Ortoreksija


OBSEDENOST Z NEOPOREČNO BIO HRANO...
Obsedenost z neoporečno hrano, ki jo strokovno imenujemo ortoreksija, je tema, ki je že nekaj časa precej aktualna. Leta 1997 jo je prvič definiral dr. Bratman.
Mitja Duh športni vaditelj 1. in2. stopnje, AFP prehranski svetovalec, predsednik Športno-humanitarnega društva Človek in voditelj motivacijskih delavnic.
Nesporno dejstvo je, da je bio (eko, organska) prehrana bolj zdrava in manj škodljiva in s tem zelo dobro vpliva na naše telo in um. Vsebuje manj ali celo nič pesticidov in konzervansov ter je naravi in živalim dosti prijaznejša, kar je zares enkratno. Slaba stvar je samo visoka cena, zato si marsikdo bio živil ne more privoščiti.
Do tu vse lepo in prav. Kot vsaka dobra stvar, je bio hrana v osnovi zares zdrava, boljša in bolj humana. In potem pride človek s svojo osebnostjo in naredi iz dobrega škodo.
Pogosto ljudje zaradi različnih težav (npr. nizke telesne samopodobe, zdravstvenih težav) ali celo preventive pred določenimi obolenji in boleznimi, razmišljajo o spremembi svojih prehrambnih navad in se začnejo hraniti bolj zdravo. Na začetku odstranijo iz prehrane le nekatere vrste hrane (npr. bolj mastno, slano ali sladko hrano), kasneje pa cele prehrambne skupine, tudi ko za to ni pravih zdravstvenih oziroma medicinskih razlogov. Zdrava hrana in način prehranjevanja postopno pridobi osrednje mesto v posameznikovem življenju. Zdrava hrana začne kot vrednota dominirati nad ostalimi vrednotami. Vrednotenje sebe in drugih poteka skozi prizmo zdrave hrane ....
Za ortoreksijo zbolevajo večinoma ljudje z določenimi osebnostnimi značilnostmi. Najbolj so ji izpostavljeni ljudje, ki stremijo k redu in popolnosti. V tem znajo biti neomajno togi in strogi do sebe in drugih.
Posledice ortoreksije čuti tako oseba, ki trpi zanjo, kot njeni bližnji. Zaostrovanje pravil prehranjevanja se prenese tudi na druga življenjska področja, s tem pa se izgublja kvaliteta in pogostnost stikov z drugimi ljudmi, saj mnoštvo pravil in zapovedi onemogoča pristne in spontane medčloveške odnose. Vse več je konfliktov, ki so največkrat posledica vsiljevanja pravil prehranjevanja ter zavračanja ali prezira nad tistimi, ki se temu niso pripravljeni podrediti. Zaradi tega trpi ožji in širši krog ljudi, ki so v odnosu z bolnikom. Postopno lahko pride tudi do socialne izolacije, v kateri oseba z ortoreksijo po eni strani doživlja uspeh in nadvlado nad drugimi, saj je drugačna in s tem »boljša« (bolj zdrava) od drugih, po drugi strani pa vzdržuje identiteto v izolaciji še z večjo strogostjo pri hranjenju do sebe. V takšnem obsegu motnje govorimo že o razvoju hude odvisnosti od zdrave prehrane.
Pretiravanje, ki vodi v skrajnost
Spodaj je opisan je zares grozen scenarij, ki pa je v resnici kar pogost ...
Človek, ki boleha za ortoreksijo kar naenkrat postane v sebi sovražen in bolan, ravno nasprotno od namena zdravega prehranjevanja.
Obsede ga zelo specifična miselnost, ki mu vztrajno prišepetava, da je boljši kot ljudje, ki ne jedo zdravo, da je v višjem stanju zavesti kot ostali ljudje in s tem večvreden.
Dosegel je neke vrste razsvetljenje in surovo tepta vsako drugače mislečo idejo in ljudi, ki so še stopnjo »nižje«.
Namesto zdravja si pribori samo paranojo in vse večjo odtujenost, temu pa sledita osamljenost in asocialnost, ki včasih meji že na psihotičnost.
Zelo značilno je, da se včlani v krog isto mislečih, ki delujejo kot sekta. Veselo si izmenjujejo in zagovarjajo njim draga mnenja, ki povezujejo njihovo združbo in osorno kritizirajo in celo cenzurirajo vsako idejo, ki ni podobna njihovi.
Dostikrat sem bil že priča, ko so iz kakšne skupine na družabnem omrežju Facebook odstranili komentarje in na kraju tudi človeka, ki jih je napisal in jim niso bili po godu.
Kar ni naše je slabo, škodljivo in na nižji stopnji zavesti. To je njihov glavni moto.
Takšen grozen scenarij je v resnici precej pogost in vsem ljudem, ki se ga oklepajo svetujem globok pogled vase. Tudi sam sem bil v določenem življenjskem obdobju na tej poti in govorim tudi iz svojih izkušenj.
Vsaka stvar pa ima na srečo dve plati in tudi pri bolj zdravem načinu prehranjevanja je tako.
Druga plat so ljudje, ki so psihično stabilni in urejeni in si upajo razmišljati z lastno pametjo.
Takšni ponavadi uživajo zdravo hrano samo zaradi zdravih učinkov le-te in ne zaradi težav s svojo osebnostjo in duševnostjo.
Svojega vedenja ne vsiljujejo drugim, niti ga ne zagovarjajo na ves glas.
Tiho in skromno sledijo svoji notranji želji po zdravju in so odraz pravega višjega stanja zavesti. V sebi gojijo sočutnost in razumevanje ter ne obsojajo nikogar, predvsem pa ne zdravijo svojih kompleksov skozi idejo zdrave prehrane.
Torej bio prehrana je zagotovo boljša in ustreznejša za naše zdravje, če z njo le ne zdravimo naših napetosti in kompleksov, iz katerih izvirajo vsi naši predsodki.
Pa dober tek!

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…