Hrana je lahko naše zdravilo

Ali je res tako pomembno kako se prehranjujemo? Ne le, da je pomembno, temveč je izredno pomembno! Se sprašujete zakaj? Ker se lahko s pomočjo ustrezne prehrane pozdravimo, velja pa tudi obratno - zaradi neustrezne prehrane se nemalokrat pojavijo bolezenske nevšečnosti.

Alja Gregor, dipl. delovna terapevtka, svetovalka dietetike po Tradicionalni kitajski medicini

Že Hipokrat je rekel: »Naj bo hrana vaše zdravilo.« In res je tako. Če pogledamo s stališča energije, bi lahko izpostavili energijo, ki jo dobivamo od zgoraj, torej iz neba (zrak, dihanje) ter energijo, ki jo dobivamo od spodaj, iz zemlje. (prehrana). Energija kroži 25 krat čez noč in 25 krat čez dan ter gre preko vseh naših organov. In ravno hrana je tista, ki premika energijo. Zato moramo vedeti kaj jemo in kdaj jemo, kajti vsa kemija, ki se nahaja v določeni hrani naredi v telesu blokade, posledice teh blokad pa s sabo prinašajo zdravstvene težave in druge okvare v telesu in organih. Hrana je torej lahko naše zdravilo, če upoštevamo potrebe telesa, starost in 24 urni naravni cikel prehranjevanja. Morda se sliši smešno, ampak tako kot je lahko depresija psihična, je lahko tudi fizična, telesna torej. Namreč, hrana vpliva tako na naše fizično počutje, kot tudi na psihično počutje. To pomeni, da če se prehranjujemo neustrezno, če jemo ob neprimernih urah in če ne upoštevamo cikla, ki nam ga narekuje narava, pade telo v tako imenovano fizično depresijo. Znaki fizične depresije so različni. Od splošne utrujenosti, razdražljivosti, glavobolov, vzkipljivosti, nervoze, jeze ... Za vse to je kriva neustrezna prehrana.


Pomembna je ura hranjenja
Marsikdo se sprašuje, zakaj ima hrana tako ogromen vpliv na počutje. Zato, ker je hrana pogojena z delovanjem organov. Ker je ravno hrana tista, ki dovaja organom energijo ali pa jim jo odvzema. Če pogledamo primer. Ob 17. uri se vklopi meridian ledvic. Ledvice po Tradicionalni kitajski medicini ne marajo mrzlega in sladkega, kar pomeni, da če v času, ko je najbolj aktivno delovanje ledvic, med 17. in 19. uro jemo sladko in pijemo mrzle pijače, bomo upočasnili delovanje ledvic. Če bomo to redno počeli, bo prišlo do deficida na ledvicah. Enako se zgodi z drugimi organi. Če gremo npr. spat s polnim želodcem, bo slej ko prej prišlo do težav na žolčniku in jetrih, kajti ponoči se celotno telo obnavlja in če je v želodcu hrana, žolčnik in jetra ne morejo dobro opravljati svoje funkcije, ki jo opravljata od 23. Ure zvečer do 3. ure zjutraj. Torej, če imamo radi obilne ali pozne večerje, lahko pričakujemo težave na področju žolčnika in jeter. Po Tradicionalni kitajski medicini je vsak organ povezan z določenim letnim časom in določeno hrano. Zato moramo vedeti kateri letni čas je povezan s katerim organom, da lahko telesu nudimo podporo in omogočimo normalno delovanje organizma.
Ker je pred nami jesen, je pomembno, da vemo, da je povezana s pljuči, zato je v tem letnem času dobro poskrbeti za pljuča, jih okrepiti in negovati ter jih ne izpostavljati nepotrebnemu prepihu. Pljuča hrani pikanten okus in priporočljiva hrana, ki krepi pljučno energijo je kurja juhica, oves, rumeno proso, mandlji,orehi,breskve, redkvica, por, paprika.


Različni otroci, različna hrana
Prehrana pa ni tako pomembna samo za odrasle, temveč ima velik vpliv tudi na otroka. Za starše je zelo priporočljivo, da poznajo morfologijo svojega otroka, kajti s pomočjo morfologije otroka lažje razumemo njegovo vedenje, načine odzivanja in prav tako mu lahko pomagamo ter ohranjamo njegovo zdravje s pomočjo njemu ustrezne hrane. Po tradicionalni kitajski medicini poznamo 5 različnih vrst morfologiji oziroma tipov osebnosti. To so pljučni, ledvični, srčni, jetrni in vranični tip. In vsak izmed njih ima svoje specifike, tako v vedenju, kot tudi pri prehrani. Ledvični tip npr. poje zelo majhno količino hrane, je zelo izbirčen in potrebuje več manjših obrokov tekom dneva, medtem ko srčni tip obožuje hrano in bo pojedel vse, kar bo dobil, zato moramo pri otrocih srčne morfologije paziti, kaj jim dajemo za jesti in kdaj, saj so nagnjeni k prekomerni debelosti. In tako kot pri odraslemu človeku velja tudi pri naših najmlajših, da mu neustrezna prehrana prinese tako fizične kot psihične posledice. Vse zdravstvene težave pri otrocih, kot so vnetje dihal, vneta ritka, rdeča koža, dermatitis, vročina ...so posledica neustreznega načina prehranjevanja. In če pogledamo psihično področje: t.i. hiperaktivnost, razburljivost, nespečnost, nočno jokanje in zbujanje, so prav tako posledica neustrezne hrane, ki draži možgane.
Zato, poskrbite zase in za svoje otroke in naj postane hrana vaše zdravilo!

Ostali članki iz teme prehrana

29.05.2020

Doma narejeni musliji

Za okusne mislije potrebujete:- 150 g ovsenih kosmičev- 50 g pšeničnih otrobov- 50 g…
27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…