilna izbira dela čudeže
Ko enkrat vemo, katere vire ogljikovih hidratov moramo izbrati, lahko še vedno in brez skrbi uživamo v številnih pekovskih izdelkih ter tudi v testeninah. Če smo tako s polnovrednimi kot z brezglutenskimi testeninami že seznanjeni, je od zdaj na voljo povsem nova generacija testenin, narejenih iz enega najboljših virov ogljikovih hidratov, ki hkrati vsebuje še ogromno telesu potrebnih beljakovin – govorimo o testeninah iz stročnic.

Stročnice kot osnovna sestavina testenin
Testenine iz stročnic so bogat vir polnovrednih ogljikovih hidratov in tudi kakovostnih beljakovin rastlinskega izvora. Vsebujejo obilo prehranskih vlaknin, vitaminov in mineralov. V primerjavi s klasičnimi testeninami imajo testenine iz stročnic tudi do še enkrat več beljakovin, ki jih naše telo nujno potrebuje za izgradnjo celic, ter celo do desetkrat več vlaknin. Na voljo so testenine iz rdeče leče, slastne čičerike, črnega fižola in fižola mungo, ki ima še eno veliko prednost – ne napenjajo!

Vse pa imajo skupno točko – niso le nadvse okusne, tudi zdrave so. Pripravimo jih z obilico sveže zelenjave in kakovostnih maščob ter tako v enem samem obroku poskrbimo za vsa nujna hranila. Vaše telo vam bo hvaležno.

Nova generacija testenin, polna hranljivih snovi.

Avtor: Katja Ropoša

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…