Maca - starodavna rastlina, ki je vzniknila kot feniks iz pepela

Zaradi neuravnotežene prehrane, hitrega dnevnega tempa in izpostavljenosti stresnim situacijam vedno več moških in žensk v vseh starostnih obdobjih trpi za različnimi zdravstvenimi težavami, ki so posledice sodobnega načina življenja.

Pomanjkanje gibanja, fizična ter psihična preobremenjenost in škodljive razvade, kot sta kajenje in prekomerno pitje alkohola, še dodatno oslabijo delovanje naših teles. Farmacevtski izdelki redko delujejo preventivno, osredotočijo se izključno na specifičnen zdravstveni problem in njihovo uporabo največkrat spremljajo neželeni stranski učinki. Predvsem pa farmacevtska industrija ne more zavzeti kompleksnosti posameznikovega organizma v celoti. Narava lahko. In to v obliki edinstvene zdravilne rastline, imenovane maca.

Učinkovita in cenovno dostopna
Maca, rešitev za številne težave sodobnega človeka, raste visoko v perujskih Andih. Je edina užitna rastlina na svetu, ki uspeva na nadmorski višini prek 4.400 metrov, kjer je izpostavljena ekstremnim vremenskim pogojem - velike temperaturne razlike, visok UV faktor, pomanjkanje kisika in močni vetrovi. Gojena na najvišjih predelih planote Junin, maca črpa svojo moč iz zemlje, bogate z minerali, za svojo zaščito in preživetje pa vsebuje številne snovi, zaradi katerih jo številni imenujejo kar čudežni dar narave. Ker je zemlja po pridelku mace izčrpana, je potrebno za gojenje kakovostne mace kolobarjenje - to je sejanje mace samo vsako peto leto. Le kolobarjenje zagotavlja zadostno vsebnost vseh pomembnih snovi in prav neprijazno življenjsko okolje in sestava določata raznolikost in intenzivnost njenega delovanja, ki loči maco od drugih zdravilnih rastlin. Maca tako ni le še eno prehransko dopolnilo, kvečjemu je učinkovitejša in cenovno ugodnejša alternativa mnogim dodatkom, ki so že na trgu.

Številne aktivne sestavine
Kot prehransko dopolnilo se koren mace posuši in zmelje, pri čemer ostanejo količine in razmerja hranilnih snovi enaka, kot jih je ustvarila narava. Mnogostranski pozitivni fiziološki in psihološki učinki uživanja mace kot prehranskega dopolnila na organizem obeh spolov v vseh starostnih obdobjih so posledica vsebnosti in edinstvenega razmerja kar 55 aktivnih sestavin. Maca Premium je bogat vir mineralov, vitaminov, aminokislin, nenasičenih maščob ter drugih, za naš organizem pomembnih snovi. Vsebuje kalcij, selen, cink, natrij, železo, kalij, magnezij, silicij, jod, fosfor, mangan, baker, vitamine: B1, B2, B6, B12, C, E, D3, nenasičene maščobe omega 3, 6, 9 in mnoge aktivne sestavine, kot so saponini, steroli, tanini, alkaloidi z dokazanimi pozitivnimi učinki na človeško telo.

Idealen dodatek za vse obremenjene
Maca je močan adaptogen; gre torej za zdravilno rastlino, ki naj bi povečala moč obrambnega odziva na stres v vseh njegovih oblikah: fizični, čustveni, kemični in biološki. Pozitivno deluje na splošno počutje in krepi imunski sistem. Izboljšuje spomin, koncentracijo ter umske in učne zmožnosti. Je idealen dodatek za učence, dijake, študente in zaposlene s psihičnimi obremenitvami. Maca Premium, denimo, je tako odlična za vse, ki želijo povečati vzdržljivost in mišično maso. Atleti, dvigovalci uteži, bodibilderji in drugi športniki se zaradi vsebnosti glilkozidnih steroidov v vedno večjem številu obračajo k maci kot naravni in zdravi alternativi anabolnim steroidom. Posebej priljubljena je med alpinisti in ekstremnimi športniki.

V maci je kar 19 aminokislin
Sodoben način življenja mnogokrat privede do porušenja hormonskega ravnovesja, kar je pri posameznikih, ne glede na leta in spol, vzrok za najrazličnejše zdravstvene težave in nevšečnosti. Največkrat se tega stanja ne zavedamo in če ne poznamo vzrokov, ne moremo zdraviti posledic. Hormoni neposredno ali posredno vplivajo na delovanje vseh organov in procesov v človeškem telesu, uravnavajo funkcije in razvoj organizma ter definirajo naše počutje. Zvišanje stopnje psiho-fizične energije pri moških in ženskah v vseh starostnih obdobjih dosežemo z uživanjem snovi, nujnimi za hormonsko ravnovesje. Med njimi so najpomembnejše aminokisline in maca jih vsebuje kar 19 od skupaj dvajsetih. Z uravnoteženim hormonskim sistemom pa boste dosegli povečanje vitalnosti in vzdržljivosti, dvignili raven fizične in mentalne energije ter miselne koncentracije, povečali boste odpornost in krepitev imunskega sistema ter zmanjšali čustveni odziv na stresne situacije in nihanja razpoloženja. Pomembno se izraža povečanje libida, uravnavanje menstrualnega ciklusa in predmentrualnih simptomov, povečanje plodnosti pri obeh spolih, hkrati pa se upočasnijo tudi procesi staranja. Raziskave nakazujejo zmanjšanje menopavznih in andropavznih simptomov, zmanjšanje težav s ščitnico, uravnavanje telesne teže, izboljšanje kakovosti kože in las, v povezavi z naravnim kalcijem, selenom, vitaminom D in gibanjem pa se zmanjšuje tveganje za nastanek osteoporoze.

Bogata je tudi s kalcijem
Maca Premium vsebuje tudi histidin, tirozin in fenilalanin, bistvene aminokisline za izdelavo nevrotransmiterjev, snovi, ki prenašajo signale v živčnem sistemu in so pomembni za spolno vzburjenje. Prisotni so tudi izotiocianati in glukozinolati, ki naj bi dvigovali libido in povečevali plodnost pri obeh spolih. Nenasičene maščobe omega 3, 6, 9 in kalij so pomembne pri uravnavanju srčno žilnega sistema. Vitamini B1, B2, B12 in C zagotavljajo presnavljanje ogljikovih hidratov v energijo, rast celic in zadostno proizvodnjo rdečih krvničk. Sitosterol in stigmasterol znižujeta nivo holesterola, kampesterol pa preprečuje vnetja pri osteoartritisu. Kalcij, ki ga v maci najdemo v precej večjih koncentracijah kot v kravjem mleku, ugodno vpliva na delovanje živčnega in krvožilnega sistema ter krepi kosti in zobovje. Koren maca vsebuje tudi veliko vlaknin, ki urejujejo prebavo. Bogata je s kakovostnimi ogljikovimi hidrati, ki zagotavljajo človeškemu organizmu kakovosten in takojšen vir energije.

 

Vanja Slobodnik

Ostali članki iz teme prehrana

10.06.2020

6 pogostih mitov o vinu: katero vino h kateri jedi, pri kateri temperaturi ga postreči …

Vsi smo že slišali za tako imenovana pravila o vinu, ampak ali so ta resnična? Za vas smo…
29.05.2020

Doma narejeni musliji

Za okusne mislije potrebujete:- 150 g ovsenih kosmičev- 50 g pšeničnih otrobov- 50 g…
27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…