Mleko iz mlekomatov da, a prekuhano, opozarjajo na ZPS

Predstavniki Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) so v različnih krajih po Sloveniji med 17. majem in 1. julijem po dvakrat obiskali 22 mlekomatov in vsakič natočili dva litra mleka v dve enolitrski plastenki. Uživanje surovega mleka iz mlekomata je pri ljudeh vedno bolj priljubljeno, vse več pa je tudi pomislekov glede njegove higiene in varnosti. Pomisleki glede higiene in varnosti niso vedno brez osnove, kar je pokazal tudi test v septembrski reviji VIP.

V daljšem sporočilu za javnost so na ZPS zapisali, da se tri kmetije lahko pohvalijo z zelo dobrim mlekom, mleko s treh pa je bilo ocenjeno kot zelo slabo, saj so bile v vzorcih prisotne bakterije Listeria Monocytogenes. ZPS zato vsem uporabnikom surovega mleka priporoča, da surovo mleko pred uporabo prekuhajo.

Nadzor je pomanjkljiv
Porast priljubljenosti mleka iz mlekomatov pri potrošnikih lahko pripisujemo nekaterim prednostim: potrošnik lahko kupuje kadarkoli, podpira lokalno proizvodnjo, omogočen je direkten stik s kmetom. »Vendar pa so prav potrošniki hkrati izpostavili tudi pomanjkljivosti. Naša raziskava je pokazala, da so pomisleki upravičeni, saj je bilo med vzorci nekaj dobrih, nekaj pa tudi takšnih, ki so lahko zdravju škodljivi,« je predstavila razloge za test mlekomatov dr. Tanja Pajk Žontar, prehranska strokovnjakinja iz ZPS.

Kakovost surovega mleka ni vedno ustrezna
Na testu ZPS so odkrili, da so pomanjkljivosti med tako imenovanimi fizikalno-kemijskimi lastnostmi redke, saj na kmetijah dobro obvladujejo na primer vsebnost maščob in beljakovin. Večinoma je bila ustrezna tudi temperatura mleka pri točenju. Več pomanjkljivosti pa so na testu ZPS odkrili pri izpolnjevanju mikrobioloških meril pri surovem mleku. »Razlog lahko iščemo tudi v pomanjkanju ustreznejše zakonodaje, ki bi mikrobiološka merila natančneje določila. Dejstvo, da smo v štirih vzorcih našli bakterijo Listerio Monocytogenes, pa je opozorilo, da je nujno potreben boljši nadzor, saj je mleko, pri katerem število teh bakterij v enem mililitru preseže sto, nevarno za zdravje,« meni dr. Tanja Pajk Žontar.

Najboljši na testu
Med kmetije z zelo dobrim mlekom so se uvrstile Kmetija Potokar, ki ima svoj mlekomat v ljubljanskem E. Leclercu, Kmetija Jernuclevi iz Novega trga v Postojni in Kmetija Marn, ki ima svoj mlekomat postavljen v trebanjskem Mercatorjevem supermarketu. Pri njih so vzorci iz mlekomatov omenjenih kmetij pri obeh vzorčenjih ustrezali zakonskim predpisom, pri vsaj enem vzorčenju pa rezultati tudi niso bistveno odstopali od smernic in strokovnih priporočil.

Najslabši na testu
Najslabše sta se na testu odrezala vzorca mleka iz mlekomata Kmetije Žgajnar, ki oskrbuje mlekomat na tržnici v Kopru. Pri obeh vzorčenjih so bili rezultati vseh preiskanih parametrov slabi. Eden od vzorcev je vseboval bakterije Listeria monocytogenes, pri obeh odvzetih vzorcih pa je bilo preseženo skupno število mikroorganizmov, število somatskih celic ter enterobakterij. Prav tako je bila pri obeh merjenih previsoka temperatura mleka. Slabo oceno si je prislužilo tudi mleko Kmetije Frešer, katere mlekomat stoji v mariborskem E. Leclercu, saj so v obeh vzorcih mleka iz mlekomata našli bakterijo Listeria monocytogenes, tudi temperatura mleka pri točenju je bila pri obeh vzorcih previsoka in mleko iz mlekomata s Kmetije Gašperlin. Njihov mlekomat stoji v kranjski piceriji Silvester, v laboratoriju pa so v prvem vzorcu odkrili bakterijo Listeria monocytogenes. Glede na preostale kriterije ocenjevanja je bilo mleko s Kmetije Gašperlin povsem ustrezno.

Mlekomati redko vrnejo denar, računov pa ne izdajo nikoli
Cena mleka v mlekomatih je enotna, liter stane en evro, ne glede na to, ali je mleko ekološko pridelano. Na ZPS izpostavljajo moteče dejstvo, da večina mlekomatov ne vrača denarja in da noben ne izdaja računa, kar potrošnikom v primeru reklamacij zelo oteži dokazovanje, kdaj in kje so kupili mleko. »Zaradi potencialnih tveganj za zdravje potrošnikov, posebej še nosečnic, otrok, starejših, ljudi z zdravstvenimi težavami, smo prepričani, da bi morali imeti vsi mlekomati napis, da je surovo mleko treba prekuhati,« meni dr. Tanja Pajk Žontar in dodaja, da je mnenje, da je surovo mleko bolj zdravo, zmotno, saj tovrstne trditve niso podprte z znanstvenimi raziskavami.«

V preteklosti prodaja surovega mleka zaradi varovanja zdravja potrošnikov v Sloveniji ni bila dovoljena, danes je. Tudi evropska zakonodaja prodajo surovega mleka omogoča, vendar državam članicam prepušča regulacijo. Prodaja surovega mleka je tako zakonsko prepovedana v Grčiji, Škotski, Islandiji, Španiji, na Irskem pa je zakon o prepovedi prodaje surovega mleka v pripravi.

 

Miha Anžur

Ostali članki iz teme prehrana

07.11.2019

Poznate koristi rdeče pese?

Rdeča pesa deluje pozitivno za zdravje, zato bi se morala pogosteje znajti na našem…
07.11.2019

Matcha čaj - zdrava alternativa kavi

Večina izmed nas jutra začenja z nekim ritualom. Verjetno je del njega tudi skodelica…
29.10.2019

V objemu zlatih gričev ...

Slovenija ponuja ogromno možnosti za izlet na dlani in med slednje se zagotovo uvršča…
14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…